Hermann Nitsch centrale gast op festival Incubate

De Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch is hoofdgast op het Tilburgse festival Incubate. Het festival voor de onafhankelijke cultuur zal van 13 tot 20 september een uitvoerig kunstenprogramma opdragen aan deze multidisciplinaire kunstenaar.

Hermann Nitsch is de belangrijkste vertegenwoordiger van het Weens Aktionisme en vooral bekend om zijn Orgien-Mysterien-Theater. Dit zijn performances waar de kunstenaar theater, muziek en schilderkunst vermengt met oude offerrituelen. Tijdens deze Aktionen wil de kunstenaar alle zintuigen van de omstander zoveel mogelijk prikkelen. Zijn radicale werkwijze levert hem evenveel bewonderaars als tegenstanders op.

Vijftig jaar geleden zag de eerste Aktion het levenslicht, Sinds de jaren zeventig organiseert Nitsch zijn performances voornamelijk op het landgoed van zijn kasteel. Tijdens Incubate geeft Nitsch voor het eerst sinds lange tijd weer een performance in Nederland.

Hermann Nitsch laat zich in zijn werk sterk beïnvloeden door schrijvers als Markies de Sade en Sigmund Freud, schilders als Edvard Munch en Paul Cézanne en componist Richard Wagner. Op zijn beurt is Nitsch weer een dankbare invloed voor hedendaagse kunstenaars.

Incubate laat tijdens het festival de gehele breedte zien van het oeuvre van Hermann Nitsch. Hij zal een performance uitvoeren, een orgelconcert geven in de Pauluskerk en Museum De Pont toont zijn schilderijen. Daarnaast brengt het festival artiesten die beïnvloed zijn door de Oostenrijkse kunstenaar zoals Franko B, Jean-Louis Costes en Lasse Marhaug. Ook kunststudenten gaan met zijn invloeden aan de slag.

Met dit programma wil Incubate zijn publiek inzicht te geven in een kunstenaar die van groot belang is voor de hedendaagse kunsten.