In het kader van de tweehonderdjarige stadsrechten van Tilburg wordt aan het eind van de maand een gloednieuwe opera over koning Willem II uitgevoerd. De concertzaal is van 26 tot 29 november het toneel van deze verre van saaie koning en zijn verhaal.
Want als er één koning is geweest waar een opera over geschreven kan worden, dan is het Willem II wel. Hij ging de geschiedenis in als de koning die ons de grondwet bracht. Maar zijn leven was buiten het koningschap ook niet saai. Diverse schandalen en zijn vermeende biseksualiteit staan een smeuïge en onthullende opera toe. Frans Schaars schreef het tekstuele deel van de opera, het zogenoemde libretto.
“Als je de opera in één zin of woord zou moeten vatten, moet dat het woord emancipatie zijn”, besluit Frans Schaars na een korte pauze. “In diverse aspecten van het verhaal is dat het sleutelwoord. Zowel de emancipatie van het volk en de democratie als de emancipatie en acceptatie van homoseksualiteit staat centraal in de opera. Je zou kunnen zeggen dat de maatschappij in die tijd enorm veranderde. Volwassen werd, zoals je wilt.”
Die parlementaire democratie, die we nu nog hebben, ontstond wonderbaarlijk in één nacht. Van een absolute monarch veranderde hij in een volkskoning onder een grondwet. “Die beslissing valt in de opera samen met een zeer persoonlijke keuze van Willem II om zijn leven anders in te richten. Hij wilde naar Tilburg, naar een vriend waar hij het liefst bij wilde zijn. Willem II zegt: ‘Dit is eindelijk wat ik echt wil’ En dat was nieuw voor hem, dit was de eerste echte beslissing in zijn leven.”
“Mijn libretto is als basis genomen, de componist Ruud van Eeten hoorde er meteen muziek bij. Dat is toch het mooiste compliment dat je als librettoschrijver kan krijgen. De muziek is modern en afwisselend, maar ligt heel mooi in het gehoor. Het stuk bestaat uit twee actes.” Aan het decor van de opera wordt nog hard gewerkt. Videobeelden en animaties zullen samen met bewegende lichtbeelden het toneel verfraaien. Frans Schaars heeft vertrouwen in het resultaat: “Mijn schrijfwerk is af, nu is het aan de spelers. Maar als ik zie hoeveel passie en karakter ze in hun rol leggen, aan iets waar ik zo lang aan gewerkt heb, kan ik dat alleen maar heel erg mooi vinden.”
Uitvoeringen op 26, 27, 28 en 29 november in de concertzaal. Meewerkende verenigingen zijn Souvenir des Montagnards Operakoor en Jeugdkoor, Operavereniging Bel Canto en het Tilburgs Festival Orkest. Daarnaast zijn er nog negen solisten. Meer info en kaarten: www.opera-koning-willem-2.nl, www.theaterstilburg.nl of 013-5432220.