Nieuws

European security challenge
Let op! Dit artikel is al 665 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Hackers Fontys ICT geselecteerd voor Nederlands team European Security Challenge 2019

Een primeur! Voor de eerste keer in de geschiedenis is Nederland vertegenwoordigd op de European Security Challenge (ECSC) van 9 tot en met 11 oktober 2019 in Roemenië, oftewel de grootste Europese wedstrijd voor ethische hackers. Maar liefst twee studenten van Fontys Hogeschool ICT zijn geselecteerd voor het Nederlandse team: Robin van den Hurk en Henne van der Vegt. Docent Ron Mélotte gaat als coach mee.

In Boekarest gaan ze de strijd aan met de beste Cybersecurity studenten van 22 Europese landen. Een ding is zeker: een hoge mate van concentratie en een groot doorzettingsvermogen is een vereiste om de challenges op te lossen. Tijd voor een diepte-interview met Ron en Henne.

Waarom deelnemen?

“Ik doe vooral mee omdat ik mij graag verder wil ontwikkelen op dit vakgebied. Dit is een uitermate geschikte manier om dat te doen,” aldus een enthousiaste Henne. Ron vult aan: “Deelname aan dit event is waarschijnlijk een once in a life time experience. Het is ongelofelijk leerzaam en uitdagend om met de beste Cybersecurity studenten van tweeëntwintig Europese landen de competitie aan te gaan.”

Hoe is het selectieproces verlopen?

“Dcypher en NCSC hebben in eerste instantie een selectie gemaakt van MBO, HBO en WO onderwijsinstellingen die uitgenodigd werden om aan de nationale competitie mee te doen in Zoetermeer. Vervolgens heeft Dcypher en team-coaches (UT-Twente, Haagse Hogeschool en Fontys Hogeschool ICT) in overleg het Dutch ECSC-Team (lees Nederlandse selectie) samengesteld op basis van teamprestaties (ranking tijdens de nationale CTF) en persoonlijke performance van de deelnemende studenten.”

Wat is jullie verwachting van jullie deelname?

“De verwachting is dat het een super mooie ervaring gaat worden, enerzijds om contact te leggen met andere Cybersecurity studenten uit Europa en anderzijds vanwege de uitdaging van de CTF-Challenge. Daarnaast hopen we nog een beetje van de Roemeense cultuur te proeven. We gaan voor de hoogst haalbare positie in het eindklassement. Het is moeilijk in te schatten of dat nummer 3 of nummer 20 gaat worden, omdat we als Nederland voor de eerste keer meedoen aan de ECSC. Uiteindelijk is meedoen aan de ECSC een mogelijkheid om de uitblinkers (studenten) in het vakgebied van Cybersecurity een podium te geven waardoor ze doorgroeien naar een volgend niveau. Je hoort het goed: stimulatie is niet alleen goed voor “minimalisten” maar ook voor “bovengemiddelde,” licht Ron toe.

Henne is ook positief. “Mijn verwachting is dat de challenges moeilijk worden, maar wel oplosbaar zijn. De randvoorwaarden lijken allemaal goed geregeld, maar ik weet persoonlijk niet zeker of het technisch zo soepel gaat verlopen als bij de Nederlandse voorrondes.”

Hebben jullie nog een geheim wapen?

“Wat betreft een geheim wapen: ik denk eigenlijk niet dat zoiets bestaat, of er moet een beveiligingsfout in het scorebord zitten ofzo,” grapt Henne. “Het gaat waarschijnlijk gewoon aankomen op welk team het beste a) kan hacken, en b) met elkaar kan samenwerken.”

Tip voor studenten en docenten die dit in de toekomst ook willen doen?

“Meedoen voor studenten (en ook docenten) is zeker niet weggelegd voor minimalisten, opgevers of luiaards. Het vraagt liefde voor het vakgebied (Cybersecurity), doorzettingsvermogen, hoge mate van focus en concentratie, en bereid zijn tijdens je vrije tijd jezelf door te ontwikkelen. Dus niet alleen een leven lang ontwikkelen (tijdens je werk of studie) maar zelfs je (kostbare) vrije tijd hiervoor op willen offeren! Dus begin vandaag nog met jezelf te ontwikkelen op het gebied van: Reverse engineering, Exploitation, Machine Learning, Web security, Programming, Cryptography, Forensics, Networking, Wireless & Radio Hacking, Hardware hacking, Mathematics & Probabilities. Want dit zijn de challenges waarmee je te maken gaat krijgen tijdens de European Cybersecurity Challenge. Happy Hacking!,” aldus Ron.

Reageer op dit bericht