Genomineerden Communicatieprijs komen uit Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Zeeland

De Rabobank, Bossche Koek, Roompot Vakanties en de Tilburgse mall campagne zijn genomineerd voor de Communicatieprijs Midden-Brabant 2009. Dat besliste de jury gisteravond na afloop van een tussenronde waarin 11 van de 36 inzenders voor de prijs hun campagnes kwamen toelichten. In tegenstelling tot voorgaande jaren kwamen er minder nominaties uit de bus. Volgens de jury lag dat onder meer aan de kwaliteit van de inzendingen. Die maakt op 5 januari de winnaars bekend.

De Communicatieprijs Midden-Brabant beleeft dit jaar haar 14e editie en is een initiatief van Communicatieclub Bourgondië (CCB). Deze in Tilburg gevestigde regionale beroepsvereniging op het gebied van reclame, PR en aanverwante disciplines heeft de prijs in 1995 in het leven geroepen om de communicatieprestaties van de bureauwereld in Midden-Brabant beter over het voetlicht te krijgen. De prijs, die inmiddels tot ver buiten de regio grote belangstelling geniet, kent twee categorieën:
Effectief en Creatief.

Meet the Jury
De onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Joris van Zoelen (Synergie, Utrecht) had dit jaar 36 inzendingen te beoordelen. Daarvan gingen er 11 door naar Meet the Jury, een tussenronde waarbij de inzenders hun campagnes komen toelichten en vragen van de jury moeten beantwoorden. Meet the Jury werd dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer georganiseerd en biedt de leden van CCB een kijkje achter de schermen van zowel de inzendingen als het juryberaad. Circa honderd leden en belangstellenden volgden gisteravond de verrichtingen van inzenders en jury. Dat leverde zowel in de categorie Effectief als in de categorie Creatief twee genomineerden op.

De nominaties
In de categorie Effectief gingen de Rabobank en Bossche Koek met de voorlopige hoogste eer strijken. De woonlastencalculator van Rabobank Nederland kreeg bijval van de jury vanwege de slimme manier waarop de bank met deze marketingtool informatie bij de doelgroep vergaart. Amper vijf dagen na de introductie van de calculator hadden al 20.000 klanten hun gegevens achtergelaten. Het Tilburgse bureau Schwung Identiteit & Creatie had het idee degelijk uitgewerkt, vond de jury. Koekhuys Jan de Backer werd vooral geprezen om de manier waarop met een zeer beperkt budget het merk Bossche Koek nieuw leven was ingeblazen. Een slim PR traject had ervoor gezorgd dat de trend van dalende verkoop in korte tijd was omgebogen naar een forse stijging. De campagne was uitgevoerd door een stagiaire van de in Tilburg gevestigde handelsopleiding van De Rooi Pannen. In de categorie Creatief waren de nominaties voor Roompot Vakanties in Zeeland en de campagne waarmee de gemeente Tilburg dit jaar het referendum rond de mall heeft georganiseerd. De jury had vooral veel waardering voor de TV commercials van Roompot Vakanties. Die waren bedacht en geproduceerd door het in Eindhoven gevestigde Veldkamp Producties en moeten het Zeeuwse vakantieparkbedrijf in Nederland beter op de kaart zetten. De jury prees het absurdistische en oorspronkelijke karakter van de commercials.

Oorspronkelijk vond de jury ook de campagne waarmee het afgelopen voorjaar de kiezers in Tilburg naar de stembus werden gelokt om hun stem voor of tegen de komst van een shopping mall uit te brengen. Het Eindhovense Bex Communicatie had onder meer duizenden T shirts in de stad opgehangen om daarmee op onorthodoxe wijze aandacht te vragen voor het referendum. De jury was ook te spreken over de inzet van social media als Hyves en Twitter.

Het binnenhalen van de nominaties bleek tijdens Meet the Jury geen eenvoudige klus. Meer dan anderhalf uur trok de jury ervoor uit om de 11 inzenders stevig aan de tand te voelen. Die kregen weliswaar slechts één minuut om hun campagne toe te lichten maar hadden zich goed voorbereid om de kritische vragen van de jury te beantwoorden. Juryvoorzitter Joris van Zoelen had daar veel waardering voor. Maar hij maakte ook een kritische kanttekening. De jury vond het totaal van de inzendingen kwalitatief minder dan vorig jaar en had daarom per categorie dit keer twee nominaties toegekend in plaats van het maximaal toegestane aantal van drie. Van Zoelen begreep dat bureaus het in een tijd van economische crisis met kleinere budgetten moeten doen maar vond tevens dat ze juist daarom met nog meer kwaliteit op de proppen zouden moeten komen.

Op 5 januari 2010 maakt de jury de winnaars bekend van de Communicatieprijs Midden-Brabant 2009. Dat gebeurt tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van Communicatieclub Bourgondië in de Studiozaal van Theaters Tilburg.