Hart van Brabant Award voor 150 jarige Koninklijke Sophia’s Vereeniging

Het ruim 80-koppige symphonisch blaasorkest Koninklijke Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand is woensdagavond 21 mei gelauwerd met de Hart van Brabant Award. Het orkest ontving de onderscheiding voor het feit dat het al vele jaren op het hoogste muzikale niveau speelt van orkesten die geen beroepsmatige grondslag hebben. De uitstraling is dan ook navenant: Sophia’s Vereeniging heeft gezien de erkende topkwaliteit een grote betekenis in het muzikale landschap van regio, provincie en zelfs buiten onze landsgrenzen, zo luidt de verdere motivatie voor dit eerbetoon.

Namens de negen samenwerkende gemeenten in Regio Hart van Brabant reikten de burgemeesters Wim Luijendijk van Loon op Zand en Peter Noordanus van Tilburg de Hart van Brabant Award uit aan de voorzitter van Koninklijke Sophia’s Vereeniging, prof. Peter Essers. Dat gebeurde tijdens het concert dat ‘Sophia’ woensdagavond gaf in de nagenoeg uitverkochte Concertzaal in Tilburg.

Reeks bereikte mijlpalen

De toekenning van de Hart van Brabant Award gebeurt in het jaar waarin ‘Sophia’ 150 jaar bestaat. Op 19 februari 2014 was het nl. 150 jaar geleden dat Sophia werd opgericht door de gebroeders jonkheer Arnold en jonkheer Jan-Baptist Verheyen. Bovendien is het dit jaar 75 jaar geleden dat koningin Wilhelmina aan Sophia het predicaat ‘Koninklijk’ verleende. Daarnaast bestaan de jeugdorkesten en de muziekopleiding van Sophia 50 jaar en viert het zogenaamde ‘Klankbord’ zijn 50-jarige bestaan.

Alle bereikte mijlpalen worden in de week van 18 tot en met 25 mei gevierd met bijzondere concerten, exposities en workshops. Eén van die bijzondere concerten vond woensdagavond plaats. In de serie ‘verrassende ontmoetingen’ verzorgde Sophia samen met het wereldberoemde Smolnykoor uit St. Petersburg, het Souvenir Jeugdkoor uit Tilburg en Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia het muzikale programma.

Tijdens een eerdere concertreis naar St. Petersburg gaf Sophia al een gepassioneerde uitvoering van Carl Orffs Carmina Burana ten gehore in de Smolnykathedraal. De combinatie tussen koor en het 80-koppige symfonische blaasorkest was subliem. Vandaar dat het Smolnykoor en Sophia Carl Orffs beroemde werk op woensdag 21 mei nogmaals uitvoerden.