Hans Klok komt naar onze Schouwburg: “Ik ben beroepsbedrieger, maar moet de trucs wel altijd écht uitvoeren!”

portret hans klok

Op zijn tiende verjaardag kreeg hij van zijn opa en oma een goocheldoos. Daarmee begon een leven vol magie en verwondering voor Hans Klok. Nu, ruim veertig jaar later, heeft hij tal van shows gegeven, de hele wereld gezien en de grootste beroemdheden ontmoet. In september staat Hans met zijn nieuwe show Face The Future in onze Schouwburg. Hoog tijd om eens met hem te kletsen.

Dat ik in het goochelen ben gerold, is niet toevallig, maar altijd al mijn bestemming geweest. Als kleine jongen zag ik illusionisten op de televisie en raakte ik gefascineerd door die wereld. Het was een samenloop van omstandigheden die mij tot hier hebben gebracht.”

Magie en mysterie

Met zijn lange, blonde lokken en mysterieuze trucs, laat Hans bezoekers van zijn show vol verbazing achter. Want; hoe doet hij dat toch? “Ik ben beroepsbedrieger, maar moet de trucs wel altijd écht uitvoeren. In de jaren ’80 en ’90 kon ik overal optreden en daar zaten ook weleens mindere shows tussen. Gelukkig was er toen nog geen YouTube of social media en wordt dat gewoon vergeten. Het zal voor bezoekers altijd een raadsel blijven hoe bepaalde trucs in elkaar steken.”

Glitter en glamour

In zijn carrière reisde Hans de hele wereld over en gaf hij tal van shows. “Ik heb naast Madonna gestaan en heb Cher ontmoet, dat soort dingen blijft spannend en bijzonder”, vertelt Hans. Toch is er één moment dat hij nooit meer vergeet: “In 2007 trad ik op in Las Vegas. Pamela Anderson was toen mijn assistent en er waren veel bekende mensen bij aanwezig, zoals Amy Winehouse en Sylvester Stallone. Ik zei toen nog hardop dat ik het zo jammer vond dat mijn vader dit niet kon meemaken. De show begon en ik kwam op. Toen ik door de rook de zaal in keek, zag ik precies in het midden van de zaal, op de middelste rij prominent één stoel leeg. Ik dacht toen: die stoel is voor Klaas, voor mijn vader.”

Goochelaar of illusionist

Wat is eigenlijk het verschil tussen een goochelaar en illusionist? “Ik noem mezelf altijd een illusionist, want dat is veel dramatischer. Een illusionist komt in tienvoud het podium op, met een hoop mooie dames en heren om zich heen en heeft iets mysterieus. Een goochelaar doet de show in zijn eentje. Het laten zweven van objecten of zelfs van mijzelf trok mij altijd al aan. Het spotten met de natuur vind ik geweldig.”

The World’s Fastest Magician

Door zijn vlugge trucs wordt Hans ook wel de Fastest Magician in the World genoemd. “Daar heb ik nog een leuk verhaal over. Voor mijn show in China werd een persconferentie georganiseerd. De meneer die de persconferentie hield, sprak slecht Engels. Ze noemen mij weleens The Fastest Magician in the World, maar hij noemde mij in een zaal vol mensen The Fattest Magician in the World, haha!”

Hans Klok en Hans Lok

In september staat Hans met drie nieuwe shows in onze Schouwburg. Dat is niet de eerste keer dat de illusionist in Tilburg is: “Ik ken Tilburg héél goed. In 2002 heb ik zeven maanden lang opgetreden in het Efteling Theater. Na de show ging ik dan vaak op stap bij de Lollipop, waar het altijd gezellig was.”

In zijn nieuwe show Face The Future creëert Hans een online avatar. “Deze online avatar heet Hans Lok en ontwikkelt al snel een eigen wil. Hij krijgt steeds meer macht en neemt mijn wereld stukje bij beetje over. In de show probeer ik hem om zeep te helpen en ga ik daardoor eigenlijk de confrontatie met mezelf aan, dat zorgt voor veel spannend momenten.”

Dromen en doelen

Op de vraag welke dromen Hans voor zijn toekomst heeft, heeft hij een duidelijk antwoord: “Mijn droom en doel is om het zo lang mogelijk als illusionist vol te houden en hier nog heel wat jaren van te kunnen genieten!”

Meer informatie

Wil jij graag meer weten over de show van Hans Klok in de Schouwburg? Klik dan hier. Je kunt Hans natuurlijk ook volgen op Instagram, zo weet je zeker dat je niets mist!