Gebied rondom Paleis en Koningsplein op de schop: de plannen op een rijtje!

Zoals je misschien wel hebt gezien, volgen de ontwikkelingen zich in de binnenstad razendsnel op. De vernieuwde Emmapassage gaat bijna open, nieuwe woontoren De Bankier heeft haar hoogste punt bereikt, in de Spoorzone zijn ze druk bezig met de ontwikkeling van Mindlabs en rondom het Willemsplein wordt flink verbouwd. Ook rondom het Koningsplein zijn ze van alles van plan. Wij zetten alles voor je op een rijtje. 

Willemsplein op de schop

Momenteel wordt er op het Willemsplein (het plein voor het paleis waar Koning Willem II vroeger woonde) flink gewerkt. Hier wordt namelijk een Stadsforum gecreëerd. Op dit plein in ontwikkeling komt straks – als het gebied af is – de wekelijkse markt en is er ruimte voor evenementen zoals de kermis. Ook wordt het gebied een stuk groener. Het Stadsplatform wordt gerealiseerd in de ruimte tussen de Schouwburg, concertzaal met kunstcluster, Factorium, Heikese kerk, het Kantongerecht, het paleis-raadhuis en stadhuis

De eerste fase van het Stadsforum is dus het Willemsplein. Een deel van de gemeentelijke parkeergarage onder dit plein is al gesloopt en komende weken wordt het laatste gedeelte van deze parkeergarage gesloopt. Daarna begint de aanleg van het vernieuwde Willemsplein. Zo wordt er vanaf februari 2023 een hoop groen geplant. De aanleg van het nieuwe Willemsplein moet in juni 2023 klaar zijn.

Cityring wordt aangepast

Nadat het Willemsplein af is, is het tijd voor het volgende gedeelte van het Stadsforum. De Cityring wordt namelijk vanaf de Katterug tot de kop van de Schouwburgpromenade aangepast. Medio 2024 moeten deze plannen gerealiseerd zijn en kan de wekelijkse markt verhuizen van het Koningsplein naar het Stadsforum.

De Cityring wordt in de nieuwe situatie tussen de Katterug en de Schouwburgpromenade éénbaans en de maximum snelheid wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur. Doordat er dus een rijbaan weggaat, is er meer ruimte voor groen, een trottoir en een fietsbaan in twee richtingen langs de straat. Het voorterrein van het Schouwburgpromenade wordt ook een stuk groener en er zijn plannen om het pleintje voor Factorium aan te pakken.

Goed om te weten: gedurende alle verbouwingen blijft er een rijbaan beschikbaar voor automobilisten. Ook komt er een nieuwe definitieve bushalte bij het Piusplein voordat de werkzaamheden starten en komt er een tijdelijke bushalte bij de Schouwburgring.

Schouwburgring

Tijdens de laatste fase van de verbouwing van het Stadsforum is de Schouwburgring aan de beurt. Hiervoor zijn nog geen ontwerpen ingediend en dus is het nog lastig in te schatten wat hier precies gaat gebeuren en wanneer. Hiermee wordt gewacht totdat er duidelijkheid is over de haalbaarheid voor de plannen om de Schouwburgring/Louis Bouwmeesterplein te herontwikkelen. Hierover zijn verkennende gesprekken.

Koningsplein wordt Koningswei

Zoals je leest, verhuist de weekmarkt van het Koningsplein naar het Stadsplatform. Dat komt omdat er met het Koningsplein grootse plannen zijn. Momenteel zijn ze al druk bezig met het stadskantoor op de plek waar voorheen de bibliotheek was gevestigd. Maar het hele plein gaat op de schop. Zo wordt het Koningsplein een groen woonplein met een nieuwe naam: Koningswei. Het plein komt in directe verbinding met de Piushaven. Zo loop je vanaf de Koningswei straks direct via de Koopvaardijstraat naar de populaire stadshaven. Het plan rondom de Koningswei wordt in december voorgelegd aan de gemeenteraad. Het huidige plan gaat uit van veel groen (een grasweide, bloemenperken en bomen) op het plein, waardoor het centrum een extra stadspark krijgt. De parkeerplaatsen op het plein verdwijnen, de ondergrondse parkeergarage blijft behouden. Rond het plein komen twee nieuwe gebouwen met daarin 364 appartementen. Ook komt er een Gastenhuis; een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. In de plint van de gebouwen is ruimte voor kleinschalige horeca.

De planning is om in het tweede kwartaal van 2024 te starten met de sloop, daarna start de nieuwbouw. Volgens de huidige plannen is de bouw in 2027 gereed en start de aanleg van de openbare ruimte (waaronder het groen) aansluitend. Ook komt er mogelijk een beheerde fietsenstalling onder het nieuwe stadskantoor. Hierover gaat de gemeente begin 2023 met omwonenden in gesprek. De fietsenstalling bij De Katterug gaat namelijk op termijn verdwijnen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de ontwikkeling van het Stadsplatform en de Koningswei? Check dan onderstaande links.