Freek Bartels: “Ik ben wat extraverter dan de doorsnee Tilburger”

Het publiek had geheel de keuze. En het publiek koos Freek Bartels. Hij was de winnaar van het tv-programma ‘Op zoek naar Joseph’ en won daarmee de hoofdrol in de musical ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’. Een rol die hij al eens eerder speelde, op het Koning Willem II college. Bartels is geboren en getogen in Tilburg, en wist al van kleins af aan dat hij wilde dansen, zingen en acteren.

Op zoek
“Ik kom uit een muzikaal gezin. Toen ik 8 jaar was, kreeg ik thuis pianoles, maar ik had al snel in de gaten dat muziek alleen niet genoeg was. Ik ging acteerworkshops volgen en ben dat, samen met dans en zang, steeds blijven combineren. Zodoende meldde ik me aan voor de MusicAll Factory, een musicalopleiding, en de opleiding Muziektheater aan het Fontys Conservatorium.”

Tijdens zijn afstuderen speelde Bartels reeds de rol van studentenleider Enjolras in de musical ‘Les Misérables’, waarna hij hoorde van de audities voor Joseph op televisie. “Dat is een leerzame en intense periode geweest. Acht weken lang werden we gefileerd door het Nederlands publiek. Die tijd op televisie was heel anders dan ik gewend was. Ik speelde nog steeds in ‘Les Misérables’ en dat is al best heftig. Maar televisie is een heel ander medium dan het theater en ik heb er veel door geleerd. Dat had ik zeker niet willen missen.”

BT’ers
Het feit dat hij opeens een bekende Nederlander werd, doet Bartels niet zoveel. “Tijdens ‘Op zoek naar Joseph’ was ik daar niet zo mee bezig. Je zit toch in een koker en bent alleen maar met je opdracht bezig, laten zien wat je in een week geleerd en verbeterd hebt. Het stemmen en de populariteit die met het programma gemoeid waren, kreeg ik pas na vier weken door. Ik woon tegenwoordig in Amsterdam en daar zijn mensen wel gewend aan bn’ers. In Tilburg werd ik opeens herkend op straat en kreeg ik allemaal positieve reacties. Zelfs mijn moeder, die ook acht weken lang op tv te zien was bij ‘Op zoek naar Joseph’, werd opeens aangesproken op straat! Maar over het algemeen zijn Brabanders lekker nuchter. ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.’ Zo houd je je staande. Dat moet ook wel als je soms acht voorstellingen in een week hebt.”

Logeren in Tilburg
Ondanks dat hij met beide benen op de grond staat, geeft Bartels toe dat hij geen doorsnee Tilburger is. “Ik ben wat extraverter, wat geen slechte eigenschap is bij hetgeen ik doe. Bovendien begeef ik me in een klein wereldje dat ook in een culturele stad als Tilburg een geïsoleerd gezelschap is. Maar de stad heeft zoveel culturele kanten. Het is leuk om te horen dat er veel meer aanmeldingen voor de theateropleiding zijn dan vroeger. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat er inmiddels bekende acteurs vandaan komen, maar vooral met de goede docenten. Het is mooi om te zien dat zij meehelpen om Tilburg op de kaart te zetten. Als ze daar niet al in is geslaagd ondertussen. Denk maar aan een Paradox, De NWE Vorst, 013. De kunst en cultuur zijn enorm aanwezig. Ik ben blij dat ik mijn eerste jaren op de planken in Tilburg heb doorgebracht. De stad voelt nog altijd vertrouwd. In mei komt ‘Joseph’ naar Tilburg en dan ga ik zeker even de stad in en vrienden bezoeken. Dan blijf ik lekker een weekje logeren bij mijn ouders.”