Gezond, goedkoop en duurzaam: (0)13 redenen om Tilburgs kraanwater te drinken

Nationale Kraanwaterdag

Tijdens het sporten, na een avond in de kroeg, bij warm weer, we drinken het allemaal wel eens: kraanwater. Nu wisten we al dat Tilburg ontzettend veel moois te bieden heeft, maar wist je ook dat ons drinkwater één van de beste van Nederland is? Wij zetten 13 redenen voor je op een rij waarom Tilburgs drinkwater het beste drinkwater is. Lees snel verder.

1. Tilburgs kraanwater is het lekkerste van Nederland!

In 2019 is Tilburg uitgeroepen tot de stad met het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters. Zo won Tilburg van onder andere Breda, Zwolle, Leeuwarden, Lelystad, Den Bosch, Den Haag en Amsterdam. Best een prestatie van onze mooie stad!

2. Veel voor weinig

Het Nederlandse – en vooral ook het Tilburgse – kraanwater behoort tot het beste ter wereld. Door dit te drinken kun je veel geld besparen. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur. En kraanwater komt ook nog eens gratis en automatisch bij je thuis, lekker makkelijk!

3. Goed voor de Tilburgse sporters!

In water zitten natuurlijk geen calorieën, in tegenstelling tot veel andere dranken, zoals frisdrank en zuivel. Deze dranken worden in het lichaam omgezet naar water, maar daarin kunnen ook vetten, suikers of andere toevoegingen zitten. Tilburgs kraanwater is het gezondste (en lekkerste!) alternatief.

4. Kraanwater is duurzaam

Kraanwater heeft geen milieuvervuilende verpakking nodig. Het is daardoor 30 tot 1300 maal beter voor het milieu dan flessenwater en andere dranken uit fles. Dit verschil zit ‘m niet alleen in de verpakking zelf, maar ook in de energie die nodig is voor het schoonmaken, transporteren en produceren van verpakkingen. Er wordt bijvoorbeeld ook ruwe aardolie gebruikt voor het produceren van sommige plastic flesjes. Je glas of fles met kraanwater vullen is een kleine moeite, terwijl je het milieu er een grote gunst mee doet.

5. Kraanwater bevat veel mineralen en komt uit dezelfde bron als flessenwater

Er zitten allerlei natuurlijke mineralen in kraanwater, zoals calcium, magnesium, natrium en kalium. Deze zijn van belang voor de opbouw van je botten. Het afweersysteem verbetert, waardoor de kans op ziekte afneemt. Tilburgs kraanwater is dus hartstikke gezond!

6. Kraanwater houdt je koel

Water is onmisbaar voor het functioneren van het lichaam. Het reguleert de lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat je vochtgehalte op peil blijft. Vooral op warme dagen is het belangrijk om genoeg water te drinken zodat het vochtverlies voldoende wordt aangevuld. Loop op een warme dag dus een extra keer naar de kraan.

7. Tilburgs kraanwater houdt je scherp

Omdat je hersenen voor 90% uit vocht bestaan is het belangrijk om genoeg te drinken. Als je dit niet doet, gaat je concentratievermogen achteruit. Drink dus voldoende kraanwater als je je goed wilt kunnen concentreren tijdens je dagelijkse bezigheden, zoals lezen, autorijden of gesprekken voeren.

8. Kraanwater voorkomt hoofdpijn

Dit geldt altijd. Bij een tekort aan water krijg je sneller hoofdpijn. Als je alcohol drinkt is het helemaal belangrijk om tussendoor water te drinken, dan voorkom je de hoofdpijn die dag of de dag erna. Bestel of vul af en toe eens een glas (kraan)water als je de volgende keer in Tilburg in de kroeg staat, dan zul je jezelf de volgende dag waarschijnlijk dankbaar zijn! Probeer ook altijd eerst water te drinken en daarna pas te grijpen naar paracetamol of ibuprofen.

9. Stay hydrated!

Als je te weinig drinkt krijg je een droge mond, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid. Als je dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat. Dan heb je nog niet genoeg gedronken die dag. Loop dus op een dag een extra keertje naar de kraan en vul je glas of fles met heerlijk Tilburgs kraanwater.

10. Genoeg kraanwater drinken geeft je meer energie.

Voel je je moe of futloos? Dan hoef je niet meteen een cola of een energydrankje te pakken. Door water te drinken krijg je ook meer energie! Da’s makkelijk, het enige wat je hoeft te doen om een energieboost te krijgen, is de kraan opendraaien.

11. Kraanwater zorgt voor een mooie huid en het tast je tanden niet aan

Genoeg water drinken zorgt voor een goede doorbloeding onder je huid. Zo houd je een jonge, egale huid. Wie wil dat nu niet? Ook tast water je tanden niet aan, in tegenstelling tot bijna alle andere drankjes. Dus draai de kraan eens wat vaker open om je witte en gezonde tanden te behouden en om je huid jong te houden!

12. Het stimuleert vetverbranding

Water helpt bij het verteren en opnemen van eten. Je lichaam kan daardoor beter vet en koolhydraten omzetten in energie. Voor vetverbranding is namelijk vocht nodig. Water is dus cruciaal als je wilt afvallen, naast natuurlijk gezond eten en voldoende beweging. Loop jij straks een paar kilootjes lichter door de straten van Tilburg?

13. Het helpt de bloeddruk op peil te houden

Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat het bloed dikker wordt, waardoor de bloeddruk stijgt. Dat is niet gezond. Loop dus een keer extra naar de kraan en vul je glas of fles met lekker Tilburgs kraanwater!

Meer informatie

Wil je meer weten over Tilburgs kraanwater? Check dan de website van Nationale Kraanwaterdag of Brabant Water!