Heel horeca Tilburg schaart zich achter plannen zomercarnaval: ‘Uniek dat we dit stadsbreed voor elkaar krijgen’

zomercarnaval tilburg

Wat hebben we de grotere evenementen de afgelopen anderhalf jaar moeten missen. Maar als het aan de Tilburgse horeca ligt, worden er komende zomer al prachtige evenementen georganiseerd. Zo kwamen de horecaondernemers van Café de Baret, Studio en Live Tilburg in februari met het idee om zomercarnaval te organiseren. En wat blijkt: alle horeca in de Tilburgse binnenstad lopen warm voor dit idee.

Een van de initiatiefnemers – Sebastiaan Groen – heeft goede hoop voor een groen-oranje feest in het tweede weekend van juli. “Als we de berichten mogen geloven, worden er de komende weken een miljoen prikken gezet. Ook het feit dat het kabinet de terrassen weer deels opent, geeft me de indruk dat we vanaf nu weer teruggaan naar het normaal.”

Noteer dus allemaal 9 tot en met 11 juli in je agenda. Dan barst er een groot groen-oranje feest los in de binnenstad. “Alle horeca in de binnenstad is gigantisch positief. Ik denk dat het uniek is dat we dit stadsbreed voor elkaar krijgen. Alle horecazaken staan te popelen om evenementen te organiseren.”

‘We hebben carnaval gemist’

Afgelopen jaar hebben we helaas niet kunnen genieten van een hossende massa in de binnenstad. Carnaval ging door het coronavirus uiteraard niet door. “Iedereen heeft carnaval gemist, dus we vonden het zonde om dit feest dat bij zoveel Tilburgers in hun hart zit niet in te halen.”

En dus werd er gekozen voor het weekend voor de Tilburgse kermis. “Normaal gesproken investeert de horeca veel in de kermis. Denk aan podia, artiesten en andere zaken om het evenement groots aan te pakken. Doordat we het weekend voor de kermis kiezen als carnavalsweekend, kunnen horecazaken één keer investeren in hun kermisopstelling en hier twee weekenden van profiteren.”

De initiatiefnemers roemen ook de opstelling van de gemeente Tilburg. “Normaal gesproken is het weekend voor de kermis altijd een rustig weekend. Nu heeft de gemeente ons al laten weten dat als de coronamaatregelen het toelaten, we los mogen met zomercarnaval.”

Want die coronamaatregelen, blijven natuurlijk altijd in het achterhoofd zitten. “We hopen dat we volle bak kunnen gaan feesten. Maar als de maatregelen het dan niet toelaten, vieren we het op kleinere schaal binnen de dan geldende regels. Maar dat er carnaval gevierd gaat worden, is zeker.”

‘De carnavalsstichting draagt het ook mee uit’

Maar wat kun je dan verwachten in het tweede weekend tijdens juli? “Eigenlijk verplaatsen de kroegen hun gewone carnavalsprogramma naar het tweede weekend van juli. Dus wat je ‘normaal’ gewend was van de kroegen tijdens carnaval, kun je nu ook verwachten. Maar hopelijk dan met zon en warm weer in plaats van kou.”

De traditionele carnavalsevenementen zoals d’n Inhaol, Haandeschudde en d’n Opstoet staan niet op het programma tijdens zomercarnaval. “Carnaval is natuurlijk een feest van tradities en dat moeten we vooral zo houden. Tilburg kleurt dat weekend groen-oranje en gaat volop feesten, maar de traditionele carnavaleske evenementen ontbreken. Maar uiteraard is het al prachtig dat al die carnavalsverenigingen weer de kans krijgen om samen te komen en het feest te vieren.”

De initiatiefnemers zijn dan ook trots dat de carnavalsstichting zomercarnaval ondersteunt. “Ze gaan het ook echt mee uitdragen en promoten. Ze vinden het prachtig om te zien dat wij als horeca ervoor gaan zorgen dat het groen-oranje gevoel komende zomer leeft.”

Meer informatie

Wij hopen natuurlijk van harte dat het zomercarnaval op een zo groots mogelijke manier plaats kan vinden. We blijven de ontwikkelingen rondom het evenement dan ook nauwlettend in de gaten houden.

Volg ons dan ook vooral via Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van updates rondom zomercarnaval en alle leuke nieuwtjes, events en vacatures in Tilburg.