logo

Friandries opent winkel in Willem II straat: “ik wil de wereld over met mijn chocolade!”

friandries

In een drukke week zet hij 80 kilo chocolade om in 8000 bonbons, hij verkocht zo’n 18.000 Koningsdagbonbons en won ook nog eens De Chocoladeshow op RTL4. Het gaat hard voor de Tilburgse Dries Michels (26). Inmiddels bestaat zijn team uit een zakenpartner en twee nieuwe chocolatiers. Binnenkort gaat zijn nieuwe winkel in de Willem II straat open. Tijd om een kijkje te nemen bij dé chocoladejuwelier van Tilburg. 

Want dat mag je hem tegenwoordig wel noemen. Waar andere chocolatiers er jaren over doen om een chocolade-imperium uit de grond te stampen, flikt Dries het in 2,5 jaar. Of hem dat persoonlijk heeft veranderd? Allerminst. Nog steeds zie je hem op zijn Penny board, door de binnenstad richting zijn atelier cruisen met een lekkere portie hiphop door zijn headset. Extra mooi dat Dries, fervent hiphop liefhebber, tijdens WOO HAH Festival zijn creaties mocht overhandigen aan hiphopgrootheid Action Bronson.

‘We willen in april open’

Bij binnenkomst treffen we Dries met een ‘Tilly’-petje achterstevoren op zijn hoofd achter zijn laptop. Zijn mini skateboard ligt in de hoek en in zijn atelier aan de IJzerstraat hangt een heerlijke geur van chocolade. “Ja het is effe hectisch man. We gaan hier eind deze maand weg en verhuizen met ons atelier naar de Willem II-straat. Onze pop-up store is nu ook open en de bestellingen lopen gewoon door, lekker chaotisch dus.”

Halverwege april gaat de nieuwe winkel van Friandries in de Willem II straat open. Momenteel is zijn familie hard aan het werk om dit te bewerkstelligen. “Mijn pa is de aannemer en mijn moeder staat in haar vrije uren te schilderen. Het wordt nog hard werken maar we hopen halverwege april rustig aan de deuren te openen.”

‘Ons assortiment wordt veel groter’

De nieuwe winkel in de Willem II-straat wordt een doorvertaling van Tilburg en Dries als persoon. “Strak, modern en industrieel. Maar gezien mijn liefde voor hiphop en skaten, ga je ook veel urban invloeden in de winkel terugzien.” Het huidige atelier aan de IJzerstraat verhuist ook mee naar de Willem II-straat. “Het was altijd mijn droom om een winkeltje te openen. Nu kan ik het atelier en de winkel samenvoegen. Ik denk dat als je me over een maandje vraagt waar ik het meest trots op ben de afgelopen jaren, het de winkel is.”

Het aantal bonbons dat Friandries gaat verkopen, wordt verdubbeld. “Nu hebben we zo’n tien verschillende bonbons. Dat worden er in de nieuwe winkel twintig.” Oftewel: nieuwe smaakcombinaties. Dries geeft ons alvast een tipje van de sluier. “Er komt een bonbon met een gelei van framboos en komkommer met daaronder een ganache van verveine en er komt een bonbon met de combinatie tomaat/zeewier.”

Friandries wordt met de nieuwe winkel de Sjakie en de chocoladefabriek van Tilburg. “We gaan het assortiment ook uitbreiden. Naast bonbons willen we ook repen, breekchocolade, fudge, nougat en macarons gaan verkopen.” En dat allemaal met een nog betere kwaliteit chocolade dan dat Dries momenteel al gebruikt. “We willen onze klanten opvoeden. Bij wijnen geldt dat er zo ontzettend veel verschillende druivensoorten zijn, dat is bij cacao ook zo. We gaan werken met kwalitatief betere chocolade die minder zoet is en een hoger cacaopercentage heeft. Dat past ook veel beter bij mijn producten.”

Friandries_0009_V2_630x354

‘Ik haal mijn inspiratie overal vandaan’

De bonbons van Dries zijn niet alleen fantastisch voor je smaakpapillen, ze zijn ook nog eens een lust voor het oog. “Ik haal mijn inspiratie eigenlijk overal vandaan. Uit de natuur, van de straat, uit kledingwinkels. Als ik een toffe kleurencombinatie zie, sla ik die op zodat ik het kan door vertalen in mijn werk.”

Groeien, niet stil blijven staan en innoveren; dat zij de woorden die vaak terugkomen in het gesprek met Dries. Als de winkel in Tilburg eenmaal loopt, wil hij naar de next level. “Ik wil met Friandries het hele land door. Het buitenland zelfs.” Toch zal Tilburg voor hem altijd de basis blijven. “Hier kom ik vandaan en is het begonnen. Het lijkt me gaaf om nog eens een doosje Tilburg bonbons te maken met allerlei Tilburgse producten. Dat plan staat nu nog in de kinderschoenen.”

‘Ik wil de wereld over’

Aan ambities geen gebrek bij de jonge Tilburger. “Ik wil de wereld over. Naar Japan bijvoorbeeld, om te kijken wat daar speelt en veel te leren. Maar ook om daar te laten zien wat ik kan. Ik denk dat mijn producten in Azië goed zouden aanslaan. Of in Canada, daar gebeurt op dit moment heel erg veel in mijn vakgebied.” Momenteel zijn het vooral de producten van Friandries die de wereld overvliegen. “De eerste doosjes bonbons zijn inmiddels in Azië gearriveerd en de reacties zijn goed. Ook verschillende social influencers uit Spanje hebben inmiddels een doosje van mijn bonbons ontvangen.”

Tot slot zijn grootste droom. “Hopelijk sta ik ooit op de World Chocolate Masters, het WK voor chocolatiers. En daarna een eigen cacaoplantage. Het lijkt me zo tof om met mijn eigen ingrediënten te werken!”

Makers van Tilburg

Tilburg is een stad van makers: filmproducenten, muziekmakers, kunstenaars, dans-, musical-, circusartiesten en ga zo maar even door. In de interviewreeks ‘Makers’ vertelt Tilburg.com in samenwerking met Citymarketing Tilburg inspirerende verhalen van creatieve makers uit de stad. Houd je van deze verhalen? Check dan ook eens het inspirerende verhaal van kunstenaar Pee-Jay Joep van Gorp en Alexander de Jong.