Het ambacht van Jan Taminiau

Rachel blogt over Jan Taminiau

Hij is geboren in Goirle, studeerde in 2001 af aan de modeafdeling van Artez in Arnhem en richtte in 2003 zijn eigen label op waarmee hij tegenwoordig  prinses Maxima en Lady Gaga tot zijn klanten mag rekenen. Ik heb het natuurlijk over modeontwerper Jan Taminiau.

Ik ben al heel lang een grote fan van zijn romantische ontwerpen. Ik was dan ook erg blij toen ik hoorde dat er een tentoonstelling van hem zou komen in het Textielmuseum in Tilburg. Tijdens deze tentoonstelling, ‘Het ambacht van JANTAMINIAU’, worden 4 verschillende collecties getoond die hij in het TextielLab, de werkplaats van het museum, heeft gemaakt. Hij is dol op techniek en ingewikkelde combinaties van materialen en wil graag het onmogelijke mogelijk maken.

Toen ik de zaal binnenkwam, liep ik gelijk tegen 5 ontwerpen van de collectie ‘Follies’ op. Ze staan in het midden van de tentoonstelling als pronkstukken. De ontwerpen komen uit 2007 en zijn op stapels houten inklaptafels tentoongesteld. Ernaast liggen iPads waar je als bezoeker kan zien hoe het model, zijn muze Sylvia van der Klooster, de kledingstukken zo verandert, dat ze een hele nieuwe functie krijgen.
Een andere collectie, de collectie ‘Irradiance’, wordt tentoongesteld als een soort peepshow in een donkere ruimte waarbij je kleine luikjes omhoog kan duwen om zo de collectie te zien. Jan Taminiau maakte deze collectie in 2011 voor de opening van de Amsterdam Fashion Week. Deze collectie, met veel antraciet en wit, is absoluut mijn favoriete collectie!
Naast de collecties is er ook een film van Roel van Tour te zien over Jan Taminiau en zijn werkproces.

Ik heb de tentoonstelling afgelopen week voor de tweede keer bezocht en raad jullie allemaal aan om ook een kijkje te gaan nemen. Ik vind het erg leuk om te zien dat een Internationale modeontwerper graag zijn collecties wil tentoonstellen in ‘ons’ Tilburg.
De tentoonstelling is helaas nog maar tot en met 27 januari te bezoeken maar met dit koude weer is het absoluut geen straf  om de hele dag lekker in het museum rond te lopen.

Ben erg benieuwd wat jullie van de tentoonstelling (gaan) vinden.

 

Elke twee weken verschijnt haar nieuwe verfrissende blog van Rachel op Tilburg.com.