Heklucht in Tilburg: een handig kunstwerk

Deze week worden zes Hekluchten geplaatst in Tilburg. Een Heklucht is een roestvrijstalen fietsbeugel met een ingebouwde fietspomp in een van de poten. Het is een handig kunstwerk dat gebruikt kan worden om fietsbanden mee op te pompen. De Tilburgse hekluchten staan verspreid door de gehele stad: in het centrum tegenover de fietsbeugels bij Stadskantoor 1, op de Oude Markt, bij zwembad Stappegoor, Winkelcentrum Wagnerplein, Station Reeshof en Station Tilburg-West. Een Heklucht kost 2.500 euro per stuk.

Provincie en regio
“Een handige beugel, maar ook best duur”, zegt wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer). “Wij hebben de provincie daarom gevraagd deze voorziening te subsidiëren. De provincie heeft toegestemd een bijdrage te leveren. Al vrij snel bleek dat de andere gemeenten in de regio Midden-Brabant ook interesse hadden in de Heklucht. Gezamenlijk is vervolgens afgesproken dat er in de regio vijftien exemplaren worden geplaatst.” In Tilburg worden zes stuks geplaatst, in Waalwijk drie stuks en in Gilze Rijen, Dongen, Loon Op Zand, Oisterwijk, Hilvarenbeek en Goirle één Heklucht per gemeente. De provincie betaalt de helft van de kosten en de andere helft wordt betaald uit het Regionaal Activiteitenfonds Verkeer en Vervoer. Ook het beheer en onderhoud wordt het eerste jaar op deze wijze betaald.

Aanleiding
In 2008 besprak de raadscommissie Fysiek de plannen van het college om het aantal fietsbeugels in Tilburg fors uit te breiden. Het Tilburgse gemeenteraadslid Paulus Oerlemans van GroenLinks wees de commissie op een kunstwerk dat bestond uit een fietsbeugel met een ingebouwde fietspomp. De Heklucht is ontstaan vanuit een kunstproject in de Haagse wijk Ypenburg en won in 2006 de Nederlandse Designprijs. Wethouder verkeer en vervoer, Johan van den Hout, was meteen enthousiast en heeft er vervolgens voor gezorgd dat er nu zes exemplaren in Tilburg worden geplaatst.