[Gezichten van DMG] Jochem werkte één dag als logistieke kracht en werd daarna verkoper sanitair: ‘Ze kijken hier naar wat bij je past’

Gezichten van DMG

De 28-jarige Jochem van der Hout maakte begin dit jaar de overstap vanuit de horeca naar Piet Klerkx (onderdeel van De Mandemakers Groep). Een stap waar hij nog geen enkel moment spijt van heeft gehad. Dagelijks is hij met zijn team – bestaande uit enthousiaste collega’s – bezig met het blij maken van mensen die op zoek zijn naar een mooie badkamer. Tijd voor een gesprek met de talentvolle verkoper.

De interesse in verkoop, die heeft er bij Jochem altijd ingezeten. “Mijn vader heeft een autobedrijf waar ik al een tijdje meehelp in de verkoop van occasions.” Toch was het een logistieke functie waar Jochem als eerste op solliciteerde. “Ik wilde weg uit de horeca en mijn vriendin zag een logistieke vacature op internet. Toen ben ik gaan solliciteren en een dag gaan meelopen.”

Bij De Mandemakers Groep kwamen ze er al snel achter dat Jochem zijn kracht ligt in het verkopen van producten. “Ik liep een dagje mee op de logistieke afdeling. Aan het eind raakte ik met de leidinggevende aan de praat. Hij zei: ‘Jij moet hier niet gaan helpen met laden en lossen, er zit hier gewoon een verkoper tegenover me’.” Bij De Mandemakers Groep vinden ze het belangrijk dat iedereen in zijn of haar kracht wordt ingezet en dus pleegde de leidinggevende van de logistieke afdeling wat telefoontjes. “Ik kon op gesprek komen bij Piet Klerkx. In eerste instantie als meubelverkoper, maar na een aantal gesprekken bleek dat sanitair beter bij me past.”

Hoe dit komt? “Ik had net een huis gekocht en mijn badkamer verbouwd. Zodoende ben ik me meer gaan verdiepen in de wereld van sanitair en dat vond ik wel interessant.” Grappige kanttekening: Jochem zijn vriendin die hem tipte op de vacatures van De Mandemakers Groep, werkt nu ook bij Piet Klerkx. “Zij als meubelverkoper, ik als verkoper op de afdeling sanitair. Wij stappen samen de deur uit en komen samen thuis.”

Gezichten van DMG

‘Je leert hier gigantisch veel’

En zo stond Jochem – die in eerste instantie op een vacature in het magazijn solliciteerde – ineens in driedelig maatpak badkamers te verkopen in de prachtige Piet Klerkx winkel. “Ik kreeg tijdens mijn proefperiode natuurlijk wel een interne opleiding. Dat was geweldig. Ik kreeg meerdere lessen, tussentijdse toetsen en een eindbeoordeling. Tijdens deze opleiding werden alle kneepjes van het vak geleerd door Marcel Jansen. Echt een top vent.”

Jochem slaagde voor de interne opleiding en kon na twee maanden proeftijd een vast contract tekenen. “Dat was sowieso een van de redenen om bij De Mandemakers Groep te solliciteren. Je krijgt hier na twee maanden een vast contract en daarnaast is het een organisatie waar je gigantisch veel leert. Ook hebben ze hier heel erg veel doorgroeimogelijkheden. Dat vind ik erg belangrijk.”

De reden dat Jochem dit heel erg belangrijk vindt, is ook duidelijk. “Ik wil ooit het bedrijf van mijn vader overnemen of een eigen bedrijf starten. Bij De Mandemakers Groep krijg ik de kans om veel praktijkervaring op te doen in de verkoop en mezelf te ontwikkelen.”

‘Ik word blij van tevreden klanten’

Het belangrijkste vindt Jochem dat hij met plezier naar zijn werk gaat. “Dat heb ik in het verleden een tijd wat minder gehad. Als ik nu ’s ochtends wakker word, denk ik: we mogen weer. Ik heb het super erg naar mijn zin en ben dankbaar voor de kans die ik hier heb gekregen.”

Jochem ontwikkelt zich iedere dag en verkoopt wekelijks verschillende badkamers. “We hebben natuurlijk een plan waar we naartoe werken. Ik wil beter worden in het vak en mezelf dagelijks verbeteren.”

De enthousiaste verkoper zit helemaal op zijn plek en is in zijn nopjes met de baan die hij sinds januari bekleed. “Ik vind het leuk om mensen te helpen. Het is leuk om een bijdrage te mogen leveren aan het eindresultaat van een droombadkamer voor klanten. Je neemt echt de tijd om samen met de mensen hun wensen door te nemen en een badkamer op maat samen te stellen. Uiteindelijk wil ik dat iedereen die ik een badkamer verkoop blij is en met een glimlach de deur uitloopt.”

‘Ik wil stappen maken’

Jochem werkt 37 uur per week en is iedere week twee dagen vrij. “Mijn werkdagen starten rond 09:45 uur. Dan nemen we de dag door. We bereiden afspraken voor, beantwoorden mailtjes en bevestigen orders. Om 10:00 uur gaat de winkel open en ontvangen we klanten. Om 18:00 uur zit de werkdag erop en sluiten we meestal nog af met een borreltje.”

Hoewel hij middenin de corona crisis is begonnen, merkt Jochem daar weinig van. “Ik weet niet beter. We hebben de afgelopen maanden op afspraak gewerkt en dat beviel goed. Je kunt echt de tijd nemen voor klanten en mensen plannen afspraken in als ze echt concreet op zoek zijn naar een badkamer. Nu is de winkel weer open en krijg je tussendoor wat meer vragen van klanten die binnenlopen, daar leer je ook veel van.”

Leren: het komt continu terug in het verhaal van de ambitieuze verkoper. “Ik wil gewoon beter worden en stappen maken. Ik moet vlieguren maken en daardoor steeds meer kennis opdoen. Je leert niet alles in één jaar maar ik heb geduld. Maar De Mandemakers Groep is een werkgever met veel diverse functies en doorgroeimogelijkheden. Dus ik zou het zonde vinden om daar op termijn geen gebruik van te maken.”

Meer informatie

Lijkt het jou naar aanleiding van het verhaal van Jochem leuk om ook aan de slag te gaan bij De Mandemakers Groep? Ze zoeken voor verschillende functies personeel, waaronder als verkoper bij Piet Klerkx. Benieuwd naar de openstaande vacatures van De Mandemakers Groep. Check dan onze online vacaturebank.