Francois van Hoof: ‘We mogen als stad zijnde trots zijn op een evenement zoals het G-Sportweekend!’

francois van hoof

Voor deze (0)13 vragen spreken wij Francois van Hoof. Al 27 jaar lang organiseert hij het G-Sportweekend Amarant. Een evenement dat van klein voetbaltoernooi binnen de muren van Amarant is uitgegroeid tot een volledig G-Sportweekend Amarant met zo’n 1100 deelnemers uit Nederland en België. Dit jaar staat het evenement gepland op 3, 4 en 5 juni. Hij vertelde ons graag over wat hem al die jaren drijft om dit kleurrijke evenement te organiseren. Lees verder.

#1: Kun je wat over jezelf vertellen?

“Ja dat kan! Ik heb nu zo’n tien jaar een eigen evenementenbureau waarmee ik een aantal evenementen organiseer en waarvan uit ik ook werkzaam ben als entertainer tijdens het grootste kinder-carnavalsfeest van Tilburg: Kieltjesbal. Vanuit dit evenementenbureau ben ik ook gelinkt aan het G-sportweekend wat ik dit jaar voor de 27e keer organiseer.”

#2: Het G-Sportweekend Amarant is een jaarlijks terugkerend evenement. Hoe en wanneer is het tot stand gekomen?

“Ik ben ooit begonnen bij Amarant als bewegingsagoog. In die tijd kreeg ik van de directeur 1000 gulden om het grasveldje op de locatie van ’t Hooge Veer aan te kleden. Ik heb toen twee handbalgoaltjes gekocht en ben ik begonnen om op vrijdagmiddag met een aantal activiteitengroepen een potje te voetballen. Dit is uiteindelijk uitgegroeid naar een jaarlijks G-voetbaltoernooi wat plaats vond op het grote Daniel de Brouwerpark van Amarant. Dit is nog steeds onze basis locatie.”

#3: Amarant is een grote organisatie met locaties door heel Noord-Brabant. Hoe is de samenwerking met gemeente Tilburg en Stichting Samen Sporten Tilburg ontstaan?

“Na mijn werkzame jaren bij Amarant ben ik bij de gemeente Tilburg gaan werken als sportconsulent Aangepast Sporten. Ik heb toen als voorwaarde gehouden dat ik vanuit mijn rol bij de gemeente nog graag het evenement wilde organiseren. Vanuit die functie ben ik overgestapt naar een functie manager evenementen welke verantwoordelijk was voor de topsportevenementen binnen de gemeente Tilburg. Na drie jaar is deze functie opgeheven, heb ik ontslag genomen en ben ik mijn eigen evenementenbureau begonnen. De gemeente heeft me toen nog een aantal jaren ingehuurd om de organisatie van het G-Sportweekend Amarant op me te nemen. Uiteindelijk is in goed overleg het evenement overgedragen aan Stichting Samen Sporten Tilburg. En onder die vlag wordt het nu als het ware georganiseerd en ben ik na al die jaren nog steeds betrokken vanuit mijn eigen evenementenbureau. Er ligt natuurlijk ook een goede samenwerking met Steunpunt Aangepast Sporten. Wanneer een deelnemer tijdens het weekend kennis heeft gemaakt met een sport die hij leuk vindt, kunnen wij ook makkelijk de link leggen met de gemeente en het steunpunt om te zorgen dat deze deelnemer daadwerkelijk doorgestuurd naar deze sportvereniging en lid kan worden van de vereniging.”

#4: Wat zijn jouw taken als organisator van het G-Sportweekend Amarant?

“De volledige organisatie en alles wat er omheen hangt. Het complete plaatje dus. De invulling van het weekend zelf, de PR, de linkjes met sponsoren, werving van fondsen en vrijwilligers. Maar ook de contacten met de verenigingen die uiteindelijk hun sportaanbod laten zien tijdens het weekend.”

#5: Hoe ziet het G-Sportweekend er eigenlijk uit?

“In de loop der jaren is het natuurlijk enorm gegroeid. Als je nu kijkt naar wat het geworden is, kun je zeggen dat het een verzameling is van sportevenementen voor mensen met een beperking. Maar natuurlijk ook voor mensen zonder beperking. Dat stuk integratie en inclusie staat bij ons hoog in het vaandel. We hebben naast de sportevenementen die plaatsvinden bij zorginstelling Amarant ook evenementen in bijvoorbeeld het bowlingcentrum, bij tennisvereniging Teco in Oisterwijk en bij handbalvereniging GHV in Goirle. En we hebben een zevental voetbaltoernooien in het weekend van 3, 4 en 5 juni. Naast de sporten hebben we inmiddels op zaterdag en zondag ook het BenT Festival. Wederom met bands en artiesten die bestaan uit mensen met en zonder beperking. Er is een vrijmarkt en we hebben het JUMBO Open NK-mascotte. Dat laatste is echt enorm leuk en uniek. Er komen mascottes uit heel Nederland en België die strijden om de titel “Beste mascotte van Nederland 2022.”

#6: Wat is de missie van het evenement?

“Het is te makkelijk om te zeggen dat onze missie simpelweg is om de mensen een leuke dag te bezorgen. Dat is natuurlijk ook erg belangrijk, maar onze insteek is vooral om bewustwording te creëren bij mensen zonder beperking. We willen laten zien dat je mensen met een beperking ook als gelijke kan zien. Mijn insteek is sowieso dat of je nu een beperking hebt of niet, je gelijk bent aan elkaar. Doordat we gezamenlijk dit evenement oppakken zie ik vriendschappen ontstaan. Dat zie je bijvoorbeeld heel mooi op de zaterdagavond, wanneer we een mix integratie voetbaltoernooi organiseren. We mixen dan mensen met en zonder beperking door elkaar. Met dit toernooi hebben we dan ook de “Meer dan Handen award” gewonnen. Een award die uitgereikt wordt aan een organisatie die verschillende groepen met elkaar verbindt. Dat was een mooie beloning. We hopen dan ook het goede voorbeeld te zijn en anderen te inspireren om de verbinding met elkaar op te zoeken. Onze insteek is dat ons evenement en onze missie zich als een olievlek over de regio gaat verspreiden. We richten ons nu bijvoorbeeld ook al op Breda. In 2024 organiseren gemeente Tilburg en Breda dan ook de Nationale Spelen Special Olympics. Het grootste nationale sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik zal hiervan niet de hoofdorganisator zijn, maar Stichting Samen Sporten Tilburg krijgt hier wel een hele prominente rol.”

#7: Voor wie wordt het G-Sportweekend Amarant georganiseerd?

“Het weekend wordt georganiseerd voor mensen met en zonder beperking. En als we het hebben over mensen met een beperking bedoelen we ook echt iedereen. Dus ook mensen met alleen een lichamelijke beperking of mensen met een meervoudig complexe handicap.”

#8: Welke sporten komen er allemaal voorbij dit weekend?

“Voetbal, handbal, golf, zwemmen, korfbal, hardlopen, wandelen, bowlen, tennis en handboogschieten. Verschillende verenigingen zijn aanwezig tijdens het weekend om deelnemers kennis te laten maken met hun sport. Dit zijn veelal verenigingen die al een G-afdeling binnen hun vereniging hebben. Maar ook verenigingen zonder G-afdeling bieden wij tijdens ons weekend een podium wanneer zij willen onderzoeken wat zij eventueel kunnen betekenen voor deze doelgroep. Daarnaast bieden we sinds vijf jaar ook het “Kijk, doe en beleef event” aan. Dit event is speciaal ontwikkeld voor wat ik wel eens de vergeten doelgroep noem: de MVG, Meervoudig Complex Gehandicapten. Deze doelgroep krijgt op evenementengebied eigenlijk nooit wat aangeboden. Dus ik dacht: dat ga ik doen! Want dan kunnen wij dus zeggen dat we voor écht iedereen binnen Amarant, met elk niveau wat organiseren. Om die doelgroep in zijn totaliteit te bereiken, en daarmee ook zo veel mogelijk locaties van Amarant, bieden we nu in spelvorm belevingsgerichte activiteiten aan. Dit zijn kleinschalige activiteiten die mede door zwemvereniging DIO worden aangeboden, als onderdeel van het G-Sportweekend Amarant. Je zou het misschien geen sport noemen, maar het heeft wel degelijk met “in beweging komen” te maken. En als dat voor deze doelgroep alleen het optillen van een hand is, dan is dat al voldoende.”

#9: Zijn het enkel Tilburgse verenigingen die zich aansluiten bij het G-Sportweekend?

“Nee, de verenigingen komen uit de hele regio. Het steunpunt aangepaste sport richt zich bijvoorbeeld op heel midden Brabant. Tijdens het G-sportweekend komen de verenigen dus uit de regio, maar de deelnemers komen uit heel Nederland en België.”

#10: Waarop ben je binnen dit evenement het meest trots?

“Ik ben enorm trots dat wij als evenement heel vooruitstrevend en toonaangevend zijn op het gebied van verbinding, integratie en inclusie. Dit is ook allemaal te danken aan de vele vrijwilligers die een passie hebben en voelen waarvoor we het allemaal doen. Als Tilburg kunnen we er trots op zijn dat we zo’n evenement in onze stad hebben. We vinden het dan ook heel belangrijk dat dit overgenomen gaat worden door andere steden en dat we ons evenement kunnen uitbreiden.”

#11: Wat is je leukste herinnering aan een van de voorgaande edities va het G-Sportweekend?

“Een van de leukste momenten voor mij persoonlijk was dat ik de Tilburg Trofee heb mogen ontvangen. Hij kwam totaal onverwacht. Juist omdat ik zelf altijd organisaties of vrijwilligers voordraag voor dit soort beloningen. Als het gaat om de mooiste momenten binnen het G-sportweekend denk ik meteen aan het mix voetbaltoernooi. Ik heb daar een vriendschap zien ontstaan tussen een deelnemer met en zonder beperking. Die zijn een week later samen naar de bioscoop gegaan een maatjes geworden. Daar kick ik echt op. Als ik daarna een appje krijg met “wat fijn dat ik erbij mag horen” dan heb ik mijn doel bereikt.”

#12: Waarin zou Tilburg op het gebied van sport meer mogen investeren?

“In de gehandicaptensport. Als ik mag dromen dan is het zo dat iemand met een beperking volop keuzeaanbod heeft als het gaat om de sport die ze willen beoefenen. Het zou mooi zijn als elke tak van sport die we hebben binnen gemeente Tilburg een G-afdeling heeft. Nu moet ik zeggen dat we met deze regio al wel met kop en schouders boven het gemiddelde aanbod in Nederland uitsteken.”

#13: Waarom is het zo leuk om het G-Sportweekend te bezoeken?

“In eerste instantie de ontmoetingen. Er zijn zoveel mensen die de verbinding opzoeken tijdens dit evenement. En omdat we zo veel takken van vrijetijdsbesteding aanbieden, kun je passief en actief het evenement beleven. Het is echt uitgeroeid naar een evenement met groot maatschappelijk belang en het is altijd leuk om daaraan bij te dragen als deelnemer of bezoeker.”

Meer informatie

Wil je meer weten over het G-Sportweekend bij Amarant dit weekend? Of zien wat er op welk moment op het programma staat? Check dan snel de website. En vergeet het evenement vooral niet te bezoeken. Je gaat er geen spijt van krijgen.