Gedwongen avonturiers op het Stadsstrand

gedwongen avonturiers

Wachten, wachten en nog eens wachten. Bijna elke vluchteling heeft er last van. Werken, studeren of een cursus? Dat mag allemaal niet. Wat doet dat met gedwongen avonturiers? Op woensdag 15 juni praat het Wereldpodium op het Stadsstrand met vluchtelingen Zainab Osman (Somalië) en Ammar Alkhatib (Syrië).

Negen jaar wachten

Zainab Osman (1974) uit Somalië moest negen jaar wachten en hopen op een verblijfsvergunning. “De wereld gaat verder, maar jij staat stil.” Inmiddels werkt Zainab in de zorg, heeft ze een huis, gezin en is ze gemeenteraadslid in haar woonplaats Wijchen. Ze krijgt vaak te horen dat ze op Ayaan Hirschi Ali lijkt.

Gedwongen avonturiers

Zainab Osman groeide op in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Haar vader was hoofd van een basisschool en koranschool. Ze moest in haar jeugd regelmatig vluchten naar de woestijn voor bombardementen. De littekens van granaatscherven zijn daar de getuigen van. Op haar negentiende vluchtte ze naar Nederland, zeven maanden later beviel ze van een zoon.

Haar echtgenoot in Somalië was ruim twintig jaar ouder en voor haar uitgekozen door een oom. Haar vader maakte dat niet meer mee, die overleed toen ze twaalf was. In Nederland volgde jaren van wachten. Eindeloze procedures en afwijzingen, azc’s en eenzaamheid. “Ik was de taal niet machtig en begreep het sociale verkeer niet. Ik durfde niets in het begin, niet naar de bank of iemand aanspreken. En toen werd Osman verliefd …. op een katholieke, witte Nederlander. “Voor het eerst in mijn leven moest ik zelf een keuze maken, iets wat ik nooit geleerd had.”

Ammar wil dolgraag iets doen

Ammar Alkhatib (27) woont sinds oktober in Tilburg en valt ook in de categorie gedwongen avonturiers, hij vluchtte uit Syrië. Nu verblijft hij in de noodopvang St. Jozefzorg vlakbij het Stadsstrand. Ammar wil dolgraag iets doen, studeren bijvoorbeeld. Via crowdfunding lukte het hem al om een film te maken over Tilburg, met een geleende camera maakte hij foto’s van vluchtelingen en hij vierde Carnaval. Ondertussen leerde hij een beetje Nederlands. Ammar zal na Zainab’s verhaal gevraagd worden of hij het gevoel heeft dat zijn leven ‘stilstaat’, en hoe hij zijn toekomst ziet.

Zainab en Ammar worden geïnterviewd door Wereldpodium-presentator Kenan Avsjaloemov. Het gesprek zal gedeeltelijk in het Engels zijn. Tussendoor is er muziek van een muzikale vluchteling of jong Tilburgs talent. ‘Avonturiers uit nood’ is een samenwerking van het Wereldpodium, De Wijk Helpt en Amnesty International. Het programma is onderdeel van ‘Piushaven Levend Podium’. Deze zomer is er nog een aflevering op 20 juli, de gastspreker is nog niet bekend. Meer informatie staat op de website van het Wereldpodium.

Details:

  • Datum: 15-06-2016 en 20-07-2016
  • Locatie: Stadsstrand, de Twentestraat 6
  • Tijd: 20:30 uur tot ongeveer 21:45 uur.
  • Toegang: Gratis