[Gezichten van Theaters Tilburg] directeur Rob van Steen stevent vol nieuwe energie af op volgend jubileum

Rob van Steen

Met gesloten deuren viert Theaters Tilburg deze maand dat de schouwburg zestig jaar bestaat. Een belangrijke gebeurtenis en daarmee reden genoeg om bij te praten met directeur van ons prachtige theater, Rob van Steen. Wij spraken met hem over het bizarre (afgelopen) jaar, maar vooral ook over de positieve plannen voor de toekomst. Want natuurlijk zijn die er ook volop. Zo staat er eind dit jaar nóg een jubileum op de agenda, namelijk die van de concertzaal. Ook komen er veranderingen aan voor de deur van Theaters Tilburg met de komst van het Stadsforum. Hoe kijkt Rob terug op dit jaar en vooral: wat staat er allemaal op de agenda voor de toekomst?

Fotografie: Jules van Iperen

Een heldere focus op het einddoel

Rob heeft een positieve blik op de toekomst. Toch moest het theater het jubileum van de schouwburg helaas zonder fysieke ontmoetingen vieren. Hoe dat voelt voor de enthousiaste directeur? “Voor een plek die draait om de ontmoeting tussen de gast en de artiest, is het natuurlijk wel frustrerend dat we dit jubileum moeten vieren met gesloten deuren,” vertelt hij. “Wij stellen ons ten dienste voor de verbinding tussen de inwoners van deze stad en de podiumkunsten, daar doen wij ons uiterste best voor. Het feit dat dat nu niet kan, is lastig. Maar dat maakt dat dit een tijd van volharding is”.

Rob vergelijkt deze periode met hardlopen. “Als hardloper is het ook belangrijk om je te focussen op je doel. Na de eerste paar kilometers denk je misschien ‘waar ben ik toch aan begonnen’ – maar als je juist dán doorzet en je komt in die flow – komt het uiteindelijk toch goed en ben je helemaal gelukkig wanneer je de finish bereikt. Zo zie ik deze tijd ook.” Rob vult aan: “We moeten nog eventjes doorbijten, maar zijn vooral bezig met de toekomst. Dagelijks stellen we onszelf de vraag ‘Wat willen we teweegbrengen in Tilburg?’ en dat hebben we nu helder. We hebben een doel om naartoe te werken en dat zorgt ervoor dat we deze moeilijke tijd beter doorkomen. We weten waar we het voor doen en kunnen niet wachten om onze plannen in het theater zichtbaar te maken en te delen met onze gasten.

Een vernieuwde plek voor ontmoeting in de stad

Niet alleen de heropening van het theater gaat voor nieuwe energie zorgen. Ook het gebied rondom Theaters Tilburg wordt de komende tijd flink aangepakt door de gemeente. Rob ziet dat als een positieve ontwikkeling. “Dit gaat ervoor zorgen dat onder andere Theaters Tilburg, het Stadhuis en de Heikese kerk zich gaan vormen tot één groot plein. “Wij gaan straks bijna 120 meter gevel vullen aan dit nieuwe plein. En dus zullen we er samen met andere partijen voor moeten zorgen dat het plein bruist en leeft. Zo willen we in de toekomst onze gebouwen veel meer inzetten voor dag gebruik, om dat levendige echt waar te gaan maken,” aldus Rob.

Rob van Steen

Frisse blik en een nieuwe denkwijze

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, kon Theaters Tilburg afgelopen jaar ook rekenen op positivisme. “Als we terugblikken op afgelopen jaar, waren er toch zeker wel wat hoogtepunten. Zo hebben we voor het eerst een productie gedraaid waarin het publiek in groepen een aantal kleine voorstellingen te zien kreeg die samen één avondprogramma maakte, een soort ‘walk the line’ principe. Als ik daarop terugblik, ben ik toch heel blij dat we dat hebben kunnen doen, ook al zijn de aantallen niet te vergelijken met de gevulde zalen van voor corona.” Daarbij vertelt Rob dat een jaar waarin alles anders is, ook zorgt voor een frisse blik en een nieuwe denkwijze.

Los van het schilderen van elke muur en een grondige schoonmaak in het gebouw, is er namelijk ook ruimte geweest om na te denken over de invulling van andere thema’s: “Dankzij de steun van de overheid konden we het gros van het personeel gelukkig in dienst houden. Maar we hebben ook lastige keuzes gemaakt, bijvoorbeeld door het restaurant te sluiten. Gelukkig gaan we in de toekomst met de doorontwikkeling van het plein, het voormalige restaurant doorzetten in een Grand Café formule. Ook hebben we de ruimte genomen om onze bedrijfskleding te heroverwegen.” Het resultaat daarvan? “We komen straks met een nieuwe kledinglijn van Dyanne Beekman ter vervanging van de uniformen van Jan Tamineau uit 2010, zodat er meer ruimte is voor het individu. We willen dichter bij de Tilburgers en bij onze gasten staan; en iedereen die hier werkt is een individu. Dat zijn geen uniform-personages die er allemaal hetzelfde uit zien.”

Het 25-jarig bestaan van de concertzaal: ‘meer dan alleen een strik om het gebouw!’

In december viert Theaters Tilburg nog een keer feest, de concertzaal bestaat dan namelijk 25 jaar. Rob heeft het vertrouwen dat dit jubileum wel met de geliefde gasten gevierd mag worden. “De viering van het dit jubileum gaat op de eerste plaats natuurlijk om het contact met het publiek. Dat begint uiteraard met het programma. We maken voor de verschillende doelgroepen van de concertzaal een eigen programma, bestaande uit 25 concerten. Daarnaast gaat heel Tilburg zien dat onze concertzaal jarig is! En dan hebben we het niet over zomaar een strik om het gebouw of een bord dat aangeeft dat we jarig zijn; hiervoor gaan we groots uitpakken.”

Rob vertelt verder: “Ook willen wij het verhaal van de zaal vertellen. Wat is er in de loop van de jaren gebeurd in de zaal en wat voor rol gaat de zaal in de toekomst vervullen? De zaal bestaat met als doel de verbinding van de kunsten en het publiek. Als de opvattingen van het publiek of de kunsten wijzigen, dient de zaal daarin mee te gaan.” Dit is in de loop van der jaren zeker al gebeurd. Zo is er een flexibel podium gecreëerd, is de vaste stoelopstelling los gemaakt en is er een vlakke vloeropstelling gekomen zodat ook het circus van Fontys goed uit de voeten kan. “De afgelopen jaren is de zaal al aangepast om hem beter geschikt te maken voor andere functies enkel dan akoestische muziek. Wat de toekomst verder gaat brengen? We weten het niet, maar we kijken er wel gigantisch naar uit.”

‘Een brok in mijn keel’

Om af te sluiten zijn we natuurlijk ook benieuwd wat Rob – als alles weer kan – het liefst weer snel ziet gebeuren bij Theaters Tilburg. “Ikzelf ben echt een liefhebber van dans. Internationale dansgezelschappen ontvangen in ons theater, maakt mij altijd heel trots.” Maar, vult Rob aan: “Als je me vraagt wanneer ik het meest geraakt ben? Dan is dat niet per se met internationale top dans. Dat gebeurt wanneer de zaal gevuld is met een jonge doelgroep. We zijn veel bezig met jeugdeducatie, het ontwikkelen van voorstellingen voor de jeugd. Als je dan schoolklassen binnen hebt en er een groep van 150 kinderen volledig opgaat in een voorstelling, zie je mij achteraan staan met een brok in mijn keel.”

Gezichten van Theaters Tilburg

Dit interview met Rob van Steen is het eerste interview van de interviewreeks ‘Gezichten van Theaters Tilburg’. In deze reeks spreken we verschillende Tilburgers over onze prachtige podia.