Heel tof: er komt mogelijk een openbaar zwembad in de Piushaven

openbaar zwembad

Een openbaar natuurzwembad in de Piushaven: wij zien het al helemaal voor ons. Zo ook de initiatiefnemers van Swim to Fight Cancer die pleiten voor zo’n openbaar zwembad in de stadshaven. Maandag presenteerden zij hun plan aan de gemeenteraad en daar werd positief op gereageerd. 

Foto: zwemmen in Parijs

Hoewel zwemmen in de Piushaven jarenlang werd gedoogd, is het sinds dit jaar verboden en wordt er gehandhaafd op recreanten die toch in de haven zwemmen. De Piushaven (en het Wilhelminakanaal) wordt namelijk veel bevaren door boten en er kan ook een hoop afval op de bodem liggen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en aangezien gemeente Tilburg eindverantwoordelijke is, hebben ze besloten om zwemmen in de haven te verbieden.

Enfin: zonde voor alle Tilburgers die met lekker weer graag een verfrissende duik nemen in de Piushaven. Maar er is een oplossing: een openbare gratis zwemgelegenheid in de Piushaven door het water af te zetten met pontons. Zo kunnen mensen veilig zwemmen in de bruisende haven. Hier blijkt ook behoefte aan: honderden Tilburgers spraken al hun steun uit richting het plan.

Inspiratie opgedaan in Berlijn en Parijs

De initiatiefnemers deden inspiratie op in Berlijn en Parijs. In deze steden is namelijk al zo’n zwemgelegenheid met pontons gerealiseerd in natuurwater. Ook daar maken recreanten kosteloos gebruik van het zwembad. Een gratis zwemgelegenheid an sich past goed bij onze stad, vinden de initiatiefnemers. Tilburg is immers een van de weinige steden in het land zonder gratis openbare zwem- en recreatieplaats in de omgeving van de binnenstad.

Gemeenteraad positief

De gemeenteraad is positief over het idee maar heeft nog wel een aantal mitsen en maren. Maar de initiatiefnemers zijn goed voorbereid en hebben al een hoop voorwerk gedaan. Zo hebben ze meerdere keren het water van de haven getest (en die blijkt buitengewoon schoon). Ook verwachten de initiatiefnemers door hun grondige voorwerk maar zo’n vier weken nodig te hebben voor de aanleg.

Er zijn ook al politieke partijen die een motie willen indienen om het zwembad als pilot doorgang te laten vinden. Verschillende politieke partijen zouden deze motie steunen, volgens website Tilburgers.nl. Op maandag 15 juni is er weer een nieuwe raadsvergadering en wordt bekend of het idee een meerderheid vindt in de gemeenteraad.

Wij zijn voor! Zeker met het oog op de vele Tilburgers die hun vakantie dit jaar waarschijnlijk in eigen stad vieren, zou er geen beter moment zijn om een openbaar zwembad in de Piushaven te openen.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van dit plan? Zorg dan dat je Swim to Fight Cancer Tilburg volgt op Facebook.