Het Bels Lijntje wordt twee meter breder

werkzaamheden Bels Lijntje

Het fietspad het Bels Lijntje wat dit jaar haar 150e verjaardag viert, gaat flink veranderen. Wat nu anderhalve meter breed is, wordt na de werkzaamheden drie en een halve meter breed.

De werkzaamheden aan het fietspad gaan vier keer drie weken duren. De eerste verbouwing start op 20 maart. Tijdens de werkzaamheden is het betreffende gedeelte van het fietspad helemaal afgesloten. Dit geldt ook voor de Oude Rielsebaan tussen de Marga Klompéweg en de A58. Het doorgaand fietsverkeer wordt omgeleid via het bedrijventerrein Katsbogten.

Jubileum

In 2017 bestaat Bels Lijntje 150 jaar, een jubileumjaar. Dit is een bijzondere aanleiding voor Coöperatie Bels Lijntje, de zeven gemeenten en de pas opgerichte Stichting Bels Lijntje 150 jaar om plannen te ontwikkelen om deze mijlpaal te vieren. Zo kan het fietspad uitgroeien tot het langste grensoverschrijdend bijenlint van Europa waarvan honingbijen, wilde bijen, vlinders en andere insecten kunnen profiteren.

Bels Lijntje

Tot 1865 werd het hele gebied tussen Turnhout en Baarle-Nassau beheerst door uitgestrekte heidevelden. In dat jaar werd gestart met de aanleg van de spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg en werd het station Weelde-Merksplas (ten zuiden van de Steenweg op Zondereigen) gebouwd. De spoorlijn werd aangelegd en uitgebaat door de “Grand Central Belge”, waardoor de spoorlijn in de (Noord-Brabantse) volksmond “Bels lijntje” werd genoemd. In 1989 werd er bestrating over de bedding gelegd en werd de spoorlijn een fietspad.