[Gezichten van Amarant] Stijn werkt bijna tien jaar bij Amarant: ‘Ik tover graag een lach op de gezichten van mijn cliënten’

Stijn van den Hooven Amarant

Komende zomer is het alweer tien jaar geleden dat de 33-jarige Stijn van den Hooven bij Amarant ging werken. Hij werkte voor heel veel cliënten op verschillende woonvoorzieningen binnen de divisie Specialistische Zorg van Amarant en is nu weer terug op zijn vertrouwde plekje: ’t Hooge Veer. Daar werkt Stijn het liefste tot zijn pensioen om zijn geliefde cliënten een leuke dag te bezorgen. Tijd voor een gesprek met deze enthousiaste woonbegeleider.

Stijn zit dus op zijn plek bij Amarant. Dat komt ook omdat Amarant meeleeft en -denkt met een mooi proces waar Stijn doorheen gaat. Stijn staat nu namelijk op de wachtlijst voor een genderpoli. “Daar ben ik heel open over hoor. Ik heb het eerder ook al verteld bij het televisieprogramma Beat the Champions met Chantal Janzen. Ik vind Amarant gewoon een heel fijne organisatie om voor te werken. Ik mag hier gewoon mezelf zijn en leren wat ik wil.”

Komende zomer viert Stijn een prachtig jubileum: hij is dan tien jaar in dienst bij Amarant. Maar het was in eerste instantie niet zijn droom om in de zorg te werken. “Ik deed een opleiding tot onderwijsassistent. Maar dat werd het uiteindelijk niet.” Stijn kwam via een vakantiebaantje bij een andere zorgorganisatie voor het eerst in aanraking met de gehandicaptenzorg. “Dat vond ik zo leuk dat ik besloot om mijn diploma’s te gaan halen. Het contact met de mensen: ik wist dat ik dit werk wilde gaan doen.”

Stijn solliciteerde bij Amarant en zo geschiedde. Hij werkte jarenlang op verschillende woonvoorzieningen en is nu een jaar terug op ’t Hooge Veer. “Deze voorziening past goed bij mij. Het is hier echt ons kent ons. Als je hier over het terrein loopt, groet iedereen je. Maar ook op de andere locaties heb ik altijd met heel veel plezier gewerkt.”

‘Zorgen met de paplepel ingegoten’

Hoewel het niet altijd zijn ambitie was, is Stijn toch in de zorg terechtgekomen. “Ik was altijd wel een zorgzaam type. Mijn moeder werkte ook in de zorg. Het is me dan ook met de paplepel ingegoten.” Het leukste aan het werk van Stijn? “Mijn cliënten een mooie dag bezorgen en een lach op hun gezicht toveren. Als ik zie dat een cliënt niet lekker in zijn vel zit en ik weet dat om te buigen naar een glimlach, is mijn dag goed.”

Stijn vindt het dan ook heel erg leuk om een band op te bouwen met zijn cliënten. “Ik hou ervan om met de mensen te praten en grapjes te maken. Wat ik altijd mooi vind om mee te maken, is als ze tegen me zeggen: ‘Stijn jij bent mijn vriend!’. Of als ik vertrek: ‘Stijn je komt toch wel terug?’”

Hij heeft hier ook nog een mooie anekdote over. “Ik begeleidde ooit een cliënt die ik daarna 2,5 jaar niet zag omdat ik op een andere locatie werkte. Nu begeleid ik deze cliënt weer. Toen ik hier voor het eerst binnenkwam en de cliënt mijn stem hoorde, zag ik op haar gezicht dat ze blij werd en mijn stem herkende. Dat zijn prachtige momenten om mee te maken.”

Stijn van den Hooven Amarant

‘Afwisseling in het werk is leuk’

Stijn werkt op twee verschillende groepen. Een groep met oudere dames van een hoger niveau en een groep jongeren die veel meer verzorging nodig hebben. “De afwisseling is leuk. De dames begeleid ik echt door de dag heen. Ik maak een praatje met ze en we zorgen ervoor dat we vaardigheden stimuleren en behouden.”

Bij de groep jongeren is dat net wat anders. “Zij hebben met name verzorging nodig. We halen ze uit bed, kleden ze aan en geven ze te eten.” Hoewel Stijn een lichte voorkeur voor de damesgroep heeft – met hen heeft hij ook echt leuke gesprekjes – geeft hij aan dat het beide zijn mooie momenten heeft. “Welke groep je binnen Amarant ook begeleidt of verzorgt, het is altijd mooi en dankbaar werk.”

‘Fijne organisatie om voor te werken’

Stijn vindt Amarant een hele fijne organisatie om voor te werken en ziet zichzelf dan ook niet meer vertrekken. “Bij Amarant mag je heel erg veel leren en de organisatie denkt mee met persoonlijke doelen. De lijntjes zijn kort en als je ambities hebt of tegen problemen aanloopt, wordt er echt naar je geluisterd.”

Een mooi voorbeeld is zijn switch tussen de verschillende locaties van Amarant. “Ik miste het werken op de locatie van ’t Hooge Veer. Ik mailde mijn manager en even later kon ik op gesprek komen. Niet heel veel later was het geregeld en kon ik weer terug naar mijn favoriete werkplek.”

Ook prijst Stijn de betrokkenheid van de organisatie rondom het coronavirus. “Dat heeft voor ons natuurlijk ook impact. Cliënten mogen niet naar dagbesteding, we werken met mondkapjes en dat maakt interactie met cliënten soms moeilijker. Maar Amarant probeert er echt het beste van te maken in deze moeilijke periode.”

Stijn raadt het dan ook iedereen aan om voor Amarant te werken. “Als je het leuk vindt om voor mensen te zorgen en sociaal bent, heeft Amarant veel te bieden. Ik denk dat je deze eigenschappen moet hebben en dat je verder heel veel kunt leren. Die mogelijkheden heeft Amarant ook.”

Meer informatie

Lijkt het jou naar aanleiding van dit verhaal leuk om aan de slag te gaan bij Amarant? Check dan snel de vacatures en solliciteer direct.

Eerder interviewden we al verschillende medewerkers van Amarant in de rubriek ‘Gezichten van Amarant’. Dit leverde steevast mooie persoonlijke verhalen op. De interviews kun je hier lezen.