Het jaarlijkse concert van Vocaal Ensemble Sotto Voce staat op de planning: “Het wordt een bijzondere ervaring met dit keer een jazzy-achtige vibe!”

Aankomend weekend staat het jaarlijkse concert van het Vocaal Ensemble Sotto Voce weer op het programma, met dit jaar het thema: ‘Come Live With Me’. Het koor, dat vorig jaar haar 25-jarig jubileum vierde, zingt liedjes in het Latijn, Spaans, Zweeds en nog veel meer andere talen. Wij spraken met Mieke, die nu zo’n anderhalf jaar lid is van het koor: “Ik ben verliefd geworden op de muziek.”

Het verhaal van Mieke is er een van passie, toewijding en de vreugde van het ontdekken van nieuwe smaken in de wereld van de muziek. Mieke werd in mei vorig jaar gevraagd om deel uit te maken van het Vocaal Ensemble Sotto Voce als projectzangeres. Het begon allemaal met een bezoek aan een repetitieavond, waar Mieke de muziek aanhoorde. “Sinds toen heb ik weinig repetitieavonden gemist.”

Miekes passie voor muziek is niets nieuws. Ze heeft al vijftien jaar ervaring in koren en heeft zelfs eerder met een dirigente gezongen. Haar muzikale reis begon al in haar schooljaren, waar ze in een klein koor zong. In de jaren die volgden, gaat ze naar muziekles met vriendinnen. “Zingen is iets wat ik al mijn hele leven graag doe. Het is zo leuk dat je door de jaren heen andere dingen gaat waarderen.”

Come live with me

Het concert op zaterdag 4 november belooft een bijzondere ervaring te worden. Het thema is: ‘Come Live With Me.’ Dit jaar heeft het koor onder andere George Shearing-nummers, een Brits-Amerikaans  jazzpianist bekend van ‘Lullaby of Birdland’, toegevoegd aan haar repertoire. “Dit gaat het concert een jazzyachtige vibe geven.” Het concert duurt ongeveer een uur en een kwartier. Normaal gesproken zingt het Ensemble a capella, maar tijdens dit optreden wordt ze ook begeleid door een pianist en bassiste.

Eén van de dingen die het Ensemble uniek maakt, is haar inspanning om de uitspraak van de liedjes in de originele talen te perfectioneren. “Een taal als Zweeds is qua uitspraak heel anders dan wij gewend zijn. We hebben een oud-docente in het koor, zij leert ons de juiste uitspraak.”

Het koor bestaat uit achttien leden: vijf alten, vijf sopranen, drie bassen, vier tenoren en natuurlijk de dirigente. Het is een Tilburgs koor. De meeste zangers en zangeressen komen dan ook uit Tilburg, maar er zijn ook genoeg leden die van buiten Tilburg komen. Iedereen is welkom: “Het belangrijkste aan mijn plezierbeleving is de muziek die we zingen, het helpt natuurlijk ook mee dat we met leuke mensen zijn”, glimlacht Mieke.

Nieuwe leden

Het Vocaal Ensemble Sotto Voce staat open voor nieuwe leden die zich willen aansluiten bij dit getalenteerde koor. “Nieuwe leden kunnen drie weken meedoen met repetities en zo kijken beide kanten of het een match is. Vervolgens doet de dirigente een stemtest om te kijken of de stem bij het koor past, die heb ik ook gehad”, legt Mieke uit.

Koorervaring is een pré, maar geen noodzaak. Zoals Mieke benadrukt: “Als je plezier hebt in zingen, is er veel te leren.” Mieke herinnert zich dat de aanpassing aan Sotto Voce niet meteen van een leien dakje ging: “Het is heel moeilijke muziek, de teksten zijn in verschillende talen en het was niet de muziek die ik gewend was.” De uitdagingen weerhielden haar echter niet. “Dankzij de begeleiding van dirigente Nadia en veel studeren thuis wist ik de muziek onder de knie te krijgen. Zo ontwikkelde ik een diepe liefde voor de composities.” Waar Mieke in het begin veel moest oefenen, valt dit nu wel mee. “Oefening baart kunst.”

Meer informatie

Het Vocaal Ensemble Sotto Voce is een gemeenschap van gepassioneerde zangers en zangeressen die een liefde voor muziek delen en dit graag aan nieuwe leden willen doorgeven. Kom kijken bij het concert op zaterdag 4 november in de Mariengaarde aan de Burgemeester Damsstraat 7. Een kaartje kost €12,50 en is te koop aan de deur. Dit is het perfecte moment om kennis te maken met het Tilburgse Ensemble en om zo te ontdekken waarom Mieke en vele anderen zo verliefd zijn geworden op de muziek!