“Het doet aan Mondriaan denken”

Zes flats die met de kopse kant naar de Reitse Hoevenstraat kijken, zijn vrijdag 5 september versierd met kopgeveldoeken ontworpen door studenten van het SintLucas. De afbeeldingen geven iedere flat een eigen karakter, zegt Stefan Visser, woonconsulent bij WonenBreburg.

Het plan om de wijk op de fleuren met deze creatieve oplossingen komt voort uit de wijkvisie. Naast vervuiling en te hard rijden kwam naar voren dat de flats wel eens opgefleurd mochten worden om de anonimiteit weg te nemen. Hierop zijn de wijkstudenten gevraagd een passende en creatieve oplossing te verzinnen. De wijk ’t Zand telt zeven wijkstudenten verdeelt over twee woningen. Het zijn jongens en meisjes die nog studeren in of om Tilburg en daarnaast op vrijwillige basis meer willen betekenen voor de maatschappij. In ruil hiervoor krijgen ze huurkorting. Wouter Hebben is een van de studenten en legt aan de aanwezige wijkbewoners uit wat hun rol binnen het project was: aansturing en direct contact met de bewoners.

Kopgeveldoek-geinspireerd-op-het-logo-van-WonenBreburg
Kopgeveldoek geinspireerd op het logo van WonenBreburg

Creatieve manier van opknappen
Na Wouter is Stefan aan de beurt de bewoners toe te spreken. “We wilden de woonbeleving bevorderen op een creatieve manier” zegt Stefan Visser. “Wanneer je door de Reiste Hoevenstraat rijdt onderweg naar een van de flats, dan is het goed opletten geblazen om de juiste afslag te nemen. Door de kopgeveldoeken hebben alle flats nu een eigen identiteit en krijgt de wijk een vrolijk karakter. De eerste drie hangen er al een tijdje, onder andere om de kwaliteit te testen. De laatste zes onthullen we vandaag en zijn ontworpen door twee studenten aan het SintLucas. Zij maakten drie doeken per flat waar de bewoners zelf uit mochten kiezen.”

Die studenten zijn de inmiddels afgestudeerde Larissa Linden en Joyce van Oosterhout. Zij liepen hun eindstage in de SintLucas Studio toen WonenBreburg en de wijkstudenten de opdracht uitzetten. “Ik vond het direct een interessante opdracht”, zegt Larissa. “Ik kom zelf uit Tilburg en mijn vriend zit hier aan de overkant op school bij De Rooi Pannen. Joyce is bijgesprongen want we vormen een goed duo. We wilden doeken maken die Tilburg op een andere manier laten zien en kozen voor zes verschillende thema’s: kermis, Kruikenzeiker, het paleis / raadhuis, textiel, muziek en WonenBreburg. De ontwerpen hiervan lopen ook zeer uiteen.”

De doeken zijn een initiatief van WonenBreburg, gemeente Tilburg, ContourdeTwern en SintLucas. Het algemene gevoel bij de bewoners is zeer positief. De een vindt dat de wijk zo echt een ander aangezicht krijgt en een ander zegt: “Het doek van WonenBreburg doet me aan een Mondriaan denken.”

Wijkstudenten
Bij de realisatie van dit project hebben de wijkstudenten een grote rol gehad. Wouter Hebben vertelt bevlogen over zijn rol als wijkstudent. Hij studeert een master elektrotechniek aan de TU Eindhoven en is vrijwilliger omdat hij naar eigen zeggen naast ‘technerd ook een echt mensenmens is’. “We willen vereenzaming van de ouderen tegengaan en saamhorigheid in de wijk terugbrengen door buurtfeesten te geven en een jaarlijkse barbecue te houden. Onlangs hebben we de speeltuin om de hoek opgeknapt en net werd ik aangesproken door een mevrouw of we ook een bingo kunnen organiseren. Door ons op deze manier voor de wijk in te zetten hopen we de bewoners van deze buurt weer dichter bij elkaar te bergen.” 

bewoners-'t-zand-onthulling-kopgeveldoeken
Bewoners ’t Zand onthulling Kopgeveldoeken

Word jij ook Wijkstudent?
Een Wijkstudent die minimaal 15 uur per maand vrijwilligerswerk in de wijk doet, krijgt als dank daarvoor een flinke huurkorting. Dit is een initiatief van Wonenbreburg en ContourdeTwern en de Gemeente Tilburg. Bij de start van het nieuwe collegejaar start de vierde lichting Wijkstudenten. Zij wonen in de wijk en zijn er voor de wijk. Zo zetten zij zich in voor ouderen, verzorgen huiswerkbegeleiding en andere activiteiten voor jongeren en initiëren diverse activiteiten in en voor de wijk. Er is nog plek voor enkele wijkstudenten! Neem hiervoor contact op met Gwen Hofland, woonconsulent van WonenBreburg, via g.hofland@wonenbreburg.nl of bel met 0900-0209 (10ct/min).