Het buzzt in Tilburg: ‘Er gebeurt iets en dat moet je meemaken’

In de rubriek ‘Ongezouten’ bieden we een podium aan ambassadeurs van Tilburg. Tilburgers die iets toevoegen, haar mooier maken en ervoor zorgen dat er over de stad gesproken wordt. Zij geven hun ongezouten mening over wat hen bezighoudt, de ontwikkelingen in de stad en alles daartussen. De eerste ongezouten mening is die van Patrick Kokx: radiomaker, directeur van Festival Mundial en een van de oprichters van KermisFM.

Foto: Frans la Haye

“Er wordt echt keihard gewerkt om de stad nog beter te maken”

Op zijn achttiende verhuist Patrick voor zijn studie journalistiek naar Tilburg. Voor werk wijkt hij nog wel eens uit naar een andere woonplaats. Toch keert hij altijd weer terug. Hij heeft een onvoorwaardelijke liefde voor muziek, festivals en voor Tilburg. “Het is het plezier in deze stad, die sfeer. Dat bourgondische stopt toch wel echt bij de rivieren. Heel cliché, maar het is wel gewoon waar. Mensen groeten elkaar hier, het is en blijft toch ook een groot dorp.”

Met een toeristenbril naar Tilburg kijken

“Tilburgers mogen wel wat trotser zijn op de sfeer in de stad. Als je de Korte Heuvel in Italië tegen zou komen, zou je denken: ‘och wat een leuk gezellig straatje met al die restaurantjes’. Als je dan op de Heuvel uitkomt en je ziet de kerk, een standbeeld en terrasjes denk je: ‘och wat een leuk plein’. Als je de leuke boetiekjes uit het Dwaalgebied in het buitenland tegenkomt, dan is dat toch geweldig? We moeten daar als Tilburgers meer met een toeristenbril naar kijken. Alleen moet je dat wel zien. Misschien moeten alle Tilburgers een keer met zo’n stadsgids mee, dat je het van een andere kant bekijkt.”

“Minder subsidie maakt je juist creatief”

Sinds twee jaar doet Patrick de communicatie en marketing van Festival Mundial en sinds dit begin dit jaar is hij directeur. Voor het festival was het een roerige tijd. Het evenement loopt een grote subsidie mis en creatief directeur Erwin Schellekens en zakelijk directeur Jan Drissen besluiten er na jaren mee te stoppen. Maar dat doet volgens Patrick niets af aan de dertigste editie van Festival Mundial dit jaar.

“Het is goed om kritisch naar jezelf te kijken. Festival Mundial zou nooit het festival zijn geweest als het niet al honderdduizend veranderingen had doorgemaakt. Voor dit jaar hebben we weer hele goede mensen om ons heen verzameld, een jong team wat stoer en verrassend is. Minder subsidie maakt je juist creatief. Je gaat kijken naar de sfeer, de beleving, naar de indeling van het terrein en hoe je daar optimaal gebruik van kunt maken. Spoorzone is zo’n gebied waar om achter elk hoekje een ander terrein schuilt. Alle hoekjes en gaatjes die daar inzitten, daar moet je creatief naar kijken.”

mundial2 (1)

Niets is standaard: de mensen, de muziek, het eten

Patrick wil nog weinig kwijt over hoe het festival er dit jaar uit komt te zien. De line-up is nog geheim, maar voldoet naar eigen zeggen aan zijn droomlijstje van artiesten. Hij is trots op wat er komen gaat. “Ik ben zo trots op Festival Mundial omdat het meer is dan een podium met een band erop en een bar ernaast. Het is echt een beleving. De ene staat vooraan de springen bij zijn favoriete artiest in de Koepelhal, de ander hangt met een cocktail in een hangmat. En dat dat allemaal kan in zo’n mooi terrein midden in de stad, dat is toch top.”

“Op Festival Mundial heeft alles een verhaal, niets is er standaard. De muziek is niet standaard want het heeft een randje. Het heeft invloeden vanuit de hele wereld. Of de artiest nu beïnvloed is door zijn voorouders uit Algerije of dat het uit Rotterdam komt met Surinaamse invloeden of uit Suriname komt met Rotterdamse invloeden, dat maakt eigenlijk allemaal niet uit. Maar ook het eten, de aankleding en de mensen zijn niet standaard.”

Muzikale voorloper in festivalland

“We zijn altijd al een voorloper geweest in festivalland. Vooral in die sfeer en beleving. Waar andere festivals nog een friet- en hamburgertent hadden, stonden er in het Leijpark al foodtrucks. Nu zie je dat overal. Maar ook muzikaal. Als je ziet wat er ooit in het verleden op het podium heeft gestaan aan vernieuwende artiesten. Dat zie je vaak pas achteraf als ze echt doorgebroken zijn. Dan zeg je: oja, die heb ik ooit ook eens op Mundial gezien.”

“Tilburg staat in de top 3 met Amsterdam en Rotterdam”

“Er gebeurt heel veel in Tilburg. Op cultureel en creatief gebied vooral. Moet je kijken wat er op de Rockacademie gebeurt, maar ook in Club Smederij, de Hall of Fame of Theaters Tilburg. Als je in de Spoorzone rondloopt, het Dwaalgebied of eigenlijk overal, het buzzt gewoon. Het centrum wordt veel groter en er gebeurt iets in Tilburg. Er wordt overal echt keihard aan gewerkt om de stad nog beter te maken. Dat kan ik niet omschrijven, dat is meer een gevoel. Daarvoor moet je langskomen, het meemaken, dat moet je voelen.”

“Als je naar steden kijkt waar het op muzikaal gebied gebeurt, staat Tilburg in de top 3 met Amsterdam en Rotterdam. Dat ligt niet alleen aan 013, maar aan het totale plaatje. Kijk naar Draaimolen, Soepel, Aus Berlin. Dat we in de top staan zie je als je festivals bezoekt of bij Cul de Sac bandjes gaat kijken, maar dat komt ook door de Rockacademie en andere creatieve initiatieven.”

Sporen verdiend

Patrick Kokx heeft zijn sporen verdiend in de media-, muziek- én evenementenwereld. Vijftien jaar werkt hij bij BNN als verslaggever, eindredacteur en regisseur voor Radio 1, 2 en 3FM. Ook is Patrick één van de medeoprichters van KermisFM.

“Met een clubje radiomakers uit Tilburg en Hilversum zijn we vanuit liefde voor de radio gestart met KermisFM. Alles op de kermis maakt geluid en het ziet er gewoon vet uit. Je hoeft daar als radiomaker heel weinig voor te doen: behalve een microfoon erbij houden. Dan heb je de sfeer te pakken. Het begon heel klein, maar het liep al vrij snel uit de hand.” Inmiddels is KermisFM veel meer dan alleen radio. Zo werken er jaarlijks honderden vrijwilligers mee om televisie, radio en artikelen te maken en staat er tijdens de kermis een podium met serieuze line-up op het Piusplein.

20160724_Zondagmiddag_Tilburgsekermis_Fotografie-Jules-van-Iperen_241-630x394

“Ik wens je veel plezier in Amsterdam, dat lukt niemand”

“Sluit maar eens tien dagen een hele stad af voor een kermis. Ik wens je veel plezier in Amsterdam, dat lukt niemand en dat kan alleen in Tilburg. Dat zit hier gewoon in de genen, dat zit er zo diep in. Daar worden ook geen vragen over gesteld. Dat hoeft ook niet, dat is gewoon zo. Dat vind ik mooi. Je hoeft niet eens van de kermis te houden, maar Tilburg en de kermis, dat is één. Dat hoort er gewoon bij.

Advies voor de stad: “Kermis als festival”

“De kermis ademt door de stad en als ik naar de nieuwe plannen kijk, wordt dit alleen maar meer. Ik hoop dat de kermis nog meer door de hele stad gaat. Dat is afgelopen jaar al gebeurd door de Spoorzone erbij te betrekken, maar het mag nog meer als een festival. Dat je de hoek omloopt en dat je ineens in een feest terecht komt. Het heeft alle ingrediënten al in zich. De Nostalgische kermis is een heel ander sfeertje dan wanneer je op de Heuvel bij de grote attracties staat. Dat mag nog meer benadrukt worden.”