Het Dansgala van het Zuiden is een van de hoogtepunten van de Dansweek

De zuidelijke Nederlanden vormen anno 2009 een ware broedplaats van danstalent. Met vier premières toont Dansgala van het Zuiden een spannend palet van de talloze dansvormen die bloeien in dit culturele driestromenland. Initiatiefnemer en producent is Danshuis Station Zuid, het in Tilburg gevestigde danshuis van het zuiden. In samenwerking met het Huis voor  de Kunsten Limburg nodigde Danshuis Station Zuid speciaal voor het Dansgala vier makers/gezelschappen uit die vooral bekend en geliefd zijn bij het publiek met hun voorstellingen in de vlakke vloer zalen. Met dit Gala dagen we deze veelbelovende professionele talenten uit om een nieuw kort werk te maken voor de grote podia. Zij doen dat met een eigentijds en eigenwijs dansidioom dat wortelt in respectabele tradities en tegelijkertijd unieke vergezichten opent. 
 
Laat u met de snelle changementen en grote diversiteit meevoeren op hun ontdekkingsreizen tijdens dit gala met een twist: niet chique maar wel bijzonder en doortrokken van ambitie. Ontmoet hen na afloop in de foyer tijdens een ongedwongen sfeer, deel in hun motivatie en kwaliteitsbewustzijn. En spoor met Danshuis Station Zuid mee naar de dans van de toekomst die zich vanavond al aftekent in deze speciaal voor het Gala geschreven choreografieën.
 
Programma
• Uitreiking Dansprijs 09 door Prins Bernhard Cultuurfonds : Tijdens de première in Tilburg op 4 oktober ontvangt dansgezelschap T.R.A.S.H. de Dansprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord Brabant.
• ‘Trio d’Arco’ van Ronald Wintjens en Stefan Ernst /Project Sally
• ‘Battre le Fer’ van Jens van Daele /Danshuis Station Zuid.
• Pauze
• ‘NO DANCE ONE, Pic-Pic-Ture’ van Helma Melis/LaMelis
• ‘Autumn’ van Kristel van Issum/T.R.A.S.H.

Trio d’Arco / Project Sally; Geïnspireerd op muziek van de Armeense filosoof Gurdjieff is ‘Trio d’Arco’ een choreografie voor drie dansers van Ronald Wintjens en Stefan Ernst van Project Sally . Gurdjieffs muziek is net als zijn filosofie een expressie van kosmische wetten die aangeven dat ‘lichaam en aandacht de expressie voortbrengen’. Vanuit die basis componeerde hij ruim 200 zogenoemde ‘Movements’ en balletmuziek die traditionele etnische muziek vertaalt in moderne pianocomposities.

Battre le Fer / Danshuis Station Zuid
Onverzettelijkheid en blinde strijd. Oog om oog, tand om tand in een fel duel tussen twee vrouwen met als inzet de meting van gelijkaardige krachten en karakters. Die fysieke tweestrijd in een adembenemende versnelling bepaalt ‘Battre le Fer’ van de Nederlands/Belgische choreograaf Jens van Daele. Zijn dansers luisteren niet, ze halen louter uit in een wereld waar vergevingsgezindheid nauwelijks bestaat. Hun duel eindigt onbeslist, of, zo men wil, met uitsluitend verliezers. Nutteloze daden, verspilde energie en gedachteloos handelen bepalen ‘Battre le Fer’, een gevecht tegen de bierkaai.
 
’NO DANCE ONE, Pic-Pic-Ture’ is het laatste deel van een drieluik dat de Bossche Helma Melis choreografeerde in samenwerking met Danshuis Station Zuid. drie vrouwen en twee mannen dansen in een choreografie die ruimte en traagheid als basis heeft en vertrekt vanuit de muziek ‘Songs: Ohia’. Deze dans is de weerslag van een nieuwe werkwijze van LaMelis. Een waar experiment, waarin Helma Melis in eerste instantie geheel afzonderlijk werkte met de vijf dansers/performers. Pas later in het maakproces liet ze de synthese ontstaan.

Autumn / T.R.A.S.H. Wie krijgt vat op wat hem bepaalt? Het ‘gewicht van tradities in relatie tot identiteit’ maakt dat hetgeen ons mede bepaalt, vaak diep weggezonken maar o zo aanwezig, ongrijpbaar blijft: de bijna aangeboren tradities. Dat is het uitgangspunt voor de performance ‘Autumn’ van het Tilburgse danstheatergezelschap T.R.A.S.H.
Op dat thema zoeken de dansers/performers naar personages die hun innerlijk publiek overdrachtelijk maken. Ze laten verschillende persoonlijkheden indalen, verdwijnen en tegelijkertijd hun karakteristieke sculptuur en klank bepalen. Een fascinerende metamorfose in dit speciaal voor Dansgala van het Zuiden geschreven stuk, dat is afgeleid van de eerdere avondvullende performance ‘Isa’ in 2008.
 
De tournee van Dansgala van het Zuiden 2009 voert door Noord-Brabant en Limburg. Het reisschema:
Zaterdag 4 oktober première – Tilburg – Theaters Tilburg, 16:00 uur – tel. 013 5432220
Dinsdag 6 oktober – Kerkrade – Parkstad Limburg Theaters – tel. 045 5716607
Woensdag 7 oktober – Weert – Munttheater – tel. 0495 540322
Vrijdag 11 oktober – Venlo – De Maaspoort – tel. 077 3207222