logo

Nu te bewonderen bij Natuurmuseum Brabant: fototentoonstelling Yellowstone

Yellowstone

Yellowstone National Park, aan de westkust van de Verenigde Staten, is veel meer dan alléén de beroemde supervulkaan. Het ligt op een vulkanische hotspot: de grootste caldeira (krater) ter wereld en er zijn meer dan 200 geisers in het park. Maar meer nog dan dat alles laat het landschap van Yellowstone de “ultieme kunst van Moeder Aarde zien”, volgens wildlifefotograaf Wim van Passel uit het Brabantse Vught.

Vanaf nu toont Van Passel door het hele museum de abstracte schilderkunst van Moeder Natuur, op doeken van 200×200 cm.

Over Yellowstone

Yellowstone is een heel bijzondere plek, een supervulkaan, waar er maar enkele zijn op de wereld. Supervulkanen kennen superuitbarstingen, die zo verwoestend kunnen zijn dat er zelfs een nieuwe ijstijd mogelijk is. Zo’n uitbarsting was er ruim 600.000 jaar geleden- en het borrelt nog altijd onder de oppervlakte. Het park is bijna 9000 km2 groot en de sporen van het onderliggende vulkanisme zijn duidelijk zichtbaar in het landschap. Er zijn meer dan 10.000 geothermische waterbronnen en 200 geisers in het park. Het landschap is verder grotendeels bebost en bevolkt door onder andere bizons, herten, beren, coyotes en wolven.

Ultieme kunst

Of dit nog niet genoeg is, heeft Yellowstone nog meer te bieden: als je er– los van haar geothermische uniciteit – naar kijkt, zie je een ongekende schoonheid. Zowel de ongeëvenaarde kleurenpracht als de buitensporige vormgeving van de aardkorst zouden menig abstract schilder of beeldhouwer jaloers kunnen maken. Dit is waarlijke de ultieme kunst van Moeder Aarde. Want Yellowstone is niet ‘zomaar’ een natuurverschijnsel. Wim van Passel: “Yellowstone zet je ook aan het denken: dit alles, alles wat je hier ziet, komt met veel geweld, uit het binnenste van onze aarde. En wat hier uit dat binnenste tevoorschijn komt, heeft grote overeenkomst met de rest van die 130 miljoen zonnestelsels die we momenteel tellen. Wie denken wij dan dat we zijn…

Yellowstone is dus niet alleen maar ‘prachtig’, maar ook een onuitputtelijke inspiratiebron voor iedereen die wil weten wie hij werkelijk is en wat we hier tijdelijk uitspoken op deze alsmaar ronddraaiende, blauwe composthoop.”

De werken van Wim van Passel zijn vanaf nu door het hele museum te zien, tot en met de kerstvakantie.

Algemene informatie

Natuurmuseum Brabant is te vinden aan de Spoorlaan 434 in Tilburg. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor actuele openingstijden en alle informatie rondom COVID19-maatregelen op www.natuurmuseumbrabant.nl.