Heavy muziek en in het zwart gehulde goedzakken: alles wat je moet weten over Roadburn Festival 2023!

De Tilburgse binnenstad kleurt dit weekend zwart. Roadburn Festival brengt namelijk tussen de 5.000 en 6.000 festivalgangers uit zo’n vijftig landen naar de stad. Ruim 75% van de bezoekers komt niet uit Nederland. Vaak in het zwart gehuld en het hele weekend genietend van liveperformances in het genre heavy muziek. Alles wat je moet weten over Roadburn Festival 2023 lees je in dit artikel. 

Van 20 t/m 23 april komen festivalgangers dus van heinde en verre naar onze stad. Brazilië, Argentinië, Canada, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Engeland: je kunt het zo gek niet bedenken of er komen Roadburn-gangers vandaan. Dat maakt het festival ook zo bijzonder. Tilburg is een lang weekend hét walhalla van verschillende heavymuziekstromingen. Ook bijzonder: veel festivalgangers komen alleen naar het festival en hebben door de jaren heen bijzondere vriendschappen opgebouwd die tijdens dit weekend gevierd worden.

Je zou zeggen dat het een redelijk incrowd festival is, maar niets is minder waar. Inderdaad, de meeste festivalgangers komen niet uit de regio en kopen kaartjes om een weekend lang de vetste optredens te ervaren, maar toch wordt de hele stad bij het festival betrokken. De organisatie rondom het festival pakt daar dit jaar nog eens extra voor uit door ondernemers uit de hele stad te betrekken met een offroad programma.

Roadburn OFFROAD

Het OFFROAD programma is een aanvullend programma dat tijdens Roadburn Festival plaatsvindt. OFFROAD heeft als doel om de stad en Tilburgers dichter bij Roadburn te krijgen en vice versa. Op verschillende locaties in de stad vind je pop-up concerten, activiteiten, speciale menu’s, kortingen en veel meer. Zo kun je als Tilburger ook zonder een kaartje voor het festival veel meekrijgen van dit geweldige evenement.

Zo zijn er optredens bij Little Devil, in de Kraakkelder, bij LOC Brewery, Cul de Sac, The Cat’s Back, Kafee ’t Buitenbeentje en Steck013. Ook is er een speciale clubavond georganiseerd bij Club Smederij. Maar er wordt bijvoorbeeld ook een Vintage Market georganiseerd in de Oranjestraat en verschillende horecazaken stellen bijzondere menu’s of kortingsacties samen. Zo kun je bij Intermezzo terecht voor speciaal Roadburn ijs en transformeert Rosalie aan de Korte Heuvel iedere ochtend in The Roadburn Breakfast Club waar festivalgangers (en Tilburgers) in Roadburn-style kunnen genieten van een heerlijk ontbijt. Ook bij een hoop andere horecazaken geniet je van leuke Roadburn-deals.

De muziek tijdens Roadburn

Je hebt het al een aantal keer gelezen in dit artikel, maar Roadburn Festival is dus een heavy music festival. Dat kan misschien wat ‘vaag’ klinken en dat is het misschien ook. Roadburn Festival laat zich namelijk niet vangen bij een bepaald genre. Er is heavy metal, metal, rock, punk, jazz, klassieke muziek maar vooral een combinatie van dit alles. Er zijn zowel optredens van bands die worden gekwalificeerd als het beste van het beste in de scene als performances van opkomend talent.

De optredens vinden voornamelijk plaats in en rondom Poppodium 013, maar ook op andere locaties in de stad. Denk bijvoorbeeld aan de Hall of Fame, Paradox, V39 & Schouwburg Concertzaal Tilburg, los van het OFFROAD programma.

Roadburn Camping in het Spoorpark

Aangezien het festival meerdere dagen duurt en het gros van de bezoekers niet uit onze stad – laat staan Nederland – komen, blijven de meeste festivalgangers slapen in de stad. Van woensdag 19 april tot maandag 24 april wordt een deel van het Spoorpark omgetoverd tot Roadburn Camping. Ook vinden er optredens plaats op de Roadburn Camping, namelijk op vrijdag en zaterdag rond het middaguur. Deze optredens zijn gratis te bezoeken. Daarnaast wordt er in de ochtend achtergrondmuziek gedraaid zodat de bezoekers volledig in Roadburn-sferen ontwaken en kunnen genieten van hun ontbijt. Overigens is het Spoorpark tijdens Roadburn Festival gewoon geopend voor mensen die eventjes willen wandelen, sporten of iets willen gaan eten of drinken bij het T-Huis.

Leer de Roadburn-gangers kennen

Zoals je leest, heeft het festival ook voor de Tilburger veel te bieden. Het is alleen al de moeite waard om lekker de stad in te gaan en neer te strijken op het terras. Ga daar vooral het gesprek aan met de festivalgangers. Ze zien er wellicht wat imponerend uit met hun zwarte outfits, tatoeages en piercings, maar het zijn vrijwel allemaal goedzakken die met een hoop passie kunnen vertellen over muziek, maar ook de liefde die zij inmiddels voor de stad Tilburg hebben. Want hoewel je het misschien niet door hebt, de bezoekers van Roadburn zien onze stad als dé plek waar zij één weekend per jaar eventjes alles kunnen vergeten, genieten van de muziek en volledig zichzelf kunnen zijn.

Meer informatie

Wil jij nu meer informatie over dit schitterende festival of zelf een aantal optredens bezoeken? Er zijn nog kaarten beschikbaar. Daarnaast is er zoals je in dit artikel hebt gelezen van alles te doen in de stad om het festival beter te leren kennen. Daar kun je gratis genieten van een mooie kennismaking met Roadburn Festival.

Alles over het programma, timetables, tickets en antwoorden op al je vragen vind je op de website.

Wil je nu tijdens het festival helemaal op de hoogte blijven van optredens en hoe bezoekers het festival ervaren? Volg Roadburn Festival dan ook op Instagram.