Gratis soa-onderzoek voor jongeren bij de GGD

Jongeren die in de vakantie of tijdens de introductie seks hebben gehad zonder condoom en bang zijn voor een SOA, hoeven niet lang met twijfels rond te lopen. Zij kunnen op donderdag 24 september van 14.00-18.00 uur in Tilburg terecht tijdens het speciale soa-inloopspreekuur van de GGD Hart voor Brabant.

In de zomer en tijdens de introducties vrijen jongeren vaker onveilig, wat de kans op een soa (seksueel overdraagbare aandoening) vergroot. Daarom organiseren de GGD’en in Brabant en Zeeland een soa-inloopspreekuur waar jongeren t/m 24 jaar zich kunnen laten testen op soa’s. Gratis en anoniem. En een afspraak maken is niet nodig.

Waar en wanneer?

Het soa-inloopspreekuur vindt plaats op donderdag 24 september tussen 14.00 en 18.00 uur in Tilburg (GGD-gebouw aan de Ringbaan West 227).
De overige locaties waar jongeren t/m 24 jaar die dag terecht kunnen zijn: Breda (GGD West-Brabant), Eindhoven (GGD Brabant-Zuidoost), Goes en Middelburg (GGD Zeeland). Meer informatie over tijden en locaties.

Het onderzoek

Om goed op een soa te kunnen testen, is het belangrijk dat er minstens twee weken zit tussen het laatste onveilige sekscontact en het onderzoek. Jongens moeten een potje met (ochtend)urine meenemen, meiden kunnen ter plekke een zelftest uitvoeren. Binnen 10 dagen volgt de uitslag via een sms-bericht. Als een soa is vastgesteld, neemt de GGD contact op om een afspraak te maken voor behandeling.

Sense-jongerenspreekuur

Het hele jaar door kunnen jongeren t/m 24 jaar met vragen over liefde en relaties, veilig vrijen of soa terecht bij de GGD Hart voor Brabant. Dat kan door een afspraak te maken voor het Sense-jongerenspreekuur via 0900-369 69 69. Informatie over liefde, relaties, anticonceptie en veilig vrijen is ook te vinden op www.sense.info. Hier kunnen jongeren ook chatten of telefonisch advies inwinnen.