De Hall of Fame na verbouwing weer open: ‘We weten de oude sfeer goed te behouden’

Hall of Fame

Je kent het gebouw in de Spoorzone met de prachtige muurschildering vast wel: de Hall of Fame. Ze zijn in januari 2021 begonnen met het leegruimen van het oude pand, in totaal duurt de renovatie nu 21 maanden. Na een gigantische verbouwing mag het resultaat er wezen en is het skatepark afgelopen maand geopend. Momenteel worden ook de puntjes op de i gezet om de concertzaal in januari te openen. Wij namen alvast een kijkje en spraken met directeur Frederik Theuwis, programmeur Max de Beijer en marketeer Joris van Pol over de verbouwing, de opening van het skatepark en de plannen van ‘de hall’. Lees snel verder.

Dat het pand gerenoveerd werd, was nodig ook. “De daken lekten gigantisch. Het skatepark was vaak dicht vanwege lekkages,” legt Frederik uit. Max voegt toe: “We hebben ook diverse shows moeten verplaatsen vanwege de lekkages. Dat is als programmeur niet fijn natuurlijk.” Inmiddels is het skatepark weer open, kun je weer een drankje drinken in het skatecafé en zijn ze ook druk bezig met de concertzaal waar ze in januari weer concerten en evenementen hebben.

De renovatie van de Hall of Fame was een gigantische klus. “De aannemer zei zelfs dat het goedkoper was om het pand te slopen en opnieuw op te bouwen. Maar het is een monumentaal pand dus dat was sowieso geen optie,” vertelt Frederik. Wat vooral opvalt als je de nieuwe Hall of Fame binnenkomt, is dat het een stuk lichter is. Zo zitten er veel ramen in het dak boven het skatepark en zijn de wanden licht van kleur. “De oude muren vol met graffiti zijn nu helemaal nieuw en fresh. Dat zorgt voor een rare cleane look, maar weten de oude sfeer goed te behouden.”

De eerste shows en opening van het skatepark werd afgelopen maand gevierd met een officiële opening. “Het was supervet,” vertelt Joris. “Er kwamen uiteindelijk zo’n vierhonderd bezoekers op de opening van het skatepark af.” Frederik vult aan: “Wat ik heel gaaf vind, is dat topskaters uit heel het land ons weten te vinden. Dat was sowieso één van de vereisten. Het skatepark moet aantrekkelijk zijn voor iedereen: van beginnende skaters tot de beste skaters van het land. We zijn trots dat skaters uit heel het land ons op eigen initiatief bezoeken.”

Manu spoken word

Nestter hall of fame

(De eerste concerten waren een groot succes.)

Het vernieuwde skatepark

Er is dus ontzettend veel veranderd in de Hall of Fame. Zo is het skatepark van 1430 m² compleet opnieuw ontworpen en opgebouwd! Waar het skatepark voorheen bestond uit twee losse ruimtes, worden alle verschillende disciplines van het skateboarden, inlinen en rolschaatsen in de nieuwe hall gecombineerd. “Er is een houten bowl en dat is vrij uniek voor indoor skateparken. Ook is het skatepark ingericht als een pleintje waar skaters hun creativiteit kwijt kunnen om de objecten in het park te gebruiken. Eigenlijk is het skatepark typisch Tilburgs ingericht, heel veel is best onlogisch,” lacht Frederik.

Joris vult aan: “Het skatepark is gemaakt voor skaters, door skaters. Vrijwilligers en medewerkers hebben meegeholpen aan het realiseren van het skatepark, dat maakt het een bijzonder project.” Frederik legt meer uit over de kernwaarden van het skatepark: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen moet kunnen skaten. Of je nu beginner bent of een gevorderd skater. Daarnaast hadden we als principe om zo min mogelijk ‘rechttoe, rechtaan’ te ontwerpen. Als laatste was het een vereiste dat er veel te ontdekken is voor skaters. We hebben zelfs zaken in het skatepark waarvan we zelf niet eens weten of ze ‘skatebaar’ zijn.” Wat Frederik daarmee bedoelt? “Als skater gebruik je normaal gesproken de straat en de verschillende objecten die je op straat tegenkomt. Dit zijn allemaal objecten die niet bedoeld zijn om op te skaten. Vanuit die gedachte moeten skaters in de nieuwe hall hun creativiteit kwijt en nieuwe dingen ontdekken.”

Vernieuwde skatepark

Concerten in unieke concertzaal

Er is meer vernieuwd dan alleen het skatepark. Er is namelijk ook een hoop gebeurd in de rest van de cultuurfabriek. Hall of Fame is momenteel nog volop bezig met de verbouwing van de concertzaal. Max is al trots als hij in de zaal kijkt: “Onze concertzaal is best uniek, de zaal heeft een capaciteit van rond de 350 mensen. Daarmee kunnen wij het ‘gat’ tussen een horecazaak en poppodium perfect invullen. We kunnen bijvoorbeeld grotere namen, acts en feestjes boeken. Fresku is daar een voorbeeld van. Verder hebben we veel verschillende ruimtes die nu al wel open zijn. Het leuke aan de ruimtes is dat je er veel mee kunt experimenteren. We hebben bijvoorbeeld op 4 november een experiment in het Skatepark met verschillende punkbands. En we kunnen verschillende ruimtes gebruiken voor één evenement.”

Uiteindelijk is het voor Hall of Fame belangrijk om een podium te bieden aan artiesten en verschillende feestconcepten. “Eigenlijk is iedereen met een goed idee welkom bij ons.” De Hall of Fame heeft dan ook een ‘regelloze’ ruimte. “Of je nu een feest, expositie, tentoonstelling, concert of iets heel anders wilt organiseren, dat kan. Op deze manier willen we de creatieve sector via ons een podium geven.” Daarnaast zijn er ook diverse studioruimtes gemaakt in de Hall of Fame. “Hier kunnen bands of artiesten komen repeteren en muziek maken.”

Prachtige plek in de Spoorzone

Eventjes terug in de tijd. Nog voordat de Spoorzone hip & happening was, zat de Hall of Fame al in de Spoorzone. “We zijn toch wel placemakers van dit gebied. Ik denk dat we het gebied een stuk bruisender hebben gemaakt. Daarom vind ik het ook belangrijk dat de gemeente ervoor heeft gezorgd dat we hier kunnen blijven,” legt Frederik uit.

Momenteel is de Spoorzone ook volop in ontwikkeling. Zo ontstaat er een ‘Spoorboulevard’ waar van alles te doen is. “Wij willen ook wel wat meer naar buiten toe. Met een terras en mogelijkheden om buiten te skaten of dingen te organiseren bijvoorbeeld. Maar we willen ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit van de Spoorzone. Daar gaan we de komende tijd wel flink mee aan de slag,” zegt Frederik.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden? Kom de Hall of Fame snel met je eigen ogen bekijken. Of bezoek een van de toffe optredens in het gebouw. Klik hier voor de bomvolle agenda van de cultuurfabriek!

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt bij de Hall of Fame? Check snel de website en volg ze op Facebook en Instagram.