Gastrobar RIX organiseert eerste Tilburgs Open Kampioenschap voor Thuiskoks

tilburgs open kampioenschap voor thuiskoks

Sta jij zelf graag in de keuken? Weet jij je familie te verrassen met fantastische gerechten? Experimenteer je graag met ingrediënten & keukenmaterialen en lijkt het je leuk om dat eens in een restaurant voor 60 gasten te doen? Gastrobar RIX organiseert dit najaar de eerste Tilburgse Open Kampioenschappen voor Thuiskoks.

Het idee is afkomstig van Ricky Spijkers, de eigenaar en chef-kok van de gloednieuwe gastrobar aan het Piusplein. Hij is overigens zelf ook jarenlang thuiskok geweest. “Het idee is om in oktober of november te starten met de voorrondes. Iedere thuiskok kookt drie gangen voor zestig gasten in het restaurant. Uiteindelijk bepalen de gasten en een vakjury wie doorgaat naar de volgende ronde. Uiteraard help ik de deelnemers in de keuken met de uitgifte.”

Ricky heeft al helemaal in zijn hoofd zitten hoe die jury eruit moet zien. “Natuurlijk ga ik zelf jureren, nodig ik docenten van de vakopleiding van de Rooi Pannen uit en het zou gaaf zijn als we ook een topchef kunnen uitnodigen.”

16 thuiskoks krijgen de kans

Ricky heeft de ambitie om van de Tilburgse Open Kampioenschappen voor Thuiskoks een jaarlijks fenomeen te maken. De eerste editie mikt hij op 16 thuiskoks. “De voorrondes, oftewel de achtste finales, staan op de dinsdag- en woensdagavonden in oktober en november op het programma. Uiteindelijk werken we toe naar een finale waarin we grandioos willen uitpakken. De winnaar krijgt uiteraard een prachtige prijs.”

Ook voor de gasten beloven dit fantastische avonden te worden. “Elke kandidaat presenteert een drie gangenmenu. In totaal proef je dus zes gerechtjes. We proberen de prijs van de avond toegankelijk te houden en willen dat je voor zo’n €30,- een avondje kunt komen genieten.”

Tijdens de wedstrijden mag iedere thuiskok maximaal twintig gasten meenemen. De overige plekken zijn voor mensen die een avondje willen genieten van hetgeen wat de thuiskoks in petto hebben. “Uiteindelijk heeft het publiek ook een stem. Na iedere gang kunnen zij stemmen op hun favoriete gerechtje. De stem van het publiek geldt voor 25%, de vakjury heeft 75% inspraak.”

Inschrijven

Lijkt het jou leuk om mee te doen aan de eerste editie? Mail dan snel vaan info@rix-tilburg.nl. Stel je daarin kort voor en stuur ook alvast het drie gangenmenu dat je wilt bereiden mee. Mocht je worden geselecteerd als deelnemer, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met Ricky en neemt hij samen met jou het menu door.

Goed om te weten: uiteindelijk zorgt RIX voor de inkoop van ingrediënten en hoef je jezelf daar nog niet druk over te maken. In de eerste ronde kook je dus een drie gangenmenu, maar later in de wedstrijd gaat Ricky andere wedstrijdelementen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan koken uit een blackbox met ingrediënten die Ricky van tevoren zelf heeft uitgekozen.

Schrijf jezelf snel in en wie weet kroon jij je wel tot de allereerste beste thuiskok van Tilburg!