[Gezichten van Theaters Tilburg] Hospitality dames Caroline en Marieke dromen van Grand Café in theater

Hospitality Theaters Tilburg

Ze werken al sinds jaar en dag samen bij Theaters Tilburg: Caroline Wieggers en Marieke Giesen. De twee bevlogen en enthousiaste collega’s werken nauw samen om alles op het gebied van hospitality in het theater soepel te laten verlopen. Wij spraken met de twee dames over hun werk, hun favoriete artiesten (en bijbehorende riders) bij Theaters Tilburg en het werk tijdens corona.

Fotografie: Jules van Iperen. Links: Marieke, rechts: Caroline

Dat Marieke en Caroline veel plezier hebben in hun werk, is al snel te ontdekken aan de manier hoe ze over hun werk praten: enthousiast en gepassioneerd. “Ik ga mijn dertigste jaar in bij Theaters Tilburg. Ik ben evenementenbegeleidster en verantwoordelijk voor het werkrooster van de horecamedewerkers,’’ zegt Caroline. “Wij delen eigenlijk de baan. Zo begeleiden we ieder de helft van de activiteiten die hier plaatsvinden. We zijn verantwoordelijk voor het ontvangst van de gasten, de artiesten en het aansturen van de mensen achter de bar in de foyer. Daarnaast geef ik ook hospitality trainingen aan collega’s om het serviceniveau op peil te houden,’’ vult Marieke aan die ook al 14 jaar werkzaam is bij Theaters Tilburg.

Van het kappersvak naar het theater

Bij Marieke loopt het theater als een rode draad door haar loopbaan. Zo heeft ze een eigen kostuumatelier gehad voor theaterkostuums en werkte ze een tijdje op de theatertechniek afdeling bij ‘The Phantom of the Opera’ van Joop van den Ende. Caroline bewandelde een heel ander pad: “Ik was voorheen kapster en ik ben via-via hier terechtgekomen. Ik kende een gastvrouw die hier werkte en die aan mij vroeg of dit ook iets voor mij was. En dat was het geval. Dus ik ben hier begonnen als gastvrouw, daarna chef en nu ben ik evenementenbegeleider voor zo’n 2 á 3 avonden in de week.’’

Of de dames ook genieten van artiesten en voorstellingen in het theater? “Onder werktijd zijn we alleen maar aan het rennen om alles te regelen, dus dan zien we niks van de shows. Soms vraagt iemand weleens wat ik allemaal doe op een avond, nou dat zou ik je echt niet kunnen vertellen. Het is zo hectisch,’’ zegt Marieke met een glimlach. Daarom bezoeken ze allebei graag het theater als ze een avondje vrij zijn. “We hebben hier echt geweldige optredens gehad. Ik ga zelf het liefst naar muziek en dans. Zo vond ik Jett Rebel en Wende Snijders echt fantastisch.’’ gaat Marieke verder. Hoe dat voor Caroline geldt? “Oleta Adams is hier ook eens geweest, dat is natuurlijk écht een wereldster! Maar ik ga het liefste naar Herman van Veen.’’

Sloffen voor Guido Weijers

Extra leuk aan het takenpakket van Caroline en Marieke: het contact met artiesten die optreden bij Theaters Tilburg. “We hebben hier een lijst van artiesten die al vaker hier zijn geweest en daar staat op wat zij het liefst in de kleedkamer hebben.” Inderdaad: ook in het theater kennen ze de zogeheten ‘riders’. Caroline beweert dat ze de lijst kan dromen en begint op te sommen: “Theo Maassen houdt van drop, voor Najib Amhali ben ik weleens naar de visboer gegaan om oesters te halen, Ellen ten Damme wil graag snoeppapier en Marc-Marie Huijbregts is liefhebber van Bossche bollen.”

Caroline gaat verder: “Guido Weijers heeft in een interview weleens gezegd dat hij vindt dat het ontvangst in theaters over het algemeen niet best is. Wij vroegen hem wat hij dan graag zou willen hebben in zijn kleedkamer en dat waren pantoffels. Toen hij weer kwam optreden hebben we pantoffels gekocht en zijn naam er in laten borduren, deze stonden toen in zijn kleedkamer en dat vond hij echt geweldig!” Oftewel: Caroline en Marieke doen er alles aan om zowel de artiesten als het publiek in de watten te leggen.

‘Ons werk is als Ren je Rot’

Veel voorbereidingen worden al ruim voor de voorstelling getroffen. Hierdoor begint een werkdag van Marieke en Caroline op dagen van voorstellingen om 18:00 uur. “We hebben een soort programma en daarin staat alle informatie over de artiest, wat ze nodig hebben en of er een pauze in de voorstelling zit. Dat bespreken we met de chefs. Iedere locatie in het theater heeft namelijk een chef die heel direct aanstuurt op de vloer. Voor de voorstelling doen we een rondje langs alle afdelingen om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van al het reilen en zeilen rondom de voorstelling. Vervolgens ontvangen we de artiesten en verzorgen we de briefing voor alle collega’s. Daarna ren je van hot naar her en ben je continu aan het bellen,’’ vertelt Marieke. . “Ken je Ren je Rot, dat tv-programma van vroeger? Zo ziet ons werk er op de meeste avonden een beetje uit,’’ vult Caroline met een glimlach aan.

Hospitality Theaters Tilburg

Lachwekkende ontruiming

Ook onderdeel van het werk van Marieke en Caroline: een stukje veiligheid. Want dat is natuurlijk ook gigantisch belangrijk op een plek waar jaarlijks tienduizenden bezoekers worden ontvangen. Iedere voorstellingsavonden worden er binnen de horeca ook voorbereidingen getroffen voor noodgevallen en ontruimingen. Hierin wordt altijd één sectorleider aangewezen en diegene neemt de leiding bij een ontruiming. Zo deelt die leider kaarten uit aan de horecawerknemers met daarop letters van ruimtes die ontruimd moeten worden. “Ik heb weleens een ontruiming meegemaakt die achteraf echt lachwekkend was. Dat was tijdens de show van Jandino Asporaat. Die had als poster voor zijn show dat hij uit een brandend theater liep. En tijdens zijn voorstelling ging het brandalarm af, er was iets mis met een ventilatieluik. Maar omdat alle bezoekers die poster in de stad hadden zien hangen, geloofden zij en Jandino niet dat er echt iets aan de hand was. Dat was toen wel even paniek, maar achteraf natuurlijk om te lachen,’’ blikt Caroline terug.

Werkzaamheden in coronatijd

Zoals je hierboven leest, heeft het werk van de dames vooral betrekking op dagen van voorstellingen. Maar hoe gaat het er dan aan toe als er vanwege een pandemie geen voorstellingen zijn? “We hebben geklust, geschilderd, opgeruimd, maar we hebben ook samen bij het ETZ ziekenhuis gewerkt. Daar hebben we stewards aangestuurd. Maar het grootste gedeelte van de tijd hebben we ons restaurant omgebouwd naar een café. We hebben de tijd goed benut, maar werken tijdens shows vinden we natuurlijk een stuk leuker,’’ concluderen ze samen.

Ook zijn de dames bezig geweest met het realiseren van nieuwe bedrijfskleding voor de werknemers. “Onze bedrijfskleding gaat zich meer richten op de individu. Eerst hadden we uniformen waarbij iedereen hetzelfde droeg, nu hebben we items waarbij iedereen zijn eigen outfit kan creëren. Het vormt wel een geheel, maar degene die het draagt kan de outfit samenstellen op persoonlijke smaak.’’

Procentje meer

Niet alleen de bedrijfskleding verandert, ook de gasten veranderen iets meer vertelt Marieke: ‘’Ik denk dat de gasten wat kritischer en mondiger worden. Onze interne trainingen steken wij in met de ‘procentje meer’ instelling. Hierbij proberen we de gast een procent meer te geven dan de gast verwacht van ons, de lat ligt steeds hoger. Zo hebben we een ‘nieuwe kans’ richtlijn. Dit betekent dat wanneer je naar een voorstelling komt kijken en er in de pauze achter komt dat het tegenvalt, je van ons een tegoedbon krijgt om naar een andere voorstelling te komen kijken en vervolgens met een positief gevoel het theater te verlaten. Dat soort dingen verwachten de gasten niet snel en dat is toch dat procentje meer in onze hospitality.’’

Grote droom

Ondanks dat ze het goed naar hun zin hebben, hebben ze ook nog een mooie droom binnen het theater. “We zouden het heel gaaf vinden om hier een Grand Café te openen. We zitten eigenlijk een beetje op een eiland, maar wanneer het stadsforum (plein voor Theaters Tilburg red.) gerealiseerd wordt, denken we dat dit een fantastische plek is voor een hapje en een drankje. Dat je gewoon om 10:00 uur ’s ochtends de deuren opent en ’s avonds pas weer sluit. Het lijkt ons fantastisch om de hele dag door gasten te ontvangen en niet alleen als er voorstellingen zijn,’’ sluiten de dames samen af.

Meer over het programma van Theaters Tilburg

Kun jij (naar aanleiding van dit verhaal) niet wachten om weer te genieten van een avond uit bij Theaters Tilburg? Check dan hier het programma.

In de rubriek Gezichten van Theaters Tilburg spraken we eerder met: