Gouwe ouwe: deze Tilburgse kroegen zitten er al jarenlang

Oude kroegen Tilburg

Tilburg is de ideale stad om lekker op stap te gaan. Zo zijn er veel kroegen waar verschillende generaties stappers de weg naar toe weten te vinden. In dit artikel lichten wij een paar van die ‘gouwe ouwe’ kroegen uit. Benieuwd? Lees snel verder!
(Foto: Regionaal Archief Tilburg)

#1: Polly Maggoo

Met haar iconische retro-inrichting en jaren ’60 look kan Polly Maggoo niet ontbreken in dit lijstje. In 1980 begon Polly Maggo als studentencafé. In de loop van de jaren is het café uitgegroeid tot een van de populairste kroegen in het Tilburgse uitgaansleven. De gasten zijn ook heel divers, van student tot spontane borrelaar en van stamgast tot de mensen die voor het eerst kennismaken met uitgaan.

#2: Café Bet Kolen

Bet Kolen kan uiteraard niet ontbreken uit dit rijtje. Het ruim honderd jaar oude café is dan ook voor veel mensen een tweede huiskamer in Tilburg. Jong en oud lopen hier door elkaar heen. Hedendaags is Bet Kolen veel meer dan een café: “Vroeger kon je nog zeggen dat Bet Kolen een uit de kluiten gewassen buurtkroeg is, maar dat zijn we al lang niet meer. Bij Bet Kolen hebben we hele mooie ruimtes voor feesten en partijen. Voor ieder feest denken we graag mee en mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast zijn we een officiële trouwlocatie. Alles wat er te vieren valt, kun je hier organiseren”, aldus eigenaren Michel en Daisy Zoontjens.

#3: Café-Wijnbar Heuvel 15

Heuvel 15 is al meer dan veertig jaar een begrip in de Korte Heuvel. Bij Heuvel 15 kun je terecht voor een heerlijke borrel op het knusse terras. Al jaren genieten veel mensen van een lekkere Hertog Jan van de tap, speciaalbiertje of glas wijn. Tijdens feesten als carnaval, Koningsnacht en de Tilburgse Kermis staat de gezellige kroeg ook vol met feestvierders.

#4: Kafee ’t Buitenbeentje

We gaan naar de buren van Heuvel  15, want Kafee ’t Buitenbeentje zit er ook al ruim veertig jaar! Bij ’t Buitenbeentje kun je terecht voor een gigantisch assortiment aan bier, wijn, mixdrankjes en whiskey’s. Zo hebben ze maar liefst 150 verschillende (speciaal) bieren op fles en acht verschillende bieren op de tap. Bij ’t Buitenbeentje is er ook van alles te doen. Zo kun je onderling met je vrienden uitmaken wie de beste darter van de groep is en is er regelmatig livemuziek.

#5: Het Dorstige Hert

Het Dorstige Hert aan de Bredaseweg is één van de oudste cafés van Tilburg. Ze voorzien hun gasten al sinds 1903 van een vers kopje koffie of een lekker biertje. Het heeft de sfeer van een oud cafeetje zonder ouderwets te zijn. Je kunt hier ook lekker lunchen of dineren. Met de ligging vlakbij de Oude Warande is het ook een ideaal eindpunt van een herfstwandeling en in de zomer kan je genieten van hun ruime terras.

#6: Café Brandpunt

Café Brandpunt is door de jaren heen ook een begrip geworden in de stad. In 1982 werd het voormalige café Limburgia overgenomen voor Jan van Tuijn. Hij bedacht de naam jazz café Brandpunt, maar in 1987 haalde hij het woordje jazz weg en ging het café door als Café Brandpunt en de rest is geschiedenis aan het Piusplein.

#7: ’t Elfde Gebod

Aan de Paleisring, kun je al meer dan 40 jaar lang terecht voor lunch, café of borrel bij ’t Elfde Gebod. Van jong tot oud voelt iedereen zich bij binnenkomst meteen op zijn of haar gemak. Het gehele eetcafé hangt vol met kruisbeelden en andere kerkelijke aardigheden. In de loop der jaren verzameld en verworven via de vele gasten. Toch heeft ’t Elfde gebod een zeer moderne bedrijfsvoering.

#8: Peerkes Hoeve

Al vanaf 1694 wordt op de locatie van Peerkes Hoeve gesproken over een herberg. Op een kadasterkaart uit 1832 staat al een pand op de hoek van de Langendijk en de Reeshofweg (de huidige Nijkerkstraat) met de naam ‘De Kievit’. In 1877 werd er in een gemeentelijk pamflet al verwezen naar de ‘kastelein van de Kievit’. Vanaf 1910 kreeg het toenmalige café grote bekendheid in de regio nadat Peerke van de Staak zich op de huidig locatie vestigde.

#9: Café De Troubadour

De Troubadour is een van de oudste cafés van Tilburg. Met een rijke historie, een uitgebreid verenigingsleven en een ontmoetingsfunctie voor mensen uit de omgeving is de Troubadour voor veel Tilburgers een vertrouwde plek om een biertje te doen.

#10: Café Weemoed

Café Weemoed is misschien wel de meeste bruine kroeg aan de Korte Heuvel. Weemoed is dan ook een bekende naam onder de Tilburgers. Jong en oud lopen er door elkaar om een drankje te doen. Voor veel Tilburgs is Café Weemoed dan ook een ontmoetingsplek.

#11: Le Clochard

Bar Le Clochard: het is een begrip aan de Korte Heuvel. Generaties groeiden op in het gezellige feestcafé aan het begin van de Korte Heuvel. Vrienden voor het leven leerden elkaar kennen, jongeren leerden de kneepjes van het ‘stapvak’ en tientallen huwelijken zijn ontstaan waarvan de kinderen nog steeds in ‘de Clos’ over de vloer komen.

#12: De Harmonie

Het pand van De Harmonie kent een rijke geschiedenis. Zo is voetbalclub Willem II opgericht in het gebouw en stond U2 er in de jaren ’80 op te treden. Nu is De Harmonie een evenementenlocatie waar je terecht  kunt voor iedere gelegenheid. Denk aan vergaderingen, congressen, bedrijfsborrels, verjaardagen, bruiloften en nog veel meer.

#13: Café De Boekanier

Al vanaf 1984 weten Tilburgse studenten de ‘Boeka’ in de Stadhuisstraat te vinden. De dinsdagen en donderdagen zijn de studentenavonden bij uitstek. Dan staat de Boekanier vol met feestgangers. Of je nu gaat radje draaien, flügeldopjes gooit in het vogelhuisje of gewoon lekker aan het dansen bent: het is nooit saai in de Boekanier.