[Gezichten van Amarant] Niels werkt op het Daniël de Brouwerpark: ‘Een vertrouwensband opbouwen met cliënten is prachtig!’

Gezichten van Amarant

We kunnen er geen genoeg van krijgen, die verhalen van de zorgtoppers van Amarant. Ze staan dag en nacht klaar om hun cliënten een mooie dag te bezorgen. Zo ook de 27-jarige Niels Krommenhoek. Hij is nu zo’n anderhalf jaar begeleider op een woongroep op het Daniël de Brouwerpark van Amarant. Een stap in zijn leven waar hij tot op de dag van vandaag gelukkig mee is.

Want het heeft eventjes geduurd voordat Niels wist wat hij wilde gaan doen. “Ik heb toerisme gestudeerd en ben toen na twee jaar gestopt. Daarna besloot ik een tussenjaar te nemen om na te denken over wat ik wilde gaan doen. Ik startte aan de opleiding HBO verpleegkunde, maar stopte na een tijdje.”

Toch kwam Niels erachter dat werken in de zorg wel iets voor hem is. “Ik heb diverse stages gelopen in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Dat vond ik leuk, maar ik miste het opbouwen van een band met patiënten. De doorstroom van patiënten is natuurlijk groot. Het leek me juist leuk om in de zorg te werken op een plek waar mensen permanent wonen.” Zodoende kwam de BBL-opleiding via Amarant in beeld. “Door deze opleiding kreeg ik de kans om al werkend het vak onder de knie te krijgen.”

‘De uitdaging is om mensen iedere dag een goede dag te bezorgen’

En dus werkt Niels inmiddels anderhalf jaar bij twee woonvoorzieningen op het Daniël de Brouwerpark. Hier begeleidt hij 14 cliënten met meervoudige problematieken in de leeftijdscategorie van 50 tot 85 jaar. “Het leuke aan mijn werk is dat het heel divers is. Geen dag is hetzelfde, de cliënten zijn leuk en er kunnen op ieder moment onverwachte situaties optreden wat het werk spannend houdt.”

Uiteindelijk is het voor Niels een uitdaging om zijn cliënten een goede dag te bezorgen. “Mijn werkdagen zien er nooit hetzelfde uit. Maar het bestaat altijd uit een stukje verzorging en dagbesteding. De cliënten die we begeleiden liggen qua niveau soms wat uiteen. Met de ene kun je praten, met de ander niet. En de een is mobiel, de andere kan alleen in een rolstoel zitten. Maar uiteindelijk wil je er voor zorgen dat iedereen een ontspannen dag heeft en heeft kunnen lachen.”

Dat stukje humor binnen het werk, vindt Niels enorm belangrijk. “Als je cliënten laat lachen, stap je altijd met een goed gevoel op de fiets naar huis. Als collega’s datzelfde gevoel delen, heb je helemaal een top dag.”

Gezichten van Amarant

‘Iedereen staat hier voor elkaar klaar’

Niels werkt nog relatief kort voor Amarant. “Maar toch heb ik inmiddels bijzondere banden met mijn cliënten. In het begin merk je dat cliënten de begeleiders, die hier al langer werkzaam zijn, opzoeken. Ze hechten door hun beperking veel waarde aan de vertrouwensband en dat heeft tijd nodig. Die tijd heb ik het gegeven en dat betaalt zich nu uit.”

Sowieso beschrijft Niels zichzelf als een rustige begeleider. “Ik denk dat dit een belangrijke eigenschap is voor een begeleider in de gehandicaptenzorg. Ik zorg dat ik altijd rustig blijf, ook tijdens hectische momenten. Als begeleider moet je overzicht hebben, stevig in je schoenen staan, flexibel zijn en om kunnen gaan met onverwachte situaties. Ook merk ik dat het belangrijk is dat je dingen van je af kunt zetten.”

Dingen van je af kunnen zetten is zo belangrijk omdat er ook mindere kanten aan het werk van Niels zijn. “Ik werk met een oudere doelgroep en dus krijg je helaas ook te maken met sterfgevallen. Sinds december zijn er helaas drie cliënten overleden en dat hakt er wel in. Gelukkig hebben we een fantastisch team met collega’s die altijd voor elkaar klaar staan.”

‘Het is hier net Center Parcs’

Niels ging aan de slag bij Amarant toen corona zijn intrede deed. Hij vindt het dus moeilijk om te bepalen welke invloed de crisis op zijn werkzaamheden heeft. “Maar je merkte het wel aan de cliënten. Zo werd hun dagbesteding de eerste maanden stopgezet. Onze cliënten zijn in bepaalde dingen net als jij en ik: ze willen ook gewoon de deur uit en niet constant binnen zitten.”

Gelukkig kon de dagbesteding na een aantal maanden weer van start. “We hebben het voordeel dat het Daniël de Brouwerpark zo gigantisch veel mogelijkheden heeft. Het is hier net Center Parcs. Cliënten kunnen wandelen, fietsen, zwemmen, koken en nog veel meer. Daardoor is er binnen een bepaalde bubbel alsnog veel mogelijk voor onze cliënten. Dat is anders als de dagbesteding en woonvoorziening niet bij elkaar in de buurt liggen.”

Gezichten van Amarant

‘Amarant is een goede werkgever’

Je leest het al: Niels zit op zijn plek bij Amarant. “Ik vind het echt een goede werkgever. Zoals ik al aangaf staat iedereen voor elkaar klaar en daarnaast zijn de lijntjes met de manager kort. Ook vinden ze het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen.”

Want ook Niels heeft ambities. “Ik heb het nu nog heel erg naar mijn zin, maar zie mezelf over dertig jaar niet meer op deze groep werken. Gelukkig heeft Amarant zoveel verschillende mogelijkheden. Het lijkt me bijvoorbeeld ook leuk om eens een andere doelgroep te mogen begeleiden.” Niels gaat verder: “Bij Amarant vinden ze het ook belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en je dromen najaagt. Je hebt een Amarant Academie en je kunt talloze cursussen volgen om jezelf steeds te ontwikkelen binnen het vakgebied.”

Meer informatie

Lijkt het jou naar aanleiding van dit verhaal leuk om aan de slag te gaan bij Amarant? Check dan snel de vacatures en solliciteer direct.

Eerder interviewden we al verschillende medewerkers van Amarant in de rubriek ‘Gezichten van Amarant’. Dit leverde steevast mooie persoonlijke verhalen op. De interviews kun je hier lezen.