Friandries verkoopt ijs geïnspireerd op zijn bonbons: als bolletje, op een macaron of in een literbak

friandries ijs

Wat doe je als het warm weer wordt en chocolade je business is? Precies dat vroeg chocolatier Dries Michels zich af na twee bloedhete zomers waarbij zijn bonbons uit de etalage smolten. Milkshakes geïnspireerd op zijn bonbons, dacht hij. Maar na een bezoekje aan Marc Bierkens van het ’t IJsboerinneke in Moergestel, werd het ineens duidelijk. “Wat gaan we met milkshakes sjouwen als we ook vers schepijs kunnen maken?”

Foto: Marc (L) en Dries

En dat is precies wat hij vanaf vrijdag gaat doen in zijn chocolaterie Friandries in de Willem II-straat. In samenwerking met ’t IJsboerinneke gaat hij zes verschillende smaken ambachtelijk schepijs verkopen, geïnspireerd op de bonbons. En dat zijn dus bijzondere combinaties die je van Dries kent: mandarijn met tijm, blauwe bessen met balsamico-azijn, witte chocolade met perzik en timutpeper, zoute popcorn met beure noisette, komkommer met framboos en verveine en tot slot: yoghurtijs met gember en mango.

friandries ijs

Goede match

Marc en Dries blijken een goede match en delen een vergelijkbare achtergrond. Beiden houden van experimenteren met bijzondere smaken. Dries is expert in chocolade en Marc in het bereiden van ijs. Allebei komen ze uit de horeca als gespecialiseerd kok en zetten zelf een onderneming op. Marc werkte in sterrenrestaurants en meest recent nog twee jaar als chef-kok bij Restaurant Taste!. “In 2017 ben ik samen met mijn zus ’t IJsboerinneke begonnen, naast de boerderij van onze ouders. In mei dit jaar heb ik mijn baan opgezegd om het fulltime te gaan doen.”

Voor Marc is de samenwerking een aanvulling waar hij goed zijn creativiteit in kwijt kan. “De smaken die we normaal verkopen zijn best basic. We kunnen niet zonder de standaard smaken. Zeker wat oudere klanten willen toch gewoon een bolletje vanille. Maar je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er ijs van maken.” Zo voegt hij af en toe graag een unieke smaak toe aan zijn assortiment, maar de klassiekers lopen in Moergestel toch beter dan bijvoorbeeld peer met gember en sereh.

Bijzondere smaakcombinaties

Dries: “Je moet je klanten een beetje opvoeden en kennis laten maken met nieuwe combinaties. Dat was bij mijn bonbons ook zo.” En dus gaat Marc aan de slag met de bijzondere smaakcombinaties van Dries. Sorbetijs met mandarijn en tijm, ijs van blauwe bessen en balsamico, of roomijs met komkommer, frambozen en verbena. Dries: “Die met komkommer en frambozen is mijn favoriete bonbon. Marc dacht: dit moet sorbetijs worden, maar roomijs maakte het juist helemaal af.”

IJsmacarons, literbakken en bolletjes

Vanaf volgend jaar krijgt het schepijs een vaste vitrine bij Friandries. Voor nu staat de ijskar van ’t IJsboerinneke (die normaal op evenementen te vinden is) in de winkel. Vanaf vrijdag 5 juni zijn er zes verschillende smaken ijs te koop, voor €1,50 per bolletje, af te toppen met bonbons uit de winkel. Geen hoorntje, dat is voor Dries te doorsnee, maar in een bakje of op een macaron. En voor de echte ijsliefhebbers zijn alle smaken ook verkrijgbaar in een halve liter of literbak voor thuis.

Handig om te weten: de eerste twee weken krijg je het tweede bolletje gratis. Voorlopig blijven de openingstijden van de winkel trouwens gewoon hetzelfde: van maandag tot en met zaterdag tot 19.00 uur. En voor als je niet in de binnenstad bent: enkele smaken zijn ook verkrijgbaar bij ’t IJsboerinneke in Moergestel.