Groot leefbaarheidsonderzoek in Tilburg

Bijna 50.000 huurders en huiseigenaren ontvangen volgende week de vragenlijst

De gemeente Tilburg en vier woningcorporaties houden een groot leefbaarheidsonderzoek in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Bij bijna 50.000 woningen, meer dan de helft van alle woningen in de stad, valt volgende week een vragenlijst in de brievenbus. Met de enquête wordt bewoners gevraagd wat zij vinden van de leefbaarheid en veiligheid in de eigen buurt. Aan de orde komen thema's zoals veiligheid, vervuiling, omgaan met verschillende bevolkingsgroepen, sociale contacten, onderhoud van wegen en groen, verlichting en de kwaliteit van voorzieningen. Voor het eerst worden het leefbaarheidonderzoek en het veiligheidsonderzoek gecombineerd.

“Dit onderzoek is van groot belang, we willen graag horen wat inwoners van hun buurt of wijk vinden. De
resultaten worden gebruikt bij het bepalen van de maatregelen die we moeten nemen om buurten en wijken leefbaarder en veiliger te maken”, licht wethouder Roel Lauwerier toe. “We hebben natuurlijk al in een aantal wijken met bewoners en partners verbetermaatregelen genomen. Dit onderzoek geeft ons daarnaast ook informatie over hoe we wijken schoon, heel en veilig kunnen maken en houden.”

Vierde keer
Dit is de vierde keer dat het groot leefbaarheidonderzoek wordt gehouden in Tilburg, Berkel-Enschot en
Udenhout. In 2004, 2007 en 2010 werd eenzelfde onderzoek gehouden. Zowel huurders van WonenBreburg, Tiwos, TBV Wonen en 't Heem als mensen met een eigen huis ontvangen de vragenlijst thuis. Zij kunnen de vragenlijst op papier invullen of digitaal. In 2010 nam 38% van alle aangeschreven bewoners deel aan het onderzoek. Hierdoor konden de resultaten goed vergeleken worden met de resultaten van eerdere onderzoeken.

Met de resultaten kunnen de gemeente en woningcorporaties bekijken waar de leefbaarheid en veiligheid
verbeterd kan worden en welke acties hierop ondernomen worden. Een hoge respons is dus belangrijk. Om dit te stimuleren worden onder de deelnemers 20 cadeaubonnen verloot van 50 euro. Tot 28 oktober kan men de vragenlijst terugsturen. De resultaten worden begin 2014 bekendgemaakt.

Onderzoeken
In Tilburg zijn drie onderzoeken van belang voor (extra) maatregelen in wijken en buurten. Naast het
leefbaarheidonderzoek, zijn dit de Tilburgse Veiligheidsindex en de zogeheten gebiedsscans van de politie. Voor het eerst zijn het leefbaarheidonderzoek en het veiligheidsonderzoek gecombineerd. In dit onderzoek ligt de nadruk op hoe mensen de eigen buurt ervaren, waarbij ook vragen aan bod komen over het gevoel van veiligheid, slachtofferschap en buurtproblemen. De resultaten uit de onderzoeken worden gebruikt bij het bepalen van (extra) maatregelen in de wijken en buurten.