[Gezichten van Schouwburg Concertzaal Tilburg] Tyrone wil meer jongeren bij het theater betrekken: ‘Het moet hier nog meer een plek voor iedereen worden’

Tyrone

Het is alweer ruim een jaar geleden dat de trotse Tilburger Tyrone Tjon A Loi (28) als junior producer bij Schouwburg Concertzaal Tilburg aan de slag ging. Zijn doel is om het theater interessanter te maken voor jongeren en met name jonge makers aan het theater te verbinden. Dit doet hij onder andere met de community T*Agency, waarmee ze momenteel werken aan een geheel nieuwe ontmoetingsplek voor makers in de kelder van het theater, genaamd Metro. Wij zijn benieuwd naar zijn visie op het theater. Lezen jullie mee?

Of Tyrone voordat hij bij Schouwburg Concertzaal Tilburg de slag ging weleens naar het theater kwam. “Eerlijk? Heel sporadisch. Het theater had ook bij mij een beeld van een elitaire bedoeling waar veel oude mensen komen. Maar het afgelopen jaar ben ik erachter gekomen dat het theater veel meer is dan dat.”

Want volgens Tyrone is een theater erg belangrijk voor een stad als Tilburg. “Het theater is een plek waar je jezelf kunt laten verrassen. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, verbindingen ontstaan en dus ook nieuwe initiatieven ontplooien. Voor de toekomstbestendigheid van het theater is het alleen wel belangrijk dat jongeren meer en meer betrokken worden.”

‘We komen steeds meer bij jongeren in de picture’

Tyrone is dan ook betrokken bij de programmering van het theater. “We programmeren steeds meer acts die interessant zijn voor een jonger publiek. Denk bijvoorbeeld aan Ronnie Flex, Snelle en Nesim Najih. En volgend theaterseizoen hebben we een nog sterker programma gericht op jongeren vind ik zelf.”

Overigens vindt hij dat het niet alleen de programmering is die jongeren aan het theater kan verbinden. “Het is veel meer dan dat. Op alle vlakken moeten we meegaan met de tijd. Van huisstijl tot ontvangst en van programmering tot bijvoorbeeld het horeca-aanbod. Dat gaat steeds beter en zorgt ervoor dat we bij steeds meer jongeren in de picture komen.”

Maar Tyrone ziet nog voldoende verbeterpunten. “Ik denk dat we marketing-wise nog veel meer kunnen inspelen op jongeren. Bijvoorbeeld dat als je een voorstelling hebt voor een jongere doelgroep, je niet wordt ontvangen door personeel in een driedelig pak. Of dat er in de lounge muziek op staat die past bij de doelgroep. En dat als je de zaal verlaat het theateraanbod in hetzelfde genre op interactieve borden wordt getoond. Dit draagt allemaal bij aan een betere beleving en zorgt er ook nog eens voor dat je mensen misschien langer aan je weet te binden.”

Tyrone

‘We willen iedereen met een passie een podium bieden’

Buiten het feit dat Schouwburg Concertzaal Tilburg meer gaat programmeren voor jongeren, willen ze ook jonge makers al in vroeg stadion aan zich binden. Dit doen ze met jongerenplatform T*Agency: een community die bestaat uit honderden makers en deelnemers. “Iedereen met een tof idee en passie die iets wil organiseren voor de stad, is bij ons van harte welkom. Jonge makers ontvangen een werkbudget van €850,- waarmee ze iets gaafs kunnen neerzetten. Wij begeleiden ze, bieden ze ruimte voor ontwikkeling en met een beetje geluk houden deze makers er ook opdrachten aan over.”

T*Agency wordt gewaardeerd. Het project won namelijk al een cultuur marketing award. Wat het project uniek maakt volgens Tyrone? “Wij kijken verder dan dans, cabaret of muziek. Mensen met een verhaal die een bepaalde passie willen delen, zijn voor mij ook makers en verdienen een podium. Dit zijn bijvoorbeeld open-minded Tilburgers die zich bezighouden met maatschappelijke thema’s. Of lezingen van experts uit de creatieve industrie, bepaalde workshops die interessant zijn voor jongeren of creatieve sessies bijvoorbeeld.”

‘Theater wordt ontmoetingsplek voor jongeren’

Met T*Agency is Tyrone bezig met een nieuw tof project. Ze zijn de kelder van het theater aan het opknappen. Dit gedeelte van het theater – dat de naam Metro krijgt – moet dé ontmoetingsplek voor jongeren in het theater worden. De ruimte bestaat uit een mooie bar en heeft de mogelijkheden om allerlei gave activiteiten te organiseren. “Daar gaat mijn hart wel sneller van kloppen. Hier willen we thematisch een de slag met het toekomstbestendig maken van de stad.”

Metro wordt ook een project waar beleidsbepalers zoals de gemeente iets aan gaan hebben. “De enige manier hoe beleidsbepalers voor input vanuit jongeren kunnen zorgen, is door naar ze toe te gaan. Daar wordt Metro letterlijk een plek voor. We willen hier om de zes weken aan de slag met een ander maatschappelijk thema dat speelt in de stad. Dat kan bijvoorbeeld woningnood zijn, maar ook straatintimidatie of andere actuele thema’s die bijdragen aan het toekomstbestendig maken van Tilburg.”

Uiteindelijk moet Metro vooral een plek worden waar makers op een laagdrempelige manier in contact komen met elkaar en bezoekers. “Of dat nu om een optreden gaat of avonden waar je gewoon gezellig een biertje komt drinken om andere mensen te leren kennen: ik vind dat dit een regelloze ruimte moet zijn waar alles mag en kan. Ik zie het als een soort rekensom. Van ontmoetingen komen connecties en door connecties ontstaan gave initiatieven. Daar heeft zowel het theater als de stad heel erg veel aan.”

‘Ik wil vette shit en spektakel neerzetten’

Tyrone heeft nog plannen zat binnen het theater. “Sowieso wordt de programmering steeds vetter en gaan we met T*Agency heel veel gave dingen doen. Maar wat me verder gaaf lijkt? Als ik groot mag dromen een college van Elon Musk bijvoorbeeld. En ik hoorde dat er in België momenteel een 2pac voorstelling draait. Kennelijk trekt dat daar echt een heel nieuw publiek en staan ze gewoon op de stoelen te dansen. Dat zou ik hier in het theater ook wel willen zien,” zegt hij met een glimlach.

“Uiteindelijk wil ik gewoon vette shit en spektakel neerzetten. Ik hoorde dat hier ooit eens een afterparty van Draaimolen is georganiseerd. Een dikke clubavond lijkt me ook nog steeds heel vet.” En het lange termijn doel? “Ik wil dat het theater nog meer een plek voor iedere Tilburger wordt. Voor alle leeftijden, alle achtergronden en iedere portemonnee.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de programmering van Schouwburg Concertzaal Tilburg? Check dan vooral de website. Op de hoogte blijven van de projecten die Tyrone organiseert? Zorg dan dat je T*Agency volgt op Instagram.