Henri Swinkels nieuwe directeur-bestuurder Kunstloc Brabant

Met veel genoegen maakt Kunstloc Brabant bekend dat Henri Swinkels per 1 januari in dienst treedt als directeur-bestuurder van Kunstloc Brabant. Henri Swinkels wordt de opvolger van Chris van Koppen, de huidige directeur-bestuurder, die met pensioen gaat. Kunstloc is blij met een ervaren bestuurder als Swinkels verder te kunnen bouwen aan kunst en cultuur Brabant.

Henri Swinkels

“Henri Swinkels is thuis in Brabant en ademt kunst en cultuur. Een gedreven mens met visie die sterk is in het bouwen van bruggen. Hij kan mensen meenemen door de kracht van de verbeelding aan te boren en met koel hoofd en warm hart Kunstloc leiden en doorontwikkelen.” (Frédérique Bijl, voorzitter Raad van Toezicht).

Nieuwe directeur-bestuurder Kunstloc Brabant

Henri Swinkels was van 2015 tot 2019 Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur bij de provincie Noord-Brabant. Vanuit die functie heeft hij Kunstloc goed leren kennen.

“Ik sta te popelen om bij Kunstloc aan de slag te gaan. Het is een prettige, professionele organisatie waarin kennis van zaken wordt gecombineerd met liefde en passie voor kunst en cultuur. Het is nu een extra spannende tijd, maar ook een tijd waarin we met elkaar herontdekken wat er werkelijk toe doet. Die ontdekkingstocht behoort naar mijn mening tot de expertise van het kunst- en cultuurveld. Ik geloof heel sterk in de toekomst van Kunstloc en de belangrijke rol van kunst en cultuur in de Brabantse samenleving.” (Henri Swinkels)

Als gedeputeerde lanceerde Swinkels ‘De Wet op Behoud van Creativiteit’. Een manifest dat het belang van creativiteit en verbeeldingskracht voor de samenleving onderschrijft, getekend door ambassadeurs uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Een visie die hij met Kunstloc deelt. Ook verhoogde hij de cultuurbudgetten substantieel en zorgde hij voor meerjarige ondersteuning van amateurkunstinstellingen in het cultuurveld.

Voordat hij gedeputeerde werd, was Swinkels fractievoorzitter en raadslid voor de SP in Vught en fractiemedewerker bij de SP Tweede Kamerfractie. Henri is afgestudeerd als evolutiebioloog en werkte voor zijn politieke carrière onder meer als opleidingscoördinator bij de Nederlandse Politiebond (NPB).

Afscheid Chris van Koppen

Henri Swinkels volgt Chris van Koppen op die de laatste 10,5 jaar aan het roer van de organisatie stond. Van Koppen begon in de zomer van 2010 als directeur bij de toen gloednieuwe organisatie bkkc – brabants kenniscentrum kunst en cultuur. Onder zijn leiding kwam in 2018 de fusie tussen Kunstbalie en bkkc tot Kunstloc Brabant tot stand, waardoor de dienstverlening van Kunstloc het hele culturele werkveld beslaat: van amateurkunst tot professionele kunst en van cultuureducatie tot de inzet van kunst en cultuur in andere domeinen.

“Ik ben heel blij dat Henri mijn taken overneemt. De afgelopen twee jaar hebben we gebouwd aan een nieuwe organisatie waar elders in het land jaloers naar wordt gekeken. Kunstloc komt nu in een nieuwe fase. Ik heb er alle vertrouwen in dat Henri met nieuw elan verder kan bouwen aan Kunstloc en aan de cruciale positie van de organisatie in het Brabantse culturele veld.” (Chris van Koppen)

Chris van Koppen neemt 4 maart officieel afscheid met het symposium Nieuwe Mythes

Meer informatie

Wil je meer informatie over Kunstloc Brabant? Check even de website.