Foto’s Koningsdag 2009

Klik hier voor de foto's van de Koningsdag >>>

Zondag 12 juli was het groot feest bij Willem II, op meerdere fronten. Voor supporters werd de jaarlijkse Koningsdag georganiseerd. De aftrap vond plaats door voorzitter Hans Verbunt met de onthulling van de naam ‘Koning Willem II stadion’ op de voorgevel van het stadion. Voorafgaand aan dit officiële moment werden de zalen in het Koning Willem II stadion benoemd naar bijzondere Willem II iconen.

Alle prominenten die een zaal naar zich vernoemd kregen waren met hun familie uitgenodigd. Het gezelschap van 120 personen zag hoe één voor één elke zaal met een eigen verhaal weer op bijzondere wijze werd geopend. Ontroering en vrolijke momenten wisselden elkaar af. Van de overledenen was een afvaardiging van hun familie aanwezig. Zo werd de Dr. Frantisek Fadrhonc zaal geopend door zijn zoon Tom Fadrhonc en de Wim Groels zaal door zijn vrouw Mieke Groels. Co Adriaanse was zelf aanwezig en voelde zich duidelijk vereerd. Hij nam dan ook de microfoon om nog wat anekdotes op te halen over de memorabele periode waarin Champions League behaald werd. Later werden nog meer verhalen over Co verteld door Peter Année, wiens naam aan de perszaal gekoppeld is. Het inmiddels 84-jarige ‘Koningskind’ Jan van Roessel en 79-jarige ‘topscorer aller tijden’ Piet de Jong knipten zelf het lint door. De zaal van de jongste prominent Joris Mathijsen werd geopend door zijn vrouw en zoon Jens. De bestuurskamer heet voortaan de Dr. Bert Schuerman bestuurskamer en ook Sjel de Bruijckere en Sami Hyypiä hebben sinds 12 juli hun eigen ruimte in het Koning Willem II stadion.

Op 30 januari 2009 maakte het bestuur bekend dat de thuisbasis van de Tricolores het Koning Willem II stadion ging heten. Op de Koningsdag kreeg deze naam officieel gestalte. Om 13.00 uur onthulde voorzitter Hans Verbunt deze Koninklijke naam die boven de hoofdingang van het stadion prijkt.

Hieronder de nieuwe zaalnamen:

Co Adriaanse zaal
Co Adriaanse trad op 1 juli 1997 in dienst bij Willem II. Hij ging de geschiedenis in als dé trainer-coach die de Tricolores sinds 1963 terugbracht in de Europese competities, zelfs deelname aan de prestigieuze Champions League. Dat was het gevolg van aantrekkelijk, aanvallend voetbal. Willem II eindigde op de tweede plaats. Co was erin geslaagd met ijzeren discipline, goed teamwork en dominant voetbal een topprestatie te leveren. Deze zaal memoreert eveneens aan de deelname aan de Champions League.

Dr. Frantisek Fadrhonc zaal
De grote successen, het tot nu toe meest glorieuze “gouden tijdperk” van Willem II, blijven onverbrekelijk verbonden met dr. Frantisek Fadrhonc. Deze Hongaars-Tsjechische trainer slaagde erin Willem II drie afdelingskampioenschappen te bezorgen en twee maal, in 1952 en 1955, naar de landstitel te leiden. Dr. Frantisek Fadrhonc is ongetwijfeld de meest succesvolle Willem II-trainer aller tijden. Hij staat symbool voor alle trainers die ooit het rood-wit-blauwe team mochten leiden.

Jan van Roessel zaal
Jan was groot en sterk. Behalve over zijn geweldige kopkracht, beschikte hij over een hard en zuiver schot. In de 168 wedstrijden die hij voor de Tricolores speelde, schoot hij maar liefst 152 keer raak. Jan van Roessel maakte deel uit van het team dat in 1952 en 1955 kampioen van Nederland werd. Hij droeg zes keer het Oranjeshirt, waarvan één keer tijdens de Olympische Spelen in 1952. Op 17 december 1999 kozen de Willem II-supporters hem tot “speler van de eeuw”. De Jan van Roessel zaal herinnert alle Koningskinderen, alle spelers die ooit gespeeld hebben in het eerste elftal van Willem II.

Piet de Jong zaal
Vanaf zijn zeventiende speelde Piet de Jong 363 wedstrijden voor Willem II, waarin hij 215 keer scoorde. Piet was een snelle, behendige rechtsbuiten met een uitstekende voorzet. Hij scoorde veel met een venijnig schot. Terecht riep de club hem uit tot “topscorer aller tijden”. Het record van deze Tilburger zal niet snel worden geëvenaard. In deze zaal worden ook andere topscorers genoemd zoals bijvoorbeeld Mariano Bombarda die het snelste Europees doelpunt maakte voor Willem II, Hans Vincent die met 12 seconden het snelste doelpunt in het betaald voetbal maakte en Karin Stevens, de eerste topscoorster in de Eredivisie Vrouwen.

Dr. Bert Schuerman bestuurskamer
Huisarts Bert Schuerman werd in 1936 op zijn dertigste bestuurslid van Willem II. In 1946 volgde hij zijn voorganger G. Buddenmeijer op als voorzitter. Die post bekleedde hij ruim dertig jaar tot zijn overlijden in 1977. Hij is hiermee de langst zittende voorzitter van de club. Schuerman beschikte over een uitgesproken rood-wit-blauw hart, waardoor het belang van de club voor hem zo ongeveer het hoogst najaagbare vormde.

Joris Mathijsen zaal
Toen hij twaalf jaar was, verliet Joris Mathijsen het Goirlese VOAB en stapte hij over naar Willem II. Joris doorliep de hele jeugdopleiding. In 1999 debuteerde hij als talentvolle linksback in het eerste elftal. Joris ontwikkelde zich snel. Hij vertrok na 146 wedstrijden in de zomer van 2004 naar AZ. Bij die club onderscheidde hij zich en de bekroning bleef niet uit. De bondscoach selecteerde hem voor Oranje. Uiteindelijk tekende hij in 2006 een contract bij het Duitse Hamburger SV. Joris Mathijsen is ongetwijfeld de meest succesvolle speler uit de jeugdopleiding van Willem II. Joris Mathijsen is daarmee het boegbeeld voor de gehele jeugdopleiding dat vanaf seizoen 2009-2010 de Regionale Jeugdopleiding Willem II/RKC vormt.

Sami Hyypiä zaal
Tijdens de winterstop van het seizoen 1995-1996 contracteerde Willem II de boomlange en fysiek sterke verdediger Sami Hyypiä. Hij ontwikkelde zich tot een uitstekende, kopsterke centrumverdediger. Hij was een rots in de branding en een publiekslieveling. Sami maakte deel uit van het team dat zich voor het eerst in de geschiedenis van de club plaatste voor de Champions League. Hij maakte dat toernooi niet mee, want hij vertrok naar FC Liverpool. Met ”The Reds” won hij in 2005 de Champions League en hij werd zeven keer gekozen tot “Fins voetballer van het jaar”. Deze Fin maakte de meest in het oogspringende overstap (voor Willem II begrippen) en is daarom het symbool voor alle andere ‘kroonjuweeltjes’.

Sjel de Bruijckere zaal
Sjel de Bruijckere maakte in 1950 de overstap van Sarto naar Willem II. Daar ontwikkelde hij zich tot een technisch zeer begaafde rechtsbinnen. Hij oogde schraal en knokig, maar ging op het veld voor niemand opzij en schuwde hard spel niet. Bij de Tricolores beleefde hij een gouden tijd. In de seizoenen 1951-1952 en 1954-1955 maakte hij deel uit van het team dat de landstitel behaalde. In 1954-1955 brak Sjel door als international. Hij speelde zeven interlands en is daarmee clubrecordhouder. Deze zaal heeft als thema ‘internationals’, dit zijn de spelers die in de periode dat ze bij Willem II speelden, uitkwamen voor het Nederlands elftal.

Wim Groels zaal
De Algemene Ledenvergadering benoemde Wim Groels in 1982 tot voorzitter. Willem II bevond zich in de grootste crisis van haar bestaan. Groels bleek een krachtige, sterke leider die met zijn medebestuursleden in de jaren tachtig voorkwam dat de club door een faillissement voor de stad verloren ging. Ook de amateurafdeling blies hij met verve nieuw leven in. Tijdens de ledenvergadering op 13 december 1996 trad Wim Groels om statutaire redenen af. Zijn opvolger Jan Vullings benoemde hem namens de leden tot erevoorzitter. Groels hechtte aan tradities en hij droeg de clubcultuur hoog in het vaandel. Daarmee staat hij symbool voor alle personen die door de jaren heen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan Willem II en door de club benoemd zijn tot erelid of lid van verdienste.

Gerard de Ruiter zaal
Gerard de Ruiter was de oprichter van Willem II. Hij studeerde aan de mts in Amsterdam en bracht zijn stageperiode door bij de hoofdwerkplaats van de NS in Tilburg. Zijn liefde voor het voetbal en zijn initiatieven leidden op 12 augustus 1896 tot de oprichting van Footballclub Tilburgia. Op 14 januari 1898 werd de club omgedoopt tot Willem II. De Ruiter was de eerste aanvoerder en tevens het eerste lid van de vereniging die vanwege zijn verdiensten voor de club het erelidmaatschap ontving.

Peter Année perszaal
Peter Année werd in 1942 lid van Willem II. Hij was jeugdvoetballer, later jeugdleider en keeperstrainer. Daarnaast zette hij zich vanaf 1950 in om artikelen te schrijven voor de clubmedia. Vanaf de jaren tachtig was Peter Année het aanspreekpunt voor de pers en leidde hij veel persconferenties. Hij had een belangrijk aandeel in de drie boeken die Willem II uitgaf. Gedurende 36 jaar was hij de stadionspeaker van Willem II. Het is niet verwonderlijk dat Peter werd benoemd tot lid van verdienste en later tot erelid. Anno 2009 is Willem II nog steeds belangrijk voor Peter en hij is dat nog steeds voor de club.

Koning Willem II restaurant
Op 12 augustus 1896 werd in Tilburg de voetbalclub Tilburgia opgericht. Op 14 januari 1898 werd op voorstel van Tilburgia-lid Karel Roos besloten de naam te wijzigen in Willem II. Dat gebeurde enerzijds omdat de meeste leden de naam Tilburgia niet mooi vonden, anderzijds omdat Koning Willem II vanwege zijn verblijf in Tilburg aan de stad was verbonden. Hij sprak over Tilburg de historische woorden: ‘Hier adem ik vrij en voel ik me gelukkig.’ Tot aan zijn dood in 1849 bleef hij Tilburg trouw.

Tricolores grand café
Het Tricolores grand café is vernoemd naar de bijnaam die Willem II al sinds jaar en dag heeft: Tricolores. Het heeft die naam te danken aan het fraaie, traditionele shirt in de kleuren rood-wit en blauw.