Gerrit ‘Broodpater’ Poels zoekt meemakers voor uitdeelpunten

Al 25 jaar brengt Gerrit ‘Broodpater’ Poels met zijn stichting Broodnodig elke nacht brood naar arme Tilburgers. Overdag verstrekt hij brood vanuit zijn achtertuin. Nu Gerrit en zijn vrouw Angeliek op leeftijd raken en de nachtroutes zwaar worden, is de tijd gekomen om hun levenswerk over te dragen. ContourdeTwern ondersteunt de stichting bij het decentraliseren van de brooduitgifte. Het streven is dat in het najaar van 2016 alle vijf de uitgiftepunten geopend zijn, bij voorkeur in de Tilburgse wijkcentra.

Pilot

In wijkcentrum de Ypelaer in Tilburg-Noord is op 2 maart de pilot gestart. Elke maandag- en donderdagmiddag deelt een groep betrokken en enthousiaste vrijwilligers brood, kleding en aanverwante artikelen uit aan inwoners van Tilburg-Noord die vanwege hun armoedesituatie even wat extra hulp kunnen gebruiken. Gratis, zonder bureaucratie, direct als het nodig is. Volledig volgens het gedachtengoed van Poels. Het is al erg druk en dus goed om te zien dat de mensen de weg naar het wijkcentrum zo snel weten te vinden.

Diverse wijkcentra

Het is een bewuste keuze van Gerrit Poels om de uitdeelpunten onder te willen brengen in de diverse wijkcentra. Zo vinden mensen die brood komen halen, indien nodig, makkelijk hun weg richting hulp en ondersteuning. Ook kunnen ze op een laagdrempelige manier in contact komen met andere wijkbewoners en activiteiten in het wijkcentrum. Kortom: het is voor de mensen makkelijker om verbindingen te leggen in hun eigen wijk. Sommigen kiezen er voor om zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan bij de stichting. Zo kunnen ze naast het brood halen, ook iets brengen. Samenredzaamheid is dan ook een belangrijke kernwaarde van ContourdeTwern, dat bij dit burgerinitiatief een ondersteunende en faciliterende rol heeft.

Naast de pilot in de Ypelaer is er al gestart in West (MFA Het Kruispunt) en Zuid (wijkcentrum Spijkerbeemden). Later staan Oud-Noord en de Reeshof op de planning. Voor al deze gebieden zoeken we mensen die, binnen het gedachtengoed van Poels, een bijdrage willen leveren. Ken jij mensen die met dit mooie project aan de slag willen of wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met Helga Verhagen (helgaverhagen@contourdetwern.nl) of Karlijn Verschuren
(karlijnverschuren@contourdetwern.nl).