Het aftellen tot de Europese Jeugdkampioenschappen bowlen bij Dolfijn Tilburg is begonnen

EKJ Bowlen

Volgende week verzamelen er 120 talentvolle bowlers uit heel Europa in Tilburg om na ruim 2 jaar de strijd weer met elkaar aan te gaan. Van 11 tot en met 18 september vinden de Europese jeugdkampioen bowlen plaats in bowling Dolfijn – The Plays To Be -. Tot die tijd zijn er ook leuke activiteiten georganiseerd rondom het EKJ bowlen in Tilburg. 

Tilburg bowlingstad

Met een prachtig 24-baans centrum, maar liefst 3 verenigingen, een jaarlijks internationaal toernooi en een erelijst om u tegen te zeggen mag Tilburg zich met recht een bowlingstad noemen. Geen beter podium in Nederland dus voor de beste bowlers uit 22 landen om voor goud te gaan! Onder hen ook de 4 meisjes en 4 jongens van het Nederlands team. De EKJ stonden oorspronkelijk in april 2020 al op de kalender in Tilburg, maar kon helaas niet doorgaan omdat corona roet in het eten gooide. De voorbereiding die dus in 2019 al startte, is na de laatste lockdown hervat met vele trainingen op de Tilburgse banen. Zaterdag 4 september staat de laatste gezamenlijke training voor de U18 selectie op het programma in Dolfijn, waarna het team vrijdag 10 september verzamelt in Van der Valk Tilburg. Op dat moment zijn de meeste concurrenten al in Nederland.  

Covid-19 blijft rol spelen

Helaas heeft de organisatie moeten besluiten de spectaculaire finaledag in de Koepelhal te annuleren, in verband met de risico’s van Covid-19. Daarnaast is toegang tot het bowlingcentrum enkel mogelijk voor supporters van de diverse landen.

Om inwoners van Tilburg toch kennis te laten maken met de bowlingsport en deze jeugdkampioenschappen, staat van 2 tot en met 8 september een mobiele bowlingbaan op het Pieter Vreedeplein in het centrum van de stad. Hier worden bezoekers uitgedaagd om zelf een strike te gooien en ontvangen zij meer informatie over de kampioenschappen die in hun stad worden georganiseerd.

Warmdraaien

Na de training op 4 september neemt de selectie het nog op in een wedstrijd tegen de bowlers van BT De Doordouwers, het Tilburgse team dat bestaat uit bowlers met een verstandelijke beperking. In de middag verzamelt een deel van het team zich op het Pieter Vreedeplein, om op de mobiele bowlingbaan te laten zien wat ze kunnen.

Kampioenschappen

Het is de opmaat naar de echte kampioenschappen die op 12 september officieel van start gaan. De deelnemers aan de EKJ strijden een week lang in diverse events: Singles, Doubles, Teams en Masters. Nederland was tijdens het laatste EKJ (Wenen, 2019) het beste land, samen met Finland. Dat EKJ won het team 2x goud, 1x zilver en 3x brons. Dit jaar kent het team 5 debutanten, onder wie de 16-jarige Vince van der Loo uit Hilvarenbeek.