Herma Timmer dirigent vrouwenkamerkoor Cantilare

Herma Timmer is dirigent geworden van het Tilburgs Vrouwenkoor Cantilare. Zij nam in het lustrumjaar het directiestokje over van Marcell Vroeijenstijn, die de leiding van het koor had sinds de oprichting in 2004. Herma is woonachtig in Goirle.

Vanaf haar vroegste jeugd speelt muziek al een belangrijke rol in Herma's leven. Op 17-jarige leeftijd werd ze voor hoofdvak dwarsfluit toegelaten op het conservatorium. Ze besloot echter op het laatste moment muziektherapie te gaan studeren aan de Kopse Hof te Nijmegen. Na haar afstuderen was ze enige tijd als therapeute werkzaam. De muziek bleef echter trekken. Daarom begon ze een studie klassieke zang bij Maria Acda aan het Conservatorium Utrecht. Deze studie sloot ze in 1997 af. In 2006 startte zij met de opleiding Koordirectie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Sinds 1997 is Herma werkzaam als zangdocente en als dirigent van verschillende kamerkoren. Als dirigent heeft ze uiteenlopende programma's verzorgd met muziek van de renaissance tot de 20e eeuw. Haar voorliefde gaat uit naar klassieke muziek waarin elementen van de volksmuziek te horen zijn. Naast haar werk als docent, dirigent en coach brengt ze samen met gitarist Eddie Franken een Spaans liedprogramma genaamd Canciones Espagnoles.

Op de vraag waarom zij muziek wil maken, antwoordt Herma: “In de auto, op weg naar een repetitie in Nijmegen, hoorde ik op de radio Jenny Arean (Zing dan, al zit alles je tegen, zing dan een lied. Zing dan en laat de wereld horen: dit is mijn lied). Misschien is dit wel de kern van waarom ik muziek wil maken: om aan hetgeen in ons leeft aan emoties en ervaringen een stem te geven en dit te delen met anderen. Het liefst doe ik dat met een koor.

In het dirigeren komen veel dingen samen die me boeien: de ontdekkingsreis door de partituur en hoe deze muzikaal en vocaal vorm te geven. Vervolgens is er het koor, een dynamisch gegeven. Hoe bespeel je dit levende instrument en hoe ontwikkel je een koorklank waarbij de individuele stemmen een plek krijgen in een geheel dat meer wordt dan de som der delen?

Ik hoop met Cantilare nieuwe muzikale werelden te ontdekken en deze met u te mogen delen. Graag laat ik u kennis maken met onbekendere vrouwenkoormuziek. Ik heb een voorkeur voor muziek op het snijvlak van klassieke en volksmuziek. Ik hoop dat we mooie, sfeervolle en afwisselende programma’s voor u mogen gaan maken.”