Gratis Openingsspektakel met 256 dansers

De Dansweek van Tilburg Dansstad start op vrijdag 2 oktober met  een bijzonder experiment van choreograaf Dylan Newcomb. Maar liefst 256 amateurs verzamelen zich in Concertzaal Tilburg om onder aanvoering van Newcomb aan te tonen dat hun dans letterlijk materie in beweging kan krijgen. En dat alles voor het oog van het publiek en begeleid door een aantal wetenschappers.

Dit grensverleggende dansproject begint om 22.00 uur en is gratis toegankelijk. Reserveren is gewenst en kan via 013 5432220 of via www.theaterstilburg.nl 

Dylan Newcomb is artist in residence van de Dansweek in Tilburg die plaatsvindt van 2 t/m 11 oktober. Deze  Dansweek  is een initiatief van Tilburg Dansstad, een samenwerking tussen Fontys Dansacademie, Factorium, Kunstbalie, Theater De NWE Vorst, Theaters Tilburg en Danshuis Station Zuid.

In Waterdans 256 geven 256 enthousiaste amateurdansers en dansstudenten een voorstelling door 16 bewegingen in een speciale reeks  uit te voeren: The 16 Ways. Dylan Newcomb gebruikt deze eenvoudige basisbewegingen na jarenlang onderzoek en ervaring als performer en dansmaker. Newcomb: “Inmiddels is duidelijk dat deze zestien bewegingen sterke positieve effecten hebben op het mentaal functioneren, emotionele evenwicht en fysieke gezondheid van mensen. Het zijn energiegevers en dat wil ik de dansers en het publiek laten ervaren. ” De energie die vrijkomt door de impulsen van hun bewegingskracht, wordt door de dansers mentaal gericht op diverse waterkoelers die staan opgesteld op het podium van de concertzaal. Door onderzoekers wordt de structuur van het water onderzocht op moleculaire veranderingen. Via een groot videoscherm is het publiek getuige van de ‘voor en na beelden’ die direct vanuit de microscoop getoond zullen worden. Presentator Jan van den Berg begeleidt het evenement vanaf het podium. Vooraf kan het publiek in de foyers van de concertzaal een aantal proeven doen met ondermeer water en wijn. Waterdans 256 begeeft zich op het snijvlak van kunst en wetenschap en stelt fundamentele vragen over de betekenis en de mogelijke invloed van beweging en bewustzijn op materie.

Nieuwe functie voor grote dansfeesten
Dylan Newcomb: “We geven overal ter wereld workshops. Deelnemers die de bewegingen blijven doen, zeggen er veel baat bij te hebben, net als bijvoorbeeld yoga en meditatie.  Dat bracht ons begin dit jaar tot een eerste reeks kleinere experimenten gericht op water, dat veelbelovende resultaten liet zien. Mentale concentratie over afstanden kan materie beïnvloeden, dat is de afgelopen dertig jaar in verschillende experimenten wel bewezen.  Wat het effect is van een grote groep mensen die samen The 16 Ways beoefenen, moet nu in Waterdans 256 blijken. Stel dat de impact van de beweging op materie door toename van het aantal dansers significant stijgt, dan hebben grote dansfeesten er zo maar een nieuwe functie bij gekregen!” 

Dylan Newcomb
Choreograaf, danser en componist Dylan Newcomb werd in 1971 in Boston geboren. In 1992 kwam hij naar Nederland als danser van het Nederlands Danstheater. Na 1999 maakte hij snel naam met een reeks opvallende producties die beweging, beeld, en betekenis in een spannend evenwicht hielden. De recente voorstelling 'This' kreeg in landelijke dagbladen zeer lovende recensies. De laatste jaren richt Newcomb, naast zijn werk als choreograaf, zich steeds meer op het onderzoeken van hoe bewustzijn en lichamelijkheid elkaar beïnvloeden, en wat voor rol dans en beweging kunnen spelen in de verdere ontwikkeling van onze samenleving. Naast de opening middels Waterdans 256 is Newcomb tijdens Dansweek Tilburg onder meer actief als coach, choreograaf en danser. Zo zijn er in de Dansweek twee voorstellingen van zijn hand te zien:  Burn op zaterdag 3 oktober en This op vrijdag 9 oktober.