Gezichten van Roadburn Festival

roadburn event tilburg

Ben je dit weekend in de binnenstad van Tilburg? Grote kans dat je langharige en bebaarde metalmannen en stoere rockchicks tegen het lijf loopt. Roadburn Festival is namelijk in volle gang. Vanuit alle hoeken van Europa komen er bezoekers naar het vierdaagse metalfestival in Tilburg toe. We spraken festivalgangers over hun beleving en het festival. 

Foto’s: Bas Haans

Op de bovenstaande foto zie je José, Unai en James. Zij komen uit het noorden van Spanje en zijn voor het eerst bij Roadburn. “We are really enjoying our time and we feel the spring.” Zegt José, die zichtbaar geniet van het lekkere weer, het bier op de Korte Heuvel en de sfeer rondom Poppodium 013. De drie Spanjaarden slapen in Eindhoven, hier heeft James tien jaar terug ook geslapen, toen hij naar Nederland kwam.

Rechts op de foto staat Chris, uit Londen. Chris komt voor zijn zesde jaar op Roadburn Festival. Zijn eerste jaar was hij alleen, het tweede jaar met zijn broer en de daaropvolgende jaren sloot er telkens nog iemand aan bij het gezellige Engelse gezelschap. Roadburn is het beste festival dat hij ooit heeft meegemaakt. Hij stond ooit met 18.000 rockers in Duitsland, maar dit was te veel van het goede vond Chris. Ook Amerika vond hij niets: “The flight is expensive, too long and the beer in the States is nasty.” De Engelse vriendengroep slaapt in de bungalows van de Beekse Bergen, maar ze gaan meestal in de ochtend al naar Tilburg om te ontbijten. Gisteren hebben zij bij café Stoffel een bierontbijt gehad waarna ze bij Cul de Sac zijn gaan feesten. De sfeer van de “Beardo weirdos” vind Chris geweldig, het is zo ontspannen.

Deze vier gasten uit Leiden komen al voor de zevende keer bij Roadburn Festival. Ze kennen geen enkel feest waar de sfeer zo gemoedelijk is. “Mensen komen hier voor de muziek, niet om zichzelf klem te zuipen. We hebben nog nooit gezien dat er een ruzie was bij dit feest.” De vrienden hebben het goed voor elkaar, ze slapen in een eigen tentje tussen de leeuwen van de Beekse Bergen en gaan alle dagen met de pendelbus van de Beekse Bergen naar Roadburn Festival. De jongens krijgen zelfs een ontbijtje verzorgd door de organisatie van de camping.

Simon, Peter en Andreas uit Zweden vinden de sfeer in Tilburg geweldig, ze voelen zich omarmd door de Tilburgse inwoners en hebben het idee enorm welkom te zijn in de stad. Deze drie Zweedse jongens slapen op de stadscamping van Tilburg die speciaal is geopend voor Roadburn Festival, ze lopen elke dag op en neer van de camping naar 013. De vrienden droomden al jaren van het Roadburn feest. Peter en Andreas zijn vorig jaar voor het eerst gegaan en hebben Simon overgehaald om dit jaar ook mee te gaan, hij vindt het geweldig. “The most shitty band that we have seen, was awesome!” Vertelde Simon, de jongste van het stel.

Meer foto’s

Fotograaf Bas Haans maakte meer foto’s van Roadburn-gangers in de Tilburgse Binnenstad. Je kunt ze hieronder bekijken. Roadburn 2015 tot zondag 12 april.