Helden van Rondje Tilburg #1

Dat Rondje Tilburg écht voor iedereen is, bewijst Henk van der Markt. Deze echte Tilburger loopt al van jongs af aan vele kilometers en is dan ook een wandelliefhebber van het eerste uur. De nu 72-jarige Henk gaat tijdens ons eigen Rondje Tilburg op 4 mei de 40 kilometer wandelen: een prestatie van formaat!

Hoewel Henk door zijn lichaamsbouw, hij is 1.64 meter lang en heeft verhoudingswijs korte benen, niet de snelste loper is, wandelt hij met veel plezier. Volgens hemzelf drukte een kennis van hem het mooi uit: ‘Henk, je bent een boom van een vent, alleen te kort afgezaagd!’ Dat dit hem niet hindert in zijn wandelen, blijkt wel uit zijn vele deelnames aan onder meer de Nijmeegse vierdaagse. Vanaf de eerste keer dat hij meedeed aan het bekende evenement in de Gelderse stad (in 1998) begon zijn passie voor wandelen zich echt te ontwikkelen.

Een aantal jaren geleden kreeg hij last van zijn hart en na een operatie waarbij vier omleidingen werden geplaatst, moest hij tijdelijk zijn wandelschoenen in de kast houden. Maar nadat dat probleem verholpen was, heeft Henk het lopen weer opgepakt en het jaar daarop wederom de Nijmeegse vierdaagse uitgelopen!

In 2012 zocht hij een mooi trainingsevenement in zijn eigen regio en kwam toen het Rondje Tilburg tegen. Een evenement met wandelroutes en in ‘zijn’ Tilburg kon Henk niet aan zich voorbij laten gaan. Als ideale training voor zijn geliefde vierdaagse in Nijmegen gaat hij dit jaar voor de 3e keer het Rondje Tilburg lopen. In aanloop naar 4 mei gebruikt hij onze vorige routes om zich optimaal voor te bereiden op zijn aankomende evenementen.  Hierover zegt hij: ‘In 2012 liepen we met een grote boog, met de wijzers van de klok mee, om Tilburg heen. Een mooie route met veel natuur. Vorig jaar lag het parcours meer ten zuiden van de stad, waarbij we Goirle, Riel en Alphen aandeden. Een prachtige tocht door een mooi stukje Brabant. ‘

Helemaal van een leien dakje gaat het lopen tegenwoordig niet meer: ‘Helaas begin ik wat last te krijgen van artrose aan mijn voeten. Het lopen gaat dus niet meer geheel pijnloos. Op advies van mijn orthopeed loop ik nu met MBT-schoenen, wat een behoorlijke verlichting geeft,’ zo liet Henk aan ons weten.

Net als wij heeft Henk zin in het Rondje Tilburg: ‘ik heb de route voor dit jaar bekeken en deze ziet er veelbelovend uit: richting Oisterwijkse vennen en Moergestel. ‘Als het droog blijft, belooft het een prachtige dag te worden!’ En daar sluiten we ons helemaal bij aan! We wensen Henk veel succes op 4 mei en tijdens de Nijmeegse vierdaagse waarvoor hij wéér in training is. Ondanks zijn leeftijd van 72 jaar heeft hij het plezier in het wandelen en in Rondje Tilburg nog niet verloren, iets waar we trots en blij om zijn!