Gemeente Tilburg en ContourdeTwern zetten mantelzorgers in het zonnetje

Op 9 november, een dag eerder dan de landelijke viering van de Dag van de Mantelzorg, zetten de gemeente Tilburg en ContourdeTwern mantelzorgers uit Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel in het zonnetje. Door het hele land is er op en rondom 10 november extra aandacht voor mensen die zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Die zorg is vaak onzichtbaar maar van essentieel belang. Mantelzorgers vinden hun werk vaak vanzelfsprekend, maar eigenlijk is die inzet heel bijzonder. Vandaar,  voor de mantelzorgers! 

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Daaronder valt ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners. 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder gaf in 2020 mantelzorg (circa 5 miljoen mantelzorgers). 830.000 van hen geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp. 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg. 

Mantelzorgcijfers in Tilburg

In de gemeente Tilburg zijn jaarlijks 67 duizend mantelzorgers actief, schat MantelzorgNL op basis van onderzoek uit 2021. Samen besteden zij ruim 21 miljoen uur aan hun mantelzorgtaken. De waarde van die inzet wordt geraamd op tussen 191 miljoen en 314 miljoen euro per jaar. De mantelzorgers uit de gemeente Tilburg maken daarnaast 24 miljoen euro aan kosten op de benodigde hulp en ondersteuning te kunnen bieden, zoals reiskosten. 

ContourdeTwern coördineert de ondersteuning en advies aan mantelzorgers in de gemeente Tilburg en probeert iedere mantelzorger de aandacht te geven die hij of zij verdient. Speciaal op 9 november wil ContourdeTwern haar mantelzorgers extra waarderen en met een speciaal programma bedanken voor hun inzet. Lisette Kleppe-Kok, manager bij ContourdeTwern: “Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor hun directe omgeving en de samenleving als geheel. Daar willen we op 9 november heel graag bij stil staan. De druk op mantelzorgers neemt al jaren toe. Hun inzet is essentieel; daarom moeten we blijven investeren in mantelzorgers en hun ondersteuning blijvend waarderen. Wij zijn er voor hen.  voor de mantelzorgers!  

Meer informatie

Op deze website staan de activiteiten van ContourdeTwern rondom de Dag van de Mantelzorg in alle werkgebieden.