Nieuws

Foto: Frans Lahaye
Let op! Dit artikel is al 2334 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tilburger Frans Lahaye naar olympische spelen voor fotografen

Nederland doet voor het eerst mee aan de World Photographic Cup. “Een soort landenwedstrijd voor fotografen,” vertelt Willem van der Vlies, bestuurslid van DuPho, de beroepsorganisatie voor professionele fotografen en board-member van FEP, de Federation of European Photographers. Hij is tevens teamcaptain voor Nederland waar onder andere de Tilburgse fotograaf Frans Lahaye bij zit. Aan de wedstrijd doen 27 landen mee, waaronder achttien landen uit Europa, vijf uit Azie, de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Elk land mag maximaal achttien foto’s aanleveren, verdeeld over zes categorieën: commercieel; illustratief en digital art, landschap en wildlife, reportage en fotojournalistiek, portret en huwelijk. Per categorie worden drie afbeeldingen aangeleverd. De foto’s worden door een internationale jury beoordeeld op impact, creativiteit, technische excellentie en compositie. Frans neemt deel aan de categorie portret fotografie. Met zijn inzending probeert hij natuurlijk de eerste plaats te behalen.

Olympische Spelen

De World Photographic Cup is bijzonder, omdat deelnemers niet alleen individueel om de titel strijden, maar ook als land. “In elke categorie worden drie medailles uitgereikt aan individuele kandidaten. Deze kandidaten mogen foto’s aanleveren voor meerdere categorieën, maar per categorie kunnen ze één keer deelnemen. Daarmee lijkt het op de Olympische Spelen. Daarnaast is er de strijd tussen de deelnemende landen. Iedere inzending krijgt punten. Die punten worden bij elkaar opgeteld en gedeeld over het aantal inzendingen van een land. Aan de hand van het gemiddelde wordt gekeken welke landen het best hebben gepresteerd. Zo heb je als klein land als Nederland of België evenveel kans als bijvoorbeeld de VS.”

Wij wensen Frans en de andere Nederlandse fotografen natuurlijk veel succes, en hopelijk nemen zij de titel mee naar huis. 2 februari worden de tien finalisten per categorie bekendgemaakt. Eind februari volgt de aankondiging van de drie medaillekandidaten per categorie. De prijzen worden uitgereikt in Montpellier (Frankrijk) op 14 april. Meer informatie: www.worldphotographiccup.org.

Foto: Frans Lahaye
Foto: Frans Lahaye

Reageer op dit bericht