Nieuws

kaapstad
Let op! Dit artikel is al 1258 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Groep kunstenaars neemt de Tilburgse binnenstad over

Leuk! Op 10, 11 en 12 augustus wordt de Tilburgse binnenstad gekaapt door een grote groep kunstenaars. Kaapstad (en dan niet de gigantische stad in Zuid-Afrika) presenteert een serie City Hacks en Art Take-overs in de driehoek Piusplein, Heuvelplein, Pieter Vreedeplein en enkele uitschieters daarbuiten.

Foto: reverse graffiti

Kaapstad is een driedaagse overname door makers, kunstenaars en vrijbuiters uit binnen- en buitenland. Het jaarlijks terugkerende initiatief vindt dit jaar voor het eerst plaats en is voor iedereen gratis toegankelijk. Voorbeelden van Art Take-overs: kunst van kauwgom (weggegooide vastgeplakte kauwgom wordt dan op de grond beschilderd) en reverse graffiti (door graffiti te verwijderen patronen laten ontstaan).

Kunst op kauwgom.
Kunst op kauwgom.

Tilburg wordt gekaapt

Het project is een initiatief van Montopinto en wordt gefinancierd door Binnenstad Management Tilburg, Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg, BIZ Vastgoedeigenaren, Kernwinkelgebied Binnenstad Tilburg, Marketing Tilburg en gemeente Tilburg. Het evenement wordt artistiek gestuurd door kunstenaar Sander van Bussel van Tilburg Cowboys.

Vijf gouden regels van het Kaapstad manifest vormen de basis voor het evenement. Met City Hacks & Art Take-overs bevecht Kaapstad vastgeroeste ideeën met als wapens creativiteit en verwondering. Kaapstad programmeert en roept daarnaast makers op om zich aan te sluiten als kaper. Vrije denkers met een idee voor een goede hack kunnen zich aanmelden tot 4 juli 2018 via de open call op de website van het project. Deelnemers krijgen €300,- of €1000,- per project.

Manifest Kaapstad

Het manifest, oftewel de regels, lees je hieronder.

  1. Kaapstad maakt creatief gebruik van de stad, de mensen en de dingen
  2. Verwondering is het doel. Charme, humor en de omkering van het alledaagse zijn de wapens
  3. Regels zijn regels, maar als je ze een beetje buigt, glip je er tussendoor
  4. De stad wordt achtergelaten zoals van tevoren
  5. Iedereen wordt uitgenodigd mee te doen

Meer informatie

Voor meer informatie kun je het beste de website van het initiatief in de gaten blijven houden.

Reageer op dit bericht