Gemeente Tilburg blikt terug op ouderwets gezellige kermis

‘Het kan weer, het mag weer!’ Met die woorden opende wethouder Van Asten (Evenementen) de Tilburgse Kermis 2022. Na twee jaar een vakantiekermis was de jongste editie van de Tilburgse Kermis er weer een met alle vertrouwde elementen. De organisatie kijkt terug op een zonnige, drukbezochte en gemoedelijke kermis.

Alle registers werden opengetrokken: bezoekers trokken vol enthousiasme over het kermislint, waar goedgeluimde exploitanten hen met open armen ontvingen. Ook de horeca werd goed bezocht en de side-events zoals de openluchtbioscoop aan de Piushaven en de Poppenkast op de Besterd trokken veel publiek. In de praktijk bleek dat de ingezette beweging van de festivalisering van de kermis daadwerkelijk vorm kreeg.

Bijzondere momenten

Deze kermis stond ook in het teken van jubilea, kermisprijzen en herdenken. Zo werd er stilgestaan bij het overlijden van kermisfenomeen Luchtbuks Ria, die tot vorig jaar elke kermis een foto schoot in de schiettent. Ook vierde Bert van Houten, de man achter de kermisexpositie, de 20e verjaardag van de expo. Hij ontving hiervoor de ere-Piet Maesprijs. Ook aalmoezenier Bernhard van Welzenes, die al sinds jaar en dag voorgaat in de kermismis, vierde een mijlpaal: 50 jaar in het priestervak.

Er waren nog meer jubilea; zo vond de gehandicaptenmiddag voor de 50e keer plaats en vierden we voor de 30e keer (plus 1) diversiteit tijdens Roze Maandag. Bij de kermisprijzen vielen o.a. de Airborne en de Breakdance in de prijzen. Zij werden het meest gewaardeerd door het publiek.

Druk en gemoedelijk

Het zomerse weer, de vakantie en het feit dat er weer een reguliere Tilburgse Kermis was, bracht vele bezoekers naar de stad. Dit ging overwegend in goede harmonie. De samenwerking met Halt, een nieuwe partner dit jaar, heeft een kleine 10 verwijzingen opgeleverd. Het aantal kermis gerelateerde aanhoudingen was op twee handen te tellen. Ook het aantal waarschuwingen vanuit Toezicht & Handhaving is minimaal. De brandweer hoefde dit jaar in niet in actie te komen op het kermislint. Al met al gaat de Tilburgse Kermis 2022 de boeken in als zomers, druk en gemoedelijk.

Terugblik

Ben je nog niet klaar met de kermis? Bekijk dan vooral de verschillende fotoalbums op onze website.