Gratis hiv-test in St. Elisabeth Ziekenhuis

Het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg geeft iedereen de gelegenheid om een hiv-sneltest te doen. Op maandag 2 december nemen verpleegkundig hiv-consulenten gratis en anoniem hiv-testen af op de poli Interne Geneeskunde, route 25. “Het is belangrijk dat de ziekte op tijd wordt ontdekt en behandeld.”

Op zondag 1 december is het Wereld Aids Dag. Als grootste HIV centrum buiten de randstad besteedt het St. Elisabeth Ziekenhuis extra aandacht aan deze dag. Niet op de dag zelf, maar een dag later op maandag 2 december. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden onder meer hun kennis vergroten door deel te nemen aan een hiv-quiz, want het taboe op aids is nog altijd groot. Het hiv-team van het St. Elisabeth en medewerkers van de GG&GD beantwoorden vragen van bezoekers. Bekende Tilburgers als Marc-Marie Huijbregts, Kluun, Toine van Peperstraten en Karin Bruers steunen Wereld Aids Dag in het St. Elisabeth door fotodoeken met hun portret beschikbaar te stellen.

Taboe
Het stigma op aids is voor veel patiënten een groot probleem. “Hiv-Patiënten durven meestal niet open te zijn over hun ziekte. Ze worden vaak anders behandeld door mensen in hun omgeving als ze vertellen dat ze hiv-geïnfecteerd zijn. Laatst vertelde een hiv-positieve moeder dat ze niet op de school van haar zoon wilde vertellen dat ze hiv heeft. Ze zei: nodigen ze mijn zoontje dan nog wel uit voor verjaardagen? Omdat mensen erg onbekend zijn met de ziekte zijn ze onnodig bang om besmet te worden. Je raakt niet besmet als je op dezelfde toilet zit of uit elkaars koffiekopje drinkt”, vertelt verpleegkundig hiv-consulent Brigitte de Kruijf.

Op tijd behandelen
De levensverwachting voor hiv-patiënten is flink toegenomen. Toch leven er in Nederland ruim 21.000 mensen met hiv en dit aantal neemt nog steeds toe. Daarnaast zijn er 9.000 mensen in Nederland die hiv geïnfecteerd zijn, zonder dat ze dat weten. Het is juist daarom belangrijk om mensen bewust te maken van de risico’s, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. De Kruijf: “Het is belangrijk dat de ziekte op tijd wordt ontdekt. Als je hiv-positief bent, kan de arts op tijd de behandeling met hiv-remmers starten. Een tijdige en goede behandeling is bovendien essentieel voor een langdurig leven. Een hiv-infectie hoeft gelukkig niet meer levensbedreigend te zijn, het lijkt een chronische ziekte te worden.”

Voorlichting
De infectiologen en consulenten van de hiv-poli behandelen 800 hiv-geïnfecteerden. De patiënten zijn van alle leeftijden (18-85), komen uit alle lagen van de bevolking en hebben 56 nationaliteiten. “Jaarlijks komen er ongeveer 80 tot 100 nieuwe patiënten bij, dat zijn wekelijks één tot twee nieuwe patiënten. Wij vinden het daarom belangrijk om mensen goed voor te lichten over het vóórkomen én de gevolgen van een hiv-infectie”, zegt Marien Kuipers, hiv-trial consulent.
 
Hiv-test
De anonieme hiv-test wordt snel en discreet afgenomen met een vingerprik. De uitslag is binnen 20 minuten bekend. De test is bedoeld voor mensen boven de 18 die onveilige seks hebben gehad of die met bloed van anderen in aanraking zijn geweest. Direct na de test geeft een verpleegkundig hiv-consulent desgewenst aanvullende informatie en biedt nazorg bij een positieve uitslag. Een afspraak maken voor een hiv-test op maandag 2 december kan vanaf maandag 25 november tot en met donderdag 28 november tussen tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 06 10 99 84 17.