Gesneuveld; aangrijpende documentaire in Filmfoyer

Dinsdagavond 13 november om 19.30 uur vertoont de Filmfoyer Gesneuveld. Deze documentaire gaat over de nabestaanden van de vijfentwintig Nederlandse militairen die in Afghanistan zijn omgekomen en de manier waarop zij proberen om te gaan met het verlies. Nabestaanden en militairen tonen hun verdriet, hun woede, hun frustratie en hun kracht.

Gesneuveld laat zien dat het de nabestaanden de grootst mogelijke moeite kost om de draad weer op te pakken. Daarnaast geeft de documentaire een beeld van het Nederlandse leger dat, nadat de eerste soldaat sneuvelde, door is gegaan met de missie. De een heeft verdriet om de zoon die er niet meer is, de ander mist haar echtgenoot, haar maatje. Sommige nabestaanden zijn boos, boos op Defensie omdat hun zoon door eigen vuur is omgekomen, omdat er fouten zijn gemaakt. Anderen vragen zich af op wie ze boos moeten worden. ‘Het dienen in het Nederlandse leger was zijn leven, zijn droom. Ik was er trots op dat hij ging.’ 

Sommigen zitten met vragen. Ze willen het stoffelijke bewijs. Het Ministerie van Defensie helpt ze daar zoveel mogelijk bij. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm begrijpt de mensen die zoeken naar ontbrekende puzzelstukjes, hij verloor in Afghanistan zijn eigen zoon.

Gesneuveld is dinsdag 13 november om 19.30 uur te zien in de Filmfoyer. Kaarten zijn te reserveren via InfoService & Tickets (013 543 22 20) en kosten €7,50 met Filmfoyerpas €6,- en met CJP-pas of collegekaart slechts €5,50. Voor meer informatie, zie www.filmfoyer.nl.