Het Avontuur van de Vogeltjesbuurt wint Brabantse Cultuurprijs

Vanmiddag is bekend gemaakt dat onze film Het Avontuur van de Vogeltjesbuurt de Brabantse Cultuurprijs 2014 in de wacht heeft gesleept!  In 2013 maakten B_in motion en MovedMedia samen met de buurtbewoners deze documentaire waarin je de mensen leert kennen. Ze vertellen over hun mooiste en verdrietige momenten, de avonturen, smokkelverhalen en andere streken. Bovendien laten ze het ook zién, want de bewoners brachten de buurt terug in de jaren dertig en zeventig van de vorige eeuw.

De Vogeltjesbuurt stond lang bekend als een buurt waar je maar beter niet kon komen, maar de laatste jaren is dat beeld enorm veranderd. TIWOS knapte de wijk grondig op en betrok daar vanaf dag één de bewoners bij in een intensief participatieproject. Alles moest anders in de Vogeltjesbuurt, maar het moest wél hetzelfde blijven… En dat is precies gelukt: de bewoners zijn gelukkig met hun nieuwe huizen met een geheel nieuw interieur en zijn vast van plan om de sfeer in de buurt te houden zoals die altijd al was.

Aan de Brabantse Cultuurprijs is een bedrag van €20.000,00 verbonden. Dat bedrag is zeer welkom voor het vervolg op de film die in de maak is voor Omroep Brabant. De tiendelige tv-serie ‘Goud in de Grond’ over de veranderingen bij de buurtbewoners na de grondige opknapbeurt.
Het juryrapport
De samenwerking tussen bewoners en professionele cultuurmakers resulteerde in bijzonder een document dat een herwaardering geeft van de wijk. Het bevat nostalgie maar is zeker ook toekomstgericht. Alle connecties in de wijk zijn ingezet om tot een mooi genuanceerd beeld van de bewoner van de Vogeltjesbuurt te komen. Er zijn nieuwe relaties ontstaan. De jury waardeert de wijze waarop de cultuurmakers de artistieke regie hebben gevoerd, de bewoners staan echter in het hele project centraal.